Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női válogatott: Feltámadás után egygólos vereség

Utolsó előtti világbajnoki selejtezőjét játszotta Markó Edina válogatottja szombat este Ausztriában. Egy éve sima vereség, most hősies küzdelem végén kapott ki nemzeti csapatunk.

Az egyenlítés pillanata, Rácz Zsófia révén. – fotó: mlsz.hu

Egy tízperces rövidzárlat után fantasztikus feltámadással tett tanúbizonyságot tartásáról a csapat. Az osztrákok szűk tíz perc alatt elhúztak három góllal, főszerepben Lisa Makasszal. Az osztrákok kitűnősége két góllal és egy „gólpasszal” jelentkezett. Ez utóbbi Tóth Gabrielláról pattant a mieink kapujába. Mielőtt kissé belealudtunk volna a meccsbe, akadt helyzete a magyaroknak, ám igazán nagy gólszerzési lehetőség az első negyedórában nem alakult ki, így az osztrákok magukhoz ragadták a kezdeményezést, és értek el húsz perc alatt három gólt. Hogy nem omlott össze a magyar csapat, azt Zeller Dóra gólja bizonyította. Csiszár Henrietta szerzett labdát, melyet a Hoffenheim csatárához továbbított, aki tizenötről lőtt a jobb alsóba. A folytatásban már kiegyenlítettebb küzdelmet láthattak a kilátogató szurkolók, és bár kisebb lehetőségeket sikerült kialakítani, a gól csak nem akart összejönni. Egészen a játékrész hajrájáig, amikor is ismét Csiszár szedett össze egy kóbor labdát, kiugratta Vágó Fannit, aki középre tálalt, Sipos Lilla pedig a kapuba passzolt. A szünet után folytatódott a magyarok remek sorozata, nem sokkal a kezdés után Rácz Zsófia révén sikerült az egalizálás. A Lübars támadója remek egyéni alakítás végén lőtt a hazaiak kapujába, de sajnos a hátralévő időben már csak az osztrákok találtak be, Burger a félidő derekán szerezte meg a negyediket az osztrákoknak. Ugyan az újabb egyenlítésig mindent megtettek a mieink, Sipos Lilla, Vágó Fanni és Zeller Dóra is betalálhatott volna, de ezúttal nem jött össze, így Ausztria továbbra is versenyben van a világbajnoki részvételért, miután a csoport másik találkozóján Franciaország legyőzte Finnországot, ezzel bebiztosítva a VB-részvételét.

A mieink kezdőtizenegye Ausztria ellen. Állnak: Zeller Dóra, Csiszár Henrietta, Tálosi Szabina, Sipos Lilla, Rácz Zsófia, Szőcs Réka. Térdelnek: Hummel-Smuczer Angéla, Vágó Fanni, Tóth Gabriella, Szabó Boglárka, Gál Tímea. – fotó: mlsz.hu

A kapitány büszkén, ugyanakkor önkritikusan értékelt az osztrákok elleni vereség után a szövetség honlapjának. „Büszke vagyok a csapatra, mert nagyot küzdöttünk a mérkőzésen, ugyanakkor iszonyatosan bosszús is vagyok, mert bőven benne volt a pontszerzés esélye a játékunkban – fogalmazott Markó Edina. – Ha egy csapat idegenben három gólt szerez, akkor illik ponttal zárnia a mérkőzést, mi most csak közel álltunk ehhez. Volt egy tízperces rövidzárlatunk, de ettől eltekintve végig egyenrangú ellenfelei voltunk az osztrákoknak, sőt a meccs egyes periódusaiban föléjük is nőttünk. Remekül kontráztunk, a találkozó egyes periódusaiban rendre megnyertük a párharcokat, sajnálom, hogy végül nem sikerült meglepetést okoznunk. Már februárban is azt mondtam, hogy kemény munkával sikerülhet az osztrákhoz hasonló erősségű válogatottakat utolérnünk, és ez a mérkőzés megmutatta, hogy ez nem irreális cél. Óriási dolog, hogy háromgólos hátrányban nem roppantunk össze, de voltak azért hibáink is, amelyeket a jövőben ki kell javítanunk ahhoz, hogy eredményesen zárhassuk az ilyen mérkőzéseket. Végig óriási volt az iram, fizikálisan és mentálisan is nagyon megterhelő volt ez a kilencven perc, de ezzel együtt szerdán, a bolgárok elleni mérkőzést mindenképpen meg kell nyernünk.”

Ausztria – Magyarország 4-3 (3-2)
St. Pölten, 200 néző, vezette: Olga Zadinová (Lucie Ratajová, Zuzana špindlerová – csehek)
Ausztria: Kristler – Schiechtl, Kirchberger, Schnaderbeck, Tieber (Pöltl, a szünetben) – Billa, Zadrazil, Puntigam, Prohaska (Eder, 88.) – Makas, Burger (Koren, 90+1.)
Magyarország: Szőcs R. – Szabó B., Tálosi, Gál T., Tóth G. – Hummel-Smuczer (Nagy L., 79.) – Zeller, Csiszár H., Rácz Zs. (Szuh E., 64.), Sipos L. – Vágó F. (Pádár, 90+1.)
g.: Makas (12., 20.), Tóth G. (14., öngól), Burger (67.) ill.: Zeller (27.), Sipos (42.), Rácz Zs. (51.)
s.: Billa (68.), Makas (75.), Puntigam (87.)

A csoport állása:
1. Franciaország 27 pont – már továbbjutott, 2. Finnország 21 pont, 3. Ausztria 18 pont, 4. Magyarország 9 pont, 5. Kazahsztán 4 pont, 6. Bulgária 1 pont

Az utolsó forduló:
2014. szeptember 17., szerda
16.00 Bulgária – Magyarország
18.00 Franciaország – Finnország
18.00 Ausztria – Kazahsztán

Gavalovits Sándor