Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: bemutatjuk Németország válogatottját!

“A futball egy nagyon egyszerű játék, amit 22 ember játszik 90 percen keresztül, és végül mindig a németek nyernek.” – hangoznak Gary Lineker ikonikussá vált szavai, melyek az utóbbi évtized sporttörténelmét közel tökéletesen összefoglalják. Kevés válogatott volt képes olyan sokáig, mondhatni generációkon keresztül a világ szigorúan vett élmezőnyében maradni, mint a Joachim Löw vezette Nationalelf. Mi a német labdarúgás sikerességének titka? Hogyan kerülhettek egy lépésre attól, hogy letaszítsák a trónról az eleddig egyeduralkodónak számító brazilokat? Képes lesz az új nemzedék felérni az elődök nagy nevéhez?

csapatminta_nemet

Út Oroszországba

A 2014-es világbajnok német válogatott alapos fiatalításon esett át: a visszavonuló Lahm és Klose, valamint a sérülésekkel bajlódó Mertesacker helyett is fiatalok kaptak lehetőséget, míg az Európa-bajnokság után Schweinsteiger és Podolski is búcsúzott a nemzeti tizenegytől. A 2018-as oroszországi torna selejtezőjének tehát legnagyobb vezéregyéniségei nélkül futott neki a Nationalelf, így a nagy kérdés nem is a kijutás volt, sokkal inkább az, hogy ki veszi majd át a stafétát a legendává vált ősöktől. A németek a sorozat felénél 27 rúgott, és egyetlen kapott góllal csoportjuk élén álltak, ekkor következett a vb főpróbája, a Konföderációs kupa, melyen világbajnoki címvédőként a Sasok is részt vettek. Joachim Löw ekkor nehéz döntést hozott meg: sztárjátékosai nélkül vágott neki a tornának. Az idő azonban végül őt igazolta, hiszen a csikócsapat a döntőben Chilét felülmúlva a magasba emelhette a trófeát. Németország a selejtezőkör második felében sem okozott csalódást: 10-ből 10 győzelemmel, +39-es gólaránnyal az egyetlen 100%-os válogatottként váltották meg repülőjegyüket a nagy eseményre.

Új csapat, régi elvárások

A német futballkultúra részét képezi, hogy bárki is ölti magára a címeres mezt, annak teljes egészében alá kell vetnie magát a közös céloknak. Ez lehet az oka annak, hogy a Nationalelf játékosai általában akkor sem emelkednek ki válogatottjukból, ha egyébként egyéni kvalitásaik alapján erre minden lehetőségük megvolna. A németeknél a csapategység a fő, nem Neymarok, Griezmannok, Messik, és Ronaldók köré szerveződött a játék, ami egy hosszú világbajnokságon akár komoly fegyvertény is lehet. Emellett akadnak azért világszerte elismert, és rettegett játékosaik: Toni Kroos, Mesut Özil, Marco Reus, Thomas Müller, Mats Hummels, Jerome Boateng és Manuel Neuer képességeit senki sem vonhatja kétségbe. Hozzájuk csatlakozik a klasszis-szint kapuján dörömbölő Joshua Kimmich és Timo Werner, akik a Bundesligában váltak közönségkedvenccé, valamint Marc-André ter Stegen, aki a nehéz kezdet ellenére a “Mannschaft”, és a Barcelona szimpatizánsainak szívébe is belopta magát. Nem érdemes megfeledkezni a zenitjén már túl lévő, ám elképesztő nemzetközi rutinnal rendelkező Khedira-Gómez párosról, a Guardiola kezei alatt ismét szárnyra kapó Gündoganról, a Chelsea-ben rendre jól teljesítő Rüdigerről, és az egyelőre csupán reménységnek tartott, ám annál motiváltabb Ginter-Süle-Goretzka-Brandt-Draxler ötösről sem. Veretes névsor ez azért, akárhogy is nézzük…

