Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Konf. Kupa: Neymar döntőhöz segítette a hazaiakat

Remek, illetve pocsék egyéni teljesítmények döntötték el a Konföderációs Kupa elődöntőjét, ahol a „Selecao” a hazai pálya előnyével fogadta Uruguayt. A mérkőzés embere pedig, ha nem árulunk túl nagy poént, a Barcelona frissen igazolt sztárja volt.

Belo Horizonteban rendezték a brazíliai Konföderációs Kupa első elődöntőjét, amelyen két dél-amerikai sztárcsapat, a rendező Brazília, és a mostanság kissé formán kívül játszó Uruguay csapott össze.

A házigazdák hibátlan mérleggel meneteltek a legjobb négy közé, míg Uruguay két győzelemmel, és a VB győztes spanyolok elleni vereséggel léptek tovább. Ennek, na és a hagyományoknak megfelelően remek mérkőzésre volt kilátás. Az első percek kissé meglepő módon kékmezes fölénnyel, és támadásokkal teltek el. Az „uruk” több szögletet is elvégezhettek, ám a legközelebb a 14. percben jártak a gólhoz. Ekkor a Chelsea sérülten játszó hátvédje, David Luiz rántotta le Diego Luganot a tizenhatoson belül, csakhogy a megítélt büntetőt, a szemmel láthatóan is ideges Diego Forlán túl laposan, túl kiszámíthatóan helyezte balra, és Júlio César bravúrral védett.

A helyzetek ezt követően sem alakultak ki különösebben nagy sűrűséggel, ami nagyon is szemet szúró különlegesség egy latin-amerikai találkozón. Ugyan harc volt rendesen a pályán, de túlzott biztonság volt érezhető a csapatokon. Ám hogy ne lehessen csak rosszat írni az első félidőről, arról szokás szerint Neymar tett. A Barca frissen igazolt sztárocskája zseniálisan passzolt hátra Muslera kezei közül egy labdát, ami a csetlő-botló Fredet találta meg. A Lyon korábbi játékosa érdekes mozdulattal, ám a kapuba juttatta a játékszert, így juttatva a házigazdát egygólos előnyhöz, még a szünet előtt.

A folytatásban szépen bekezdtek az „uruk”, ugyanis a 48. percben, a tornán eddig meglehetősen visszafogott nápolyi csillag, Edinson Cavani egalizált. A második félidőben jóval többet birtokolta már a brazil válogatott, és ez már a helyzetek számában is megmutatkozott. Ám hiába a hazai mezőnyfölény, és több lehetőség, sem Neymar, sem Fred nem tudta bevenni a vendég kaput. A túloldalon Cavani sem tudta megduplázni góljai számát. A percek pedig rohamosan teltek a hátralévő időben, és sokan már a hosszabbításra készültek. Azonban a 86. percben szöglethez jutott Brazília. A Neymar beadást pedig a furcsán bóklászó Muslera, és a fejeshez felugrani lusta Cáceres mellett Paulinho juttatta a hálóba. A megmaradt pár percben, és a falatnyi hosszabbításban már nem változott a 2-1-es eredmény.

Brazília sorozatban harmadszor jutott a Konföderációs Kupa fináléjába, már csak az a kérdés maradt, hogy sorozatban harmadszor is megnyeri?

BrazíliaUruguay 2-1 (1-0)
Stadio Mineirao, Belo Horizonte
Vezette: Osses (chilei)
Brazília: Júlio César – Dani Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo – Paulinho, Luiz Gustavo, Oscar (Hernanes, 73. perc) – Hulk (Bernard, 64.), Fred, Neymar (Dante, 90.).
Uruguay: Muslera – M. Pereira, Lugano, Godín, Cáceres – Árévalo, González (Gargano, 83. perc), C. Rodríguez – Forlán, Cavani, Suárez.
Gólszerzők: Fred (41. perc), Paulinho (86.) illetve Cavani (48.)
Sárgalapok: David Luiz (13. perc), Luiz Gustavo (39.), Marcelo (75.) illetve Cavani (21.), González (74.)

Balogh Józse