Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Szalai gólja ellenére is veszített a Schalke

A 31. forduló vasárnapi játéknapján előbb az előzetes esélylatolgatásoknak megfelelően Nürnbergben győzött a Bayer Leverkusen, majd Stuttgartban viszont borult a papírforma, hiszen a bennmaradásért küzdő hazaiak összességében megérdemelten győztek a dobogóra esélyes Schalke ellen.

Martin Harnik – bundesliga.com

A gyógyszergyáriak gyorsan magukhoz vették az irányítást, s alig negyedórányi játékot követően meg is szerezték a vezetést Emir Spahic mintegy huszonhárom méterről eleresztett lövésével, 0-1. A bosnyák középhátvéd ezzel megszerezte élete első Bundesliga-találatát!

Alig tíz perccel később egy szabadrúgás révén Marvin Plattenhardt megszerezte idei első gólját, amivel ki is egyenlített (1-1). Ugyan az első játékrészben már nem született több találat, a második felvonás ismét a hazaiak szájíze szerint kezdődött: a 48. percben jártunk, amikor szerencsés körülmények között Sebastian Boenisch elé került a labda, s az ötös sarkánál becsavarta azt a bal alsó sarokba – ezzel ő is az idei első gólját szerezte meg, 1-2.

Sőt, a végjátékban, a 80. minutumban jött egy szélvészgyors kontra, melyet Heung-Min Son vitt végig, majd a dél-koreai támadó volt olyan önzetlen, hogy képes volt leadni a labdát a százszálékos helyzetben lévő csapattársnak, s Spahic nem is hibázott, s megszerezte a második találatát is a német élvonalban, 1-3.

S még ekkor sem volt megállás: ismét Son iramodott meg, rosszul döntött, amikor mintegy huszonöt méterről lövésre szánta rá magát. Mivel azonban Raphael Schäfer kapus rendkívül szerencsétlenül ért a bombába, ami így – Plattenhardt rossz mentési kíséretének köszönhetően – Roberto Hilbert elé került, s a váratlanul ziccerbe kerülő német jobbhátvéd kíméletlenül kihasználta a kínálkozó esélyt, 1-4. Kell-e mondani, neki is ez volt ebben az idényben az első találata…

A forduló záró mérkőzésén a kiesés elől elkeseredett harcot folytató – a Hamburghoz hasonlóan – ennél többre érdemes Stuttgart a Bajnokok Ligája-főtáblájára áhítozó Schalkét fogadta, ám a tabellán elfoglalt helyezések közötti különbség nem tükröződött a pályán látottakon.

A „svábok” ugyanis bő húszpercnyi játékot követően előnyhöz jutottak Martin Harnik fejesgóljával – igaz, ami igaz, annak megszületéséhez jócskán szükség volt az árnyékra vetődő Ralph Fährmann kapus hathatós közreműködésére, 1-0.

Ezt követően fél óráig csak kapura lövések, puhatolózások voltak, ám az 54. percben már megduplázódott a házigazda előnye: Ibrahima Traore jobboldali beívelésére jól helyezkedett Cacau, s a német támadó kiválóan, hovatovább védhetetlenül fejelt a bal alsó sarokba, 2-0.

Ráadásul további öt perccel később még tovább nőtt a két gárda közötti, addig sem csekély különbség: Sakai Gotoku az alapvonalnál nagyszerűen vitte be a labdát a tizenhatoson belülre, s a legokosabb megoldást választva a tiszta helyzetben lévő Martin Harniknak passzolt, aki az üresen tátongó kapuba gurított, s duplázott, 3-0.

Ekkor jogosan merült fel a „királykékek” szimpatizánsaiban, hogy itt bizony jókora pofonba szaladhatnak bele, ám az 56. percben becserélt Szalai Ádám tett a legtöbbet annak érdekében, hogy a gelsenkircheniek kicsit kozmetikázzanak az eredményen: a 69. percben Leon Goretzka középre gurított a magyar válogatott támadónak, aki nagyon pontosan, a védő lába között tekert a jobb alsó sarokba, 3-1.

Ezt követően még nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak a Ruhr-vidékiek, ám újabb gólig már nem jutottak. Illetve szabályos találatot nem sikerült szerezniük, Szalai Ádám a kapu torkából bekotorta a labdát a gólvonal mögé, de hasztalan, a játékvezető ugyanis szabálytalannak ítélte.

A stuttgartiak tehát megérdemelt győzelmet arattak, a vendégek játékába azonban örömteli volt látni, hogy egyértelműen lendületet vitt Szalai Ádám becserélése.

Bundesliga, 31. forduló:

Nürnberg – Bayer Leverkusen: 1-4 (1-1). Gólszerzők: Plattenhardt, ill. Spahic (16., 80.), Boenisch (48.), Hilbert (87.).

VfB Stuttgart – Schalke: 3-1 (1-0). Gólszerzők: Harnik (23., 59.), Cacau (54.), ill. Szalai (69.).

Korábbi eredmények:

Eintracht Frankfurt – Hannover: 2-3 (1-3),
Augsburg – Hertha BSC: 0-0,
Borussia Dortmund – Mainz: 4-2 (2-1),
Eintracht Braunschweig – Bayern München: 0-2 (0-0),
Freiburg – Borussia Mönchengladbach: 4-2 (0-1),
Werder Bremen – Hoffenheim: 3-1 (1-1),
Hamburger SV – VfL Wolfsburg: 1-3 (0-2).

A góllövőlista élmezőnye a 31. fordulót követően:

1. Robert Lewandowski (Borussia Dortmund): 18 gól (11 gólpassz)
2. Mario Mandzukic (Bayern München): 18 gól (6 gólpassz)
3. Adrían Ramos (Hertha BSC): 16 gól (7 gólpassz)
4. Josip Drmic (Nürnberg): 16 gól (3 gólpassz).

A Bundesliga állása a 31. forduló után:

1. Bayern München 81 pont, 2. Borussia Dortmund 64 pont, 3. Schalke 58 pont, 4. Bayer Leverkusen 54 pont, 5. VfL Wolfsburg 53 pont, 6. Borussia Mönchengladbach 49 pont, 7. Mainz 47 pont, 8. Augsburg 43 pont, 9. Hoffenheim 40 pont, 10. Hertha BSC 38 pont, 11. Werder Bremen 36 pont, 12. Eintracht Frankfurt 35 pont (39:53), 13. Freiburg 35 pont (39:54), 14. Hannover 35 pont (41:57), 15. VfB Stuttgart 31 pont, 16. Hamburger SV 27 pont, 17. Nürnberg 26 pont, 18. Eintracht Braunschweig 25 pont.

Budai Levente