Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Bony és Gervinho elődöntőbe lőtte Elefántcsontpartot

A fekete kontinens tornájának utolsó idei negyeddöntője rangadó volt a javából. A két végső sikerre is méltán pályázó válogatott összecsapásán Elefántcsontpart bizonyult jobbnak.

Elefántcsontpart - Algéria

Bonyt ünneplik a társak – az elefántcsontparti duplával vette ki részét a sikerből (forrás: twitter.com/FIFAcom)

Elefántcsontpart – Algéria 3-1 (1-0)
Helyszín: Nuevo Estadio de Malabo, Malabo
Vezette: Bakary Gassama (GAM)
Gólszerzők: Bony (25′, 68′), Soudani (51′), Gervinho (90+4′), Taider (90′)
Sárga lap: Bentaleb (78′)

Elefántcsontpart: Gbohouo – Kanon, Kolo Touré, Bailly – Tiené (Doukoure 67′), Dié, Yaya Touré, Aurier – Gervinho, Bony (Tallo 90+1′), Gradel

Algéria: M’Bolhi – Mandi, Bougherra, Medjani, Ghoulam – Taider, Bentaleb – Feghouli, Brahimi, Mahrez (Belfodil 73′) – Soudani (Slimani 73′)

Az első nagy helyzet 9. percben alakult ki, amikor kissé megzavarodott az elefántcsontparti védelem Fegho, Soudani pedig kihasználva ezt, kapura lőtt, viszont a labda középre ment, s nem volt túl veszélyes, így Gbohouo hárított. Az első negyedórában magabiztosan uralta a játékot Algéria. Majd a 18. percben Elefántcsontpart előtt adódott lehetőség, amikor Gradel a tizenhatos sarkánál lövésre szánta el magát, ám próbálkozása lecsúszott, így a labda mellé ment. Már két perccel ezután viszont újra Algéria lőhetett volna gólt, hiszen a szabadrúgás beívelése után Mahrez vehette célba a kaput, ám a játékszer fölé szállt. Kezdett feléledni Elefántcsontpart – a 24. minutumban Gradel szabadrúgását követően Aurier fejelt kapufát, majd Yaya Touré próbálta bekotorni a labdát a hálóba, de ez nem jött össze. A 26. percben viszont megszületett az első gól, mellyel az elmúlt percekben aktívabb válogatott jutott előnybe. Újra Gradel ívelte be a labdát, amit az üresen hagyott Bony befejelt M’Bolhi kapujába (1-0). Innentől kezdve eléggé leült a meccs. A játékrész hajrájában azonban adódtak még lehetőségek mindkét válogatott előtt. Bony próbálkozása nagy veszélyt nem jelentett (41′) és munkát sem adott ezzel az elefántcsontparti az algériai kapusnak, majd a következő minutumban ugyanő lőtt, s ekkor Medjani blokkolt. A 44. percben még Brahimi igyekezett egyenlíteni távoli löketével, de Gbohouo begyűjtötte a labdát. Ezek az események sem voltak tehát idegtépőek és óriási izgalmakat magukban hordozók, pedig egy ilyen rangadótól többet várt volna az ember, mégis, a gól után mintha teljesen leálltak volna a csapatok.

Szinte azonnal a második félidő elején jött az egyenlítés! Az 51. percben Soudani egalizált távoli lövését követően (1-1). Az újabb találat ellenére sem változott meg igazán a játék képe, bár Algéria játéka fokozatosan megélénkült. Az 58. perc végén Feghouli már előnyhöz juttathatta volna hazája válogatottját, ám a labda végül Gbohou kezei között kötött ki. Ezután rögtön indult az elefántcsontparti kontra, ám ekkor sem esett újabb gól. A 66. minutumban Feghouli Brahiminek tette a labdát, aki Soudanihoz továbbította azt, majd utóbbi közelről a kapusba lőtte a labdát – ezzel óriási ziccert hagyott ki az algériai. Ám megbosszulta magát a kihagyott helyzet, hiszen a 68. percben Yaya Touré végzett el szabadrúgást, a Manchester City játékosának zseniális beívelése – az egyben klubbéli társat – Bonyt találta meg, aki nagyszerű gólt fejelt a léc alá, a kapus tehetetlen volt. Ezzel újra előnybe kerültek az elefántcsontpartiak (2-1). Feghouli betett labdája után azonban a 81. perc végén majdnem kiegyenlített Slimani, de a közeli lövést a hálóőr szögletre mentette, amiből pedig már nem alakult ki veszély. A 84. percben újra érkezett Slimani egy éles beadásra, de a támadó fejese fölé szállt. A végéhez közeledve tehát egyre inkább felpörögtek az események, Algéria pedig nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt. A 86. percben Algéria jutott szabadrúgáshoz jó helyről, melyet Ghoulam végzett el, s ekkor szükség is volt Ghobou nagy vetődésére és védésére. A negyedik játékvezető 4 perc hosszabbítást mutatott fel, ennyi ideje volt még arra Algériának, hogy kiegyenlítsen. Ennek ellenére a 94. percben egy kontra után Gervinho lőtte be a mindent eldöntő gólt Tallo passza után (3-1). A meccs utolsó negyede igazán nagy izgalmakat és sokkal mozgalmasabb játékot hozott, mint az azt megelőző percek. Algéria nagyot küzdött a végén, de ezúttal Elefántcsontpart került közelebb a fináléhoz.

Az elődöntők párosításai:
Ghána – Egyenlítői-Guinea
Kongói Demokratikus Köztársaság – Elefántcsontpart

Az Afrikai Nemzetek Kupájának góllövőlistája:
3 gólos: 
Bifouma (Kongói Köztársaság), Akaïchi (Tunézia), Balboa (Egyenlítői-Guinea)
2 gólos: Andre Ayew, Atsu (Ghána), Gradel (Elefántcsontpart), Mbokani, Bokila (Kongói DK), Bony (Elefántcsontpart)
1 gólos: Nsue (Egyenlítői-Guinea), Oniangue, Nguessi, Dore (Kongói Köztársaság), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma, Mayuka (Zambia), Bolasie, Kimwaki (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer, Chikhaoui (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), Asamoah Gyan, Boye, Appiah (Ghána), Diouf, Sow, Mbodji (Szenegál), Manyisa, Phala, Masango (Dél-Afrika), Ghoulam, Slimani, Mahrez, Bentaleb, Soudani (Algéria), Yattara M., Constant (Guinea), Doumbia, Gervinho (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare, Sako, Maiga (Mali), Oyongo (Kamerun), Bance (Burkina Faso)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Nagy Dávid