Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: Az Inter, és az Everton is hozta a kötelezőt!

Két fantasztikus párosítással folytatódtak az Európa-liga küzdelmei. Az olasz Inter egy kiélezett gólzápor után fogadta a skót egyeduralkodót, míg az angol Everton akár tartalékolhatott is volna a múlt heti sima győzelme után. Nem tette. 

10857178_903731573010316_8769176025255874663_o

Internazionale-Celtic 1-0 (0-0) 
Milánó, Giuseppe Mezza, Vezette: Ivan Kruzliak. 
Inter: Carrizzo – Santon, Ranocchia, Juan, D’Ambrosio (Campagnaro 81.) – Guarin, Medel, Hernanes (Kovacic 80.) – Shaqiri – Icardi, Palacio (Puscas 89.). 
Celtic: Gordon – Izaguirre, Van Dijk, Denayer, Matthews – Armstrong (Commons 78.), Biton, Brown, Mackay-Steven (Ambrose 41.), Johansen, Guidetti (Forrest 58.). 
G:Guarin (88.) 
Sárga lap: D’Ambrosio (43.), Guarin (78.) ill. Van Dijk (27.,37.), Izaguirre (54.), Gordon (71.), Biton (85.), Matthews (86.), Commons (90+4.) 
Kiállítva: Van Dijk (37.) 

Az egy héttel ezelőtti 3-3-as döntetlen igen jó felvezetése volt a párharcnak, és a nézők joggal reménykedhettek egy kiadós adok-kapokban a visszavágón is. Ez ugyan nem jött össze, de a nézők így sem unatkozhattak. Az Inter mostanában ha támadólag áll fel, akkor sem idézi régi önmagát, és ezen az estén is voltak gondok. A Celtic számára csak a győzelem volt az elfogadható, így a gólzsák Guidetti vezérletével hamar nekiálltak a hazai kaput rohamozni a zöld-fehérek, és ezekre gyors kontrákkal válaszolt az Inter, bár komoly veszélyt egyik csapat sem tudott kialakítani. Lassan billent a mérleg nyelve a vendégek felé, amikor védőjük Van Dijk kiállíttatta magát, így a skótok esélyei minimálisra csökkentek, és a piros lap után perceken belül már Shaqiri, és D’Ambrosio is komolyan veszélyeztette Gordon kapuját, ám mindkétszer sikerült megúsznia a glasgow-i csapatnak. 

A második félidőre hadrendet kellett váltania a vendégeknek, ám az Inter nagyszerűen kihasználta az emberelőnyét, és beszorította ellenfelét a saját térfelére. A Celtic visszahúzódott, és tíz emberrel a védekezésre koncentrált, mást nem is igen tehetett, és egy-egy gyors megugrással próbált riadalmat okozni a hazaiak kapuja előtt. Ám ez nem jött össze, komolyan nem sikerült ráijeszteni az Interre, és a másik oldalon Icardi is kihagyta egyetlen helyzetét. Nem úgy Guarín, aki a 88. percben egy jól eltalált lövéssel kialakította az 1-0-ás eredményt, és ezzel az Internazionale 4-3-as összesítéssel jutott a legjobb 16 közé. 

Everton – Young Boys 3-1 (3-1) 
Liverpool, Goodison Park, Vezette: Stefan Johannesson. 
Everton: Howard – Coleman, Jagielka, Alcaraz, Garbutt – McCarthy (Besic 61.), Gibson, Barry – Naismith (Osman 80.), Mirallas, Lukaku (Kone 49.). 
Young Boys: Wölfi – Lecjaks (Bürki 57.), Rochat, Vilotic, Sutter – Nuzzolo (Gerndt 68.), Bertone, Junior, Zarate – Kubo (Afum 76.), Hoarau. 
G: Lukaku (25.-büntető, 30.), Mirallas (42.) ill. Sanogo (13.) 

Svájcban nem volt kérdés, sőt, nem is hagyott semmit nyitva az angol Everton, a sorozat egyik nagy esélyese, hanem szinte azonnal le is zárta a párharcot, egy 4-1-es idegenbeli győzelemmel, ennek ellenére a liverpooli kékek a lehető legerősebb összeállításukban léptek pályára, mintha csak most kezdődne a párharc. Ám ennek is meg lett az eredménye: sima hazai. A Young Boys ugyanabban reménykedhetett mint sok magyar csapat ha a svájciak ellen kell játszaniuk, a tisztes helytállásban. Ez nagyjából sikerült is. sanogo révén a Young Boys egy kis időre ráijesztett az Evertonre, de a dicsőség nem volt tartós, mert a 13. percben szerzett vendéggólra Romelu Lukaku bő negyed óra múlva kettővel is válaszolt, és ezzel a YB sorsa végleg megpecsételődött, Mirallas gólja pedig a második félidőre már nem is hagyott semmi kétséget. 

Ugyan a YB tűnt lelkesebbnek és aktívabbnak, a hazaiak jóval eredményesebben futballoztak. Ám az első félidei parádé rányomta bélyegét a másodikra, mert a svájciak már nem igen tudtak mit kezdeni összesítésbeli 7-2-es hátrányukkal, és érezhették, ha nagyon kinyílnak, az Everton átszáguldva a védelmen alaposan megszórhatja őket. Így visszavettek a tempóból a csapatok, de azért a Lukaku cseréként beállt Kone még megzörgette a kapufát. Az eredmény már nem változott, és az Everton nyugodtan tartalékolhatta erejét a hétvégi PL fordulóra, a Young Boys pedig lehet, hogy két meccsen 7 gólt kapott, de játékban nem tudták lemosni a pályáról a svájciakat. Mondhatnánk úgy is, hogy Lukaku volt a mérleg nyelve, aki a két meccsen összesen 5 gólt szerzett. Az Everton immár az Európa liga legjobb 16 csapata között várhatja a sorsolást, a Young Boys pedig már csak a svájci vetélkedésre kell, hogy összpontosítson.

Demmel László