Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL-selejtező: Minimális előnyt szerzett a Debrecen a BATE ellen

Hiába játszott fölényben a találkozó nagy részében a BATE, a DVSC Sidibe góljával szerzett előnyt a jövő heti visszavágóra. Pozitívum, hogy nem kapott gólt a magyar bajnok.

Sidibe (középen) és Novakovic volt a fő letéteményese a BATE elleni sikernek. – fotó: uefa.com

A találkozó előtt mindkét edző a győzelemben reménykedett, ami végül a Debrecennek jött össze, de senki sem szólhatott volna egy szót sem, ha többgólos előnnyel fordul a fehérorosz együttes. Az első lehetőség a Loki előtt adódhatott volna, ha Volas vissza tudja tenni lövésre a labdát a második percben, ám mivel nem érkezett segítség, így odalett a helyzet. A BATE a hetedik és a tizedik perc között három nagy ziccert hibázott el. Előbb egy szabadrúgás után alakult ki helyzet, majd egy éles szögből leadott lövés szállt fölé, végül Novakovicnak kellett nagyot védenie. A magyar együttes szervezetten védekezett, és ennek köszönhetően nem igazán tudott kapu elé érkezni a belarusz csapat támadókettőse, bár így sem volt izgalommentes a játékrész. Az első percek biztonsági futballja után fokozatosan vette át a kezdeményezést a sárga-kék együttes, ennek következtében a Cívisváros alakulata nem sűrűn jutott el Chernik kapujáig. A huszadik percben meghűlt a magyar drukkerek ereiben a vér, amikor Mészáros elég sután ért bele a labdába, de szerencséjére az alapvonalon kívülre jutott a labda. Két perccel később Mihelic szögletét Sidibe csúsztatta alig mellé, majd egy hazai szabadrúgás okozott veszélyt. A félidő hajrájára ismét kiegyenlítettebb lett a találkozó, és könnyen megszerezhette volna a vezetést akár az egyik, akár a másik csapat. Egy BATE szabadrúgást kellett eltakarítania a Mészáros Norbert dirigálta védelemnek az egyik oldalon, míg a másik kapu előtt egy beívelés után Chernik kiejtett labdáját kotorta kapura Máté, ám a védők a gólvonalról tisztáztak, zárásként pedig egy hosszú sarok felé tartó labdát ölelt magához a fehéroroszok portása.

Fordulás után nem kellett sokat várni az első lehetőségre, habár ezt a BATE kihagyta. Tíz perce zajlott a második játékrész, amikor is Sidibe csapott le egy kósza labdára nyolc méterre a kaputól, de a kirobbanó Chernik a szenegáli támadó lábát találta meg, a lengyel bíró pedig befújta a büntetőt, melyet a sértett értékesített. A hátralévő időben mindkét oldalon akadtak kisebb-nagyobb lehetőségek, de rendre kimaradtak, így például Szakály lövése, vagy Bouadla remek kiugratása után Bódi helyzete. A hajrában aztán el is dönthette volna a meccset Seydi, ha pontosabban játsszák meg Bouadlával a kettő az egy elleni szituációt.

Nem lehet azt mondani, hogy jól játszott a Debrecen, de miután a focit még mindig gólra játsszák, és ezt a DVSC szerezte, így előnnyel utazhat a visszavágóra Kondás Elemér legénysége.

Kondás Elemér értékelése: „Amit terveztünk, azt sikerült megvalósítani. Nem szerettünk volna gólt kapni, ezt elkerültük, ellenben lőttünk egyet, és még volt sanszunk másikra is. Nem szabad elfelejteni, hogy a mi kapunk előtt is adódtak lehetőségek. Kiváló csapatot sikerült legyőzni ma, de nem lesz egyszerű a visszavágó. Nem emelnék ki senkit, voltak hibák és nagyon jó dolgok egyaránt, a csapat egésze nagyon jól dolgozott. Ha a végén pontosabbak vagyunk, nagyobb is lehetett volna a különbség. Amióta ez a stadion megnyílt, mindig ilyen jó a hangulat, mint volt ma is. Megpróbálunk frissíteni, most mondanám a fanyalgóknak, akik kifogásolták, minek kell pihentetni, hogy a BATE ezelőtt sem játszott bajnoki meccset, és a héten sem fog. Ők ennyire tudnak készülni, nekünk a múlt héten és most is bajnokink lesz. Úgy kell forgatnunk a játékosokat, hogy lehetőleg jövő kedden és most pénteken is legyenek friss emberek.”

A találkozó első félidejében René Mihelic sérült meg, erről Kondás elmondta, lehet a „feszítője pattant meg” a szlovén légiósnak, míg Szakály Péter a második játékrész hajrában kapott rúgást a lábára.

DVSC-Teva – BATE Boriszov 1-0 (0-0)
Nagyerdei stadion, 5000 néző, vezette: Szymon Marciniak (Paveł Sokolnicki, Tomasz Lisztkiewicz – lengyelek)
DVSC: Novakovic: – Jovanovic, Máté P., Mészáros, Korhut – Mihelic (Bódi, 32.), Zsidai, Varga J., Szakály P. (Bouadla, 80.) – Volas (Seydi, 62.), Sidibe
BATE: Chernik – M. Volodko, Filipenko, Khagus, Polyakov – Oleknovich, Gordeychuk (Krivets, 61.), Aleksievich (Pavlov, 59.), A. Volodko (Karnitski, 81.) – Rodionov, Sihnevich
g.: Sidibe (56., 11-esből)
s.: Sidibe (52.), Bódi (82.)

Gavalovits Sánor