Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok: 17.rész – Yves Simplice Mboussi

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár
5. Eugene Fomumbod (kameruni) Toponár
6. Henry Etiosa Odia (nigériai) Internationale CDF

7. Christian Ebala (kameruni) Kecskemét – Hetényegyháza
8. Yannick Mbengomo (kameruni) STC Salgótarján
9. Egejuru Godslove (nigériai) Iváncsa

10. Volodimir Ovszijenko (ukrajnai magyar) Fehérgyarmat
11. Vinicius Galvao (brazil) Ibrány
12. Edouard Ndjodo (kameruni) PVSK
13. Joseph Ngalle (kameruni) Tótkomlós
14. Eugene Salami (nigériai) Kecskemét
15. Nenad Pozder (szerb) Tápiószecső
16. Denys Rebryk (ukrajnai magyar) Milota

09_vardapad-650x435-szon-huszon.hu

Lassan – lassan sorozatunk végéhez érünk, de azért van még egy pár korábbi élvonalbeli külföldi labdarúgó a magyar alacsonyabb osztályokban. Mai “hősünk” korábban többször szerepelt már Magyarországon, az előző évet viszont kihagyta, idén nyáron bukkant fel újra a “labdarúgás térképén” méghozzá Balassagyarmaton.

Yves Simplice Mboussi 1987.05.30-án született Kamerunban. Magyarországra 2008 februárjába igazolt, mégpedig Nyíregyházára. Az ifjú játékost hamar megkedvelték a helyi szurkolók, harcias és technikás játékának köszönhetően. Két évig játszott Szabolcsban, ezen idő alatt negyvenöt meccsen vetette be az aktuális tréner az élvonalban. 2010 februárjában némi meglepetésre az NB II-es Vecséshez igazolt. Vecsésen ekkor Horváth Ferenc volt a vezetőedző, nagyjából ekkor tette le a névjegyét, mint edző, hiszen a bajnokság végére hatodik helyre kormányozta a kiscsapatot. (ekkor Mboussival együtt szerződött Vecsésre Dosso is és ekkor játszott ott többek között a korábbi kispesti kapus Vezér Ádám, az újpesti hátvéd Kiskapusi Balázs, a későbbi Fradista Gyenes Dávid, Menyhárt Attila, illetve Horváth későbbi egyik kedvenc játékosa Hullám Attila is. Hullámot vitte magával Kecskemétre és Paksra is) 2010 nyarán elhagyta Magyarországot, s ezen idő alatt megfordult Moldáviában illetve Vietnamban is.

2014 tavaszán visszatért az országban, azon belül is Szabolcsba, de már nem a korábbi sikerek színhelyére Nyíregyházára, hanem Kisvárdára. Előtte több helyen megfordult próbajátékon, de sehol máshol nem kapott szerződést. Így kerülhetett a kiesés elől menekülő kisvárdaiakhoz. Tizennégy bajnokin jutott szóhoz tavasszal, de végül nem sikerült elérni a bent maradást. Az őszt továbbra is Kisvárdán töltötte, de már az NB III-ban. Tavasszal végül szerződést bontottak. 2016 nyaráig csapat nélkül volt, ekkor szerződést Balassagyarmatra a Nógrád Megyei 1.osztályba. Itt már meghatározó focista lett, tizenkét bajnokin egy góllal jelezte, hogy itt van, s a feljutás első számú esélyese a korábban már NB II-ben is szereplő csapat. Melyet abban az időben a Budapest TV riporterere Anettka is szponzorálta. (hol van már a Bp. TV, hol van már Anettka?)

Nagy kérdés mi lesz a kameruni focista sorsa, ha nyáron sikerül az osztályváltás, hiszen az NB III-ban már TAO-s pénz nem jár, ha külföldi játékost alkalmaznak

0_8Yves Simplice Mboussi
Született: 1987.05.30.
Nemzetisége: kameruni
Profi magyar klubjai: Nyíregyháza (NB I), Vecsés, Kisvárda (NB II)
Jelenlegi klubja: Balassagyarmat (Nógrád Megyei I. osztály)

Endrődi Dávid