Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Íme a 2015-ös torna helyszínei, stadionjai – képekkel

AFRIKA KUPA STADIONBEMUTATÓSzombaton útjára indul a labda a 2015-ös Afrikai nemzetek kupáján, melyet Marokkó helyett az utolsó pillanatban beugróként Egyenlítői-Guinea rendezhet meg. Nézzük, mit érdemes tudni erről az apró országról, milyen helyszíneken, stadionokban vívják a torna mérkőzéseit. Február elején új királya lesz Afrikának…

AFRIKA KUPA STADIONBEMUTATÓ

A rendezői jog: A tornát eredetileg az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) döntése szerint Marokkó rendezhette volna, ám az  észak-afrikai ország az Ebola-vírus vészes terjedése miatt lemondta a rendezési jogot. A CAF megbüntette Marokkót, elvette a rendezés jogát és kizárta a nemzeti csapatot a kontinenstornán való részvételről. Ekkor több ország is jelentkezett, hogy szívesen megrendezné a tornát, némileg meglepő módon a CAF választás Egyenlítői-Guineára esett. Az apró ország kvalifikációs úton még soha nem vívta ki a tornán való részvételt, azonban rövid időn belül másodszor ad otthont az eseménynek, így ez lesz a második részvétele is. A 2012-es tornát Gabonnal közösen rendezték.

Egyenlítői-Guinea: Afrikai viszonylatban egy igen kis országról beszélünk, mely független. Elhelyezkedését tekintve a trópusi övben fekszik Gabon és Kamerun között mindössze 28051 négyzetkilométeren. Nem csupán szárazföldi része van, az Atlanti-óceánban jó pár sziget az országhoz tartozik, köztük a legnagyobb Bioko, mely jócskán északra található. Itt találjuk a torna egyik helyszínét és egyben a fővárost Malabot, mely a tervek szerint nemsokára elveszíti titulusát. Az új főváros  szárazföld belsejében épülő modern Oyala lesz. Egyenlítői-Guinea a kontinens egyetlen országa, ahol spanyol nyelven beszélnek az emberek.

Ami a történelmi felszabadulást illeti az ország 1968-ban vált függetlenné, majd egy évtizednyi véres diktatúra következett. A viszonyok az 1990-es években normalizálódtak, 91-től parlamentáris többpártrendszerű kormányzás folyik.

Ami a népességet illeti, pontos adatok nincsenek, becsülten mindössze 500 ezren élhetnek az országban, mely a mezőgazdaságra épül. Elismert kakaó és kávétermelő ország, ez mellett pedig a fa és a kőolaj jelenti a főbb iparcikket. Ami a közlekedést illeti, két repülőtér és három kikötő van az országban.

Íme a négy helyszín, a torna négy stadionja:

Az első és egyben legnagyobb stadion az Estadio de Bata, mely a kikötővárosban és egyben repülőtérrel rendelkező Batában található. A négy stadion közül kiemelkedően nagynak számít ez a létesítmény, teltház esetén 35700 néző foglalhat helyet a lelátókon. A csoportmeccseken kívül egy negyeddöntőnek, az egyik elődöntőnek és a döntőnek ad otthont.

img_250g

Estadio-de-Bata

A második legnagyobb stadion a fővárosban Malabóban található, csakúgy mint a fentebb említett létesítményt ezt is 2007-ben építették, s a  Nuevo Estadio de Malabo névre hallgat. Ami a befogadóképességet illeti, 15250 szék található a lelátókon, az egyik elődöntőt itt rendezik.

EstadioDeMalaboEG1

A harmadik helyszín Mangomo, mely a gaboni határ közelében mélyen a szárazföld belsejében található. A 10000 férőhelyes  Estadio de Mongomo egy teljesen új építésű stadion, átadására két hónappal korábban került sor.

Sajnos nem találtunk képet…

A negyedik és egyben legkisebb stadion a Nuevo Estadio de Ebebiyín, mely Ebebiyín városában található közel a kameruni és a gaboni határhoz egyaránt, az ország észak-keleti csücskében. A stadiont szintén nemrégiben adták át, kapacitása 5000 fős.

El-Nuevo-Estadio-de-Malabo

Őszi Ádám