Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Román-magyar: Büntetés előtt

Megtárgyalta a Románia-Magyarország Eb-selejtező alatt történteket az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). Döntés várhatóan pénteken.

Mind a román, mind a magyar szövetség súlyos büntetésre számíthat. – fotó: nso.hu/Veres Viktor

Korábban az erdélyi Civil Elkötelezettség Mozgalom feljelentést tett az UEFA-nál a román részről elhangzó rasszista rigmusok miatt. Illetve szintén kedden az MLSZ közleményt adott ki, melyben az európai szövetség fegyelmi ülésével foglalkozott.

„Már a helyszínen is egyértelmű volt – amint azt a televízió nézői is láthatták –, hogy nemcsak sportszerű, hanem a nemzetközi szabályokkal ellentétes szurkolói megnyilvánulások is jellemezték a mieink bukaresti vendégjátékát. Az európai szövetség nem sokkal a találkozó után arról tájékoztatta az MLSZ-t, hogy különböző, súlyos és kevésbé súlyos ügyekben fegyelmi eljárást indít mindkét féllel szemben. A magyar szövetség az UEFA tájékoztatását követően mindent elkövetett annak érdekében, hogy a fegyelmi eljárásban hatékonyan képviselje a sportszerű magyar szurkolók és a válogatott érdekeit. A fegyelmi határozat bejelentése előtt elmondhatjuk, az MLSZ képviselői jelentős energiákat fordítottak arra, hogy az eljárás során bemutassuk azokat a körülményeket, amelyek enyhíthetik az esetlegesen a magyar szövetségre kiróvandó büntetés, a szankció mértékét. Felvettük a kapcsolatot a nagykövetséggel, romániai magyar újságírókkal, levélírókkal és szakértőkkel annak érdekében, hogy minden szükséges információt a legnagyobb hitelességgel és a magyar fél érdekeit a leginkább támogató módon adhassunk tovább az UEFA-nak. Szerepelt a magyar anyagban, hogy a hazaiak szektoraikban alkalmazott könnygáz zavarta a pályán küzdő magyar játékosokat. Fontosnak tartjuk, hogy a fegyelmi eljárásban résztvevők idejében kapjanak valós képet a Bukarestben történtekről, hogy arányos döntés szülessen a fegyelmi tárgyaláson.– fogalmaz az MLSZ közleménye. Hozzátéve, hogy az MLSZ is büntetést kap, mert „nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények. Ezek miatt pedig valószínűsíthető, hogy megbűnhődik a szövetség, és ami még nagyobb baj, a Dárdai Pál által vezetett magyar labdarúgó-válogatott is.”

Tárgyalás megvolt, nyilvánosság később

Az biztos, hogy az UEFA csütörtökön megtárgyalta az október 11-i eseményeket, mérlegelte a bizonyitékokat, így semmi akadálya annak, hogy első fokon döntést hozzon. A Nemzeti Sport úgy tudja, érvelni már nem lehet. A magyar szövetség a határidőig elküldött minden olyan információt, amelyhez hozzájutott a szurkolóktól, újságíróktól és helyszínen tartózkodó magyaroktól, melyek a magyar álláspontot védik. Az UEFA ugyanakkor olyan bizonyítékokkal rendelkezik, amelyek a magyar drukkerek kihágásairól szólnak, így ezeket és az MLSZ által beküldött anyagokat mérlegeli majd a Fegyelmi Bizottság. Korábban az volt biztos, hogy a románokat lelátói rendbontás, pirotechnikai eszközök használata, és más tárgyak bedobálása, lézerezés, valamint a sok sárga lap miatt szankcionálják. A mieink ellen rasszista rigmusok skandálása, lelátói rendbontás, tüzijáték használata, és a csapat által begyűjtött sárga lapok miatt indult eljárás.

Romániában a kapitánykeresés a téma

A sportnapilap megkereste Boros Miklós erdélyi újságírót is, akitől a várható büntetésről érdeklődtek. Boros elmondta, a román lapok már túlléptek a történteken, most Victor Piturca helyettesét keresik. „A román sajtó most a kapitánykérdéssel van elfoglalva, hiszen hivatalosan még nincs meg a távozó Victor Piturca utódja, miközben hétfőn a légiósoknak már ki kellene küldeni a meghívókat a következő, északírek elleni meccsre. A román szövetség elnöke, Razvan Burleanu Ukrajnában tárgyal Mircea Lucescuval és klubjával. Most úgy tűnik, a Sahtar bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne elengedni a szakembert, mert még mindig jobbnak tartják, ha egy szövetséghez szerződik, és nem egy rivális klubhoz. Korábban Lucescu a magas fizetése miatt elérhetetlennek tűnt, a román szövetség azonban biztosra veszi az Eb-részvételt, és az azért érkező UEFA-bónuszból lenne pénz a hatvankilenc éves mesterre. Első körben egyébként két mérkőzésről, az északírek elleni Eb-selejtezőről és az azt követő, Kolozsváron sorra kerülő felkészülési meccsről van szó. A sajtó a napokban a magyarok elleni összecsapással és a mai tárgyalással már nem foglalkozott. A korábbi hírek a zárt kapus büntetés lehetőségét vetették fel, a pontlevonás esélye szóba sem került.”

A FEB összetétele:
Thomas Partl (osztrák, elnök), Jacques Antenen (svájci), Berzi Sándor*, Jim Stjerne Hansen (dán), Tomás Gea (andorrai), Hans Lorenz (német), Rudolf Repka (cseh), James Shaw (északír)*, Joël Wolff (luxemburgi).

*Berzi érintettsége okán biztosan nem vehet részt a döntésben, mint ahogy várhatóan Shaw sem, ugyanis Románia éppen az északírekkel játsza következő selejtezőjét.

Gavalovits Sándor