joaquim-low

Rend a lelke mindennek

Joachim Löw neve már gyakorlatilag eggyé vált a német válogatottal: a 2004. óta az Elfnél tevékenykedő szakember 2006-tól viseli a szövetségi kapitány titulust. Az 58 esztendős Bundestrainer eredményeire sem lehet panasz: eddig minden tornán érmet szerzett vezetésével Németország. Ez idő alatt természetesen több generáció-, illetve szerkezeti váltás is lezajlott. Löw kiválóan épít az aktuális divatra: a dortmundi Klopp-éra idején a gegenpressing, a müncheni Guardiola-uralommal a labdatartás, míg a rendszeredzők (Nagelsmann, Tedesco) megjelenésével a háromvédős felállás, és a kontrajáték is felkerült a válogatott palettájára. A kapitány szinte végtelen taktikai repertoárja mellett mentalitása az, ami igazán lenyűgöző. Löw a német precizitást a legmagasabb szintre emelve olyan rendszert alkotott meg, melyben a befektetett kemény munka, és a maximalizmus szinte kivétel nélkül meghozza a gyümölcsét. Tegyük hozzá, hogy “Jogi” az az ember, akinek van bátorsága a nehéz döntéseket meghozni: emlékezhetünk Ballack száműzésére, vagy Götze váratlan behívására, majd vb-döntőn szerzett csodagóljára. A jelenlegi keret kialakításánál is okozott néhány meglepetést: kihagyta az egyéni szinten klasszis, csapatban viszont gyengén muzsikáló Leroy Sanét, a Leverkusenben az 1-es mezbe belekényelmesedett Bernd Lenot, a hosszú betegség után visszatérő Götzét, az éles nyelvű Sandro Wagnert, behívta viszont a közel egy éve lábadozó Manuel Neuert.

Legek, érdekességek, statisztikák

Szintén Löw precizitását dicséri, hogy a keretben egyetlen újonc sincs, sőt mindössze ketten vannak, akik nem érték még el a tízszeres válogatottságot (Trapp, Plattenhardt). Noha Thomas Müller és Mario Gómez az utóbbi években nem termelte úgy a találatokat, mint korábban, van bőven támadópotenciál az Elfben: mindössze három mezőnyjátékos van a jelenlegi keretben, aki még nem jegyezhetett gólt a címeres mezben (Süle, Ginter, Plattenhardt). Jonas Hector idén a Kölnnel kiesett a Bundesligából, így amennyiben nem vált klubot a torna folyamán, július 1-től hivatalosan lesz másodosztályú játékosa a címvédőnek. A már sokat emlegetett Plattenhardt az első fecske (és reméljük, nem az utolsó): a Hertha balbekkje Dárdai Pál kinevezése óta számít alapembernek Berlinben, valamint ő az első kék-fehér, aki a magyar tréner csapatából verekedte be magát Németország legjobbjai közé. A 20 legértékesebb játékos névsorába mindössze egyetlen germán került be: a négyszeres BL-győztes Toni Kroos, kinek játékjogát a transfermarkt.de 80 millió euróra tartja. Történelmet írhat a 2018-as oroszországi tornán Németország, hiszen egy esetleges győzelemmel megelőzhetik az éremtáblázaton a csúcstartó Brazíliát.

nemet NÉMETORSZÁG (23)

Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Kevin Trapp (Paris Saint-Germain)
Védők: Jerome Boateng (Bayern München), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Jonas Hector (Köln), Mats Hummels (Bayern Munich), Joshua Kimmich (Bayern München), Marvin Plattenhardt (Hertha BSC), Antonio Rüdiger (Chelsea), Niklas Süle (Bayern München)
Középpályások: Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Julian Draxler (Paris Saint-Germain), Leon Goretska (Schalke), Ilkay Gündogan (Manchester City), Sami Khedira (Juventus), Toni Kroos (Real Madrid), Mesut Özil (Arsenal), Sebastian Rudy (Bayern München)
Támadók: Mario Gómez (Stuttgart), Thomas Müller (Bayern München), Marco Reus (Borussia Dortmund), Timo Werner (RB Leipzig)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw

MENETREND

jún. 17. 17:00 Németország – Mexikó
jún. 23. 20:00 Németország – Svédország
jún. 27. 16:00 Dél-Korea – Németország

Egy kis futballtörténelem

A németek már a sportág történetének kezdetétől a világfutball élvonalába tartoztak: első érmüket a második világbajnokságon (1934.) elért harmadik helyezésükkel szerezték. Az első arany fájó emlék számunkra: 1954-ben egy kétes bírói ítéletekkel színesített mérkőzésen múlta felül az NSZK a Puskás Ferenc nevével fémjelzett Aranycsapatot. A következő aranyra 20 esztendőt kellett várni, ekkor a rivális Hollandián kerekedtek felül a hazai rendezésű vb döntőjében. Eltelt újabb 16 év, újra a németekhez került a trófea: a berlini fal leomlását Argentína legyőzésével ünnepelte Nyugat-Németország 1990-ben. Az utolsó győzelemre mindannyian emlékezhetünk: 2014-ben szintén az égszínkék-fehérek elleni döntőn diadalmaskodtak. Németország összesen 23 éremmel büszkélkedhet a világ- és Európa-bajnokságok, illetve a Konföderációs kupák történelmében. Emlékezz velünk a négy német vb-menetelés legérdekesebb mérkőzéseire ITT!

Írta: Wernigg Márton

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
19982002 | 2006
2010 | 2014