Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL-selejtező: Orosz vizsga előtt a Diósgyőr

A DVSC után a miskolci alakulat is előnyt szerezne a nemzetközi kupa harmadik selejtezőkörében. A DVTK az orosz FK Krasznodar ellen lép pályára.

Nem mindennapi tettet hajtott végre a Tomiszlav Szivics irányította Diósgyőr, miután túlverekedte magát előbb a máltai Birkirkara, majd a bolgár Liteksz Lovecs együttesén. Korábban ugyanis nem nagyon volt sikerélménye a nemzetközi kupaporondon a piros-fehéreknek. Igaz, elég régen szerepelt Európába a miskolci csapat.

Ami a két együttest illeti, a magyar brigád a hétvégén már bajnokit is játszott, amelyen 2-1-re nyert a Puskás Akadémia ellen, míg a krasznodariak csak felkészülési összecsapásokon léptek pályára. A két klub igen ellentétes utat járt be az elmúlt években, hiszen a 2008-ban alakult orosz együttes megalakulása után gyorsan emelkedett – igaz némi szerencse is kellett hozzá – az élvonal felé, majd ott is stabil középcsapattá nőtte ki magát Koman Vladimir korábbi csapata. Most pedig már az EL-re készülnek a zöld-fehér-feketék. Maga a keret igen „színesnek” mondható ukrán, üzbég, svéd, lengyel, brazil, fehérorosz, szenegáli, izlandi futballisták mellett korábbi illetve jelenlegi orosz válogatottak is futballoznak krasznodari színekben. Talán érdemes megemlíteni Marat Izmajlovot, aki 2012 őszén a Sporting színeiben egy háromgólos vereségnek is részese volt a Videoton ellen. A 35-szörös orosz válogatott középpályás így várja a mérkőzést: „Minden ellenfélnek meg kell adni a tiszteletet. Két idénnyel ezelőtt még a Sportinggal játszottam egy másik magyar klub, a Videoton ellen az Európa-ligában. Megnéztük a korábbi meccseiket, és amit ott láttunk tőlük, az rossz irányba vitte el a gondolatainkat. Egymás elleni mérkőzésünkön már a szünet előtt háromgólos hátrányba kerültünk. A vége három nulla lett. Nem tudtunk velük versenyképesek lenni, esélyünk sem volt. Edzőnket, Sá Pintót pedig kirúgták a vereség után.” Izmajlov jelenleg ugyan a Porto labdarúgója, de kölcsönben erősíti az Krasznodart.

A Diósgyőr ezzel szemben dicső múltra tekinthet vissza, bár az elmúlt évtized nem volt éppen mindig ilyen napfényes. Volt, hogy a megszűnés szélére sodródott a klub, akadt, hogy egyszerre két csapata is volt az együttesnek két külön edzővel, valamint olyan is, amikor liftezett az első két osztály között. A 2011-es feljutás óta azonban töretlenül fejlődik, és ezt nagyban a vezetőségnek köszönheti, amely rendre jól sáfárkodott, és olyan közönségkedvenccé váló futballistákkal is tudott erősíteni, mint a spanyol futballisták: José Luque és Paco Gallardo. A jelenlegi együttesben is jelen van a rutin, és a fiatalság is, amely Tomiszlav Szivics kezei alatt egyre jobban összeérik, és remek eleggyé válik.

A Nagyerdei stadion mellett egy külön szurkolói zónát is kialakítanak a szervezők, így aki nem jut be a stadionba, az ott követheti az mérkőzés alakulását.

Így várják a találkozót a szakvezetők, illetve a csapatkapitányok:
Tomiszlav Szivics (DVTK): „Komoly mérkőzés vár ránk, ők az esélyesek, de mindent megteszünk, hogy jó, pozitív eredményt érjünk el. Büszke vagyok a csapatomra és arra, amit eddig elértünk az Európa Ligában. Van egy kis különbség a két csapat kerete között, ők kétszer annyian vannak, mi pedig pont megvagyunk. Barczi Dávid sérült, rá nem számíthatok, a többiek egészségesek.”

Oleg Kononov (FK Krasznodar): „A saját csapatomtól jó játékot és látványos mérkőzést várok, remélem, hogy sok néző előtt léphetünk pályára. Az Európa Ligában szeretnénk bejutni a csoportkörbe, ami azt jelenti, hogy a mostani és a következő kört is sikerrel szeretnénk venni. Ennek megfelelően alakítottuk át a játékoskeretünket, amelyről azt gondolom, képes a célok megvalósítására.”

Elek Ákos (DVTK): „Az első perctől nagyon komolyan koncentrálnunk kell. Egy ilyen jó csapat ellen a legkisebb kihagyás is végzetes lehet és akár a párharc is eldőlhet.”

Alexandr Martynovic (FK Krasznodar): „Komoly céljaink vannak az Európa Ligában. Fontos számunkra az első mérkőzés is, azon leszünk, hogy már ezt is megnyerjük és előnyt szerezzünk a visszavágóra.”

DVTK – FK Krasznodar – tv: m2
Debrecen, Nagyerdei stadion, 20.30, vezeti: Bülent Yildrim (Volkan Narinc, Asim Yusuf öz – törökök)

Gavalovits Sándor