Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Megvannak az A-csoport negyeddöntősei!

Kezdetét vette az utolsó csoportkör a fekete kontinens legnagyobb sporteseményén. Az A-csoportban még mind a négy válogatottnak volt esélye a továbbjutásra.

Balboa

Balboa adta meg a lökést a házigazdának Gabon ellen (forrás: fifa.com)

Gabon – Egyenlítői-Guinea 0-2 (0-0)
Helyszín: Estadio de Bata, Bata
Vezette: Noumandiez Doue (CIV)
Gólszerzők: Balboa (55′ – büntetőből), Salvador (86′)
Sárga lap:  Obiang (16′), Randy (19′), Zarandona (50′), Palun (54′)

Gabon: D. Ovono – Palun, Ecuele Manga, Ondele, Obiang (Lengoualama 83′) – Kanga (Rogombe 77′), Madinda, Biyogho Poko (Ndong 69′), Bulot – Aubameyang, Evouna

Egyenlítői-Guinea: F. Ovono – Ivan Zarandona (Edjogo-Owono 74′), Doualla, Rui, Dani Evuy – Senoboua (Salvador 68′), Randy, Sipo, Javier Balboa – Nsue, Raul Fabiani

Bata városában Gabon a házigazdával találkozott, és akárcsak a csoport másik találkozója, ez is sorsdöntő jelentőséggel bírt. Az biztos volt, hogy semmiképpen sem juthatott volna tovább a most egymás ellen pályára lépő két válogatott.
Eléggé visszafogottan indult a mérkőzés, mindkét nemzeti csapat tapogatózott. Viszont a 8. percben a házigazda végezhetett el jó helyről – a tizenhatos előteréből – szabadrúgást, ám Balboa nem tudta kihasználni az adandó alkalmat a gólszerzésre vagy a jó beadásra, hiszen lövése jócskán a kapu fölé szállt. A 13. percben Nsue a védőjével csatázott és kis híján gólhelyzetbe került, ám a rendező ország válogatottjának hálóőre jól reagált, s begyűjtötte a játékszert. A 15. minutumban nagyszerű összjáték végén már a gaboniak találhattak volna be, de Obiang próbálkozása mellé ment. Majd Egyenlítői-Guinea kapuja előtt volt szükség a jó védekezésre (19′), Manga pedig szögletre mentett. A következő percben már Aubameyang állt közel a vezetés megszerzéséhez, de a Dortmundban szereplő gaboni csatár fejesét bravúrral hárította Ovono. Majd újra a hazai kapus mutatott be nagyszerű védést a 29. minutumban, amikor Bulot vette célba a piros mezesek kapuját. Komolyabb kapura veszélyt jelentő lehetőség már nem alakult ki az első félidőben, így gól sem született.

A 47. percben szabadrúgáshoz jutott Gabon, amit Aubameyang végzett el – nem volt túl erős a lövés, de a labda a léc alá tartott, így a kapusnak fölé kellett ütnie a játékszert. Az 51. minutumban Bulot bombaerős szabadrúgása ment kapura, melyet Felipe Ovono káprázatos védése követett. Az 54. percben mégis a hazaiak jutottak egyenlítési lehetőséghez, amikor egy kényszerítő után Balboa esett el az ellenfél tizenhatosán belül, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, ami igazán vitatható döntés volt. A labda mögé a “sértett” állt, és magabiztosan értékesítette a büntetőt (0-1). Az 58. percben szép összjátékot követően – Aubameyang passza után – Bulot lőhetett volna gólt, de a csapat 10-esének próbálkozása fölé szállt. Egyre inkább kitámadott Gabon válogatottja kockázatot vállalva a továbbjutás érdekében. Eközben természetesen Egyenlítői-Guinea igyekezett ráülni az eredményre. A 70. perc végén mégis a házigazda növelhette volna előnyét, de a tizenegyest értékesítő Balboa lövése középre ment, így a gaboni kapuvédőnek nem okozott gondot ez a gólszerzési kísérlet. Ezután egy emberként védekezett a hazai pályán szereplő nemzeti csapat. A 77. minutumban ismét Balboa dönthette volna el végleg a mérkőzést és a továbbjutás sorsát Salvador passza után, de a ziccert bravúrral védte a gaboni Ovono. Gabon játékosai ennek ellenére természetesen nem adták fel, hiszen az egyenlítés számukra továbbjutást jelentett volna. A 84. percben azonban minden eldőlt! Nsue ziccerét még védte Ovono, de a labda kipattant, amit a csereként beállt Salvador bejuttatott a gaboni kapuba, ezzel megduplázva válogatottja előnyét és megszerezve a továbbjutást (0-2). Több fontos eseményt már nem hozott az összecsapás, ami azt jelenti, hogy a házigazda a negyeddöntőben folytathatja a szereplést az Afrikai Nemzetek Kupáján, míg meglepetésre a gaboni válogatott kiesett.

Kongói Köztársaság – Burkina Faso 2-1 (0-0)
Helyszín: Nuevo Estadio de Ebebiyín, Ebebiyín
Vezette: Joseph Lamptey (GHA)
Gólszerzők: Bifouma (51′), Bance (86′), Nguessi (87′)
Sárga lap: –

Kongói Köztársaság: Mafoumbi – Moutou, Nganga, Baudry, Babele, Magnokele, Ndinga, Oniangue, Litsingi (Gandze 89′), Bifouma (Douniama 63′), Ferebory

Burkina Faso: Sanou – Yago, Goua, Koffi, Bakary Kone, Nakoulma (Bertrand Traoré 58′), Kabore, Razack Traore, Djakaridja Kone, Pitroipa, Alain Traore (Ouedraogo 73′)

Az elmúlt torna ezüstérmese az ellen a Kongói Köztársaság ellen lépett pályára, amely az előző meccsén történelmi sikert aratott Gabon válogatottja ellen.
A 7. percben a Burkina Faso-iak veszélyeztettek Pitroipa révén, ám fejesét a támadó nem tudta gólra váltani. Ezt követően a 21. percig nem történt semmi érdekes, viszont akkor Moutou eladott labdája után az elmúlt torna döntőse találhatott volna be, de Bifouma lökete messze elkerülte a kongói kaput. Kongó soros ellenfele a félidő végéhez közeledve kelt igazán életre, amikor a 38. és 40. percben is, ám Pitroipáék nem ekkor sem tudták góllal befejezni a veszélyes támadásaikat. Előbb Mafoumbi gyűjtötte be Pitroipa jónak tűnő beadását, majd az előző akcióban gólpasszra törekvő támadóhoz nem jutott el Traoré labdája. Az első félidőben Burkina Faso tudott valamelyest veszélyesebben játszani, de a gól elmaradt ebben a játékrészben.

A fordulás után az első 45 perc során nem túl sokat mutató Kongói Köztáraság jutott – a szögletzászló közelében – szabadrúgáshoz, melynek beívelése után Ferebory fejelt, de a labda a kapu mellé ment. Nem sokkal később (51′) ismét a kongóiak kerültek helyzetbe, s ezt a lehetőséget Dore betett labdája után Bifouma közelről gólra váltotta (1-0). A 72. minutumban az előnyben lévő válogatott jutott szabadrúgáshoz, melyet Ferebory ívelt be Ndinga fejét keresve, de Sanou kapus gyorsabb volt, így begyűjtötte a labdát. Ezt követően a 79. percben Burkina Faso nagyon közel járt az egyenlítéshez: Bance lövését még blokkolták, viszont a kipattanót Bertrand Traoré próbálta kapura irányítani, ám a játékszer még ha kicsivel is, de a kapu mellett kötött ki. A 84. percben ismét a fiatalabb Traoré került helyzetbe, sőt, gólt is lőtt, ám lesállás miatt a találat érvénytelen volt, így nem sikerült az egalizálás. Nem úgy, mint két perccel később, amikor Bance egyenlített. Ezzel még egy gólra lett volna szüksége Burkina Faso válogatottjának a továbbjutáshoz (1-1). De egy perc elteltével újra előnybe került a Kongói Köztársaság válogatottja, amivel ez a párharc is eldőlt, valamint az is, hogy a kongóiak a negyeddöntőbe jutottak. A vezető találatot a csereként pályára lépett Nguessi szerezte (2-1). Ezt követően más említésre méltó esemény már nem történt a fordulatos találkozón, mely után a tornától búcsúzni kényszerült az előző torna ezüstérmese, Burkina Faso válogatottja, míg a Kongói Köztársaság megnyerte csoportját.

Az A-csoport végeredménye:
1. Kongói Köztársaság – 7 pont (4-2)
2. Egyenlítiői-Guinea – 5 pont (3-1)
3. Gabon – 3 pont (2-3)
4. Burkina Faso – 1 pont (1-4)

Az Afrikai Nemzetek Kupája góllövőlistája:
2 gólos: Bifouma (Kongói Köztársaság)
1 gólos: Bola (Egyenlítői-Guinea), Oniangue, Nguessi (Kongói Köztársaság), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma, Mayuka (Zambia), Bolasie (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer, Akaichi, Chikhaoui (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), André Ayew, Asamoah Gyan (Ghána), Diouf, Sow, Mbodji (Szenegál), Manyisa, Phala (Dél-Afrika), Ghoulam, Slimani (Algéria), Yattara M. (Guinea), Doumbia, Gradel (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare, Sako (Mali), Oyongo (Kamerun), Bance (Burkina Faso)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Nagy Dávid