Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A City Liverpoolban hagyta a bajnoki címet?

A hétvége rangadóját rendezték a Premier League 27. fordulójában Liverpoolban. Míg a listavezető Chelsea, és a BL helyre hajtó Tottenham délután a Ligakupa döntőjében találkozik egymással, a bajnoki címvédő óriási sanszot kapott a felzárkózásra. Nem élt vele.

Kép forrása: liverpoolfc.com

Kép forrása: liverpoolfc.com

Liverpool-Manchester City 2-1 (1-1)
Liverpool, Anfield Road, 42.000 néző. Vezette: Marc Clattenburg.
Liverpool: Mignolet – Can, Skrtel, Lovren – Markovic (Sturridge 76.), Henderson, Allen, Moreno (K. Toure 83.) – Lallana, Coutinho – Sterling.
Man. City: Hart – Kolarov, Mangala, Kompany, Zabaleta – Silva, Fernandinho (Bony 78.), Y. Toure, Nasri (Lampard 83.) – Dzeko (Milner 58.), Agüero.
Gólszerzők: Henderson (11.), Coutinho (75.) ill. Dzeko (25.)
Sárga lap: Lallana (84.) ill. Fernandinho (57.), Milner (82.), Bony (86.)

Nagy volt a tét mindkét csapat számára: a Pool egy győzelemmel megerősíthette ötödik pozícióját az ötödik helyen, és ezzel közelebb kerülhetett volna a jövő évi   EL-hez, és ez a hétközi isztambuli vereség után némi gyógyírt is jelentett volna a sebekre. A City pedig történjen bármi, a bajnoki címre hajt, még akkor is, ha éppen nincsenek meggyőző formában. Bár újkeletű a Manchester City drukkereinek, hogy címekre ácsingózzon csapatuk, a legújabb futballvilágban a “Polgárok” immáron megkerülhetetlenek. De a Liverpool az utóbbi időben újra azt az utat járja ami tavaly a bajnoki cím esélyesévé tette, ám az első öt havi botlássorozat megpecsételte a sorsukat. A listavezető Chelsea immáron 12 pontot vert Brendan Rodgers vöröseire, és innen már aligha lehet visszaút Gerrardéknak. Persze próbálkozni lehet. És ezekkel a liverpooli próbálkozásokkal be is indult a meccsmotor, Adam Lallana vezetésével a hazaiak igen komoly rohamokat indítottak, és egy lesgóllal a frászt hozták a vendégcsapat drukkereire. De az igazi baj csak ezután következett Manuel Pellegrini csapata számára: Jordan Henderson 17 méterről úgy gondolta leteszteli Joe Hart kapust, és a teszten a kékek hálóőre bizony megbukott. Henderson lövése a felső sarokba terelte a labdát, ezzel hangot adva a meccsnek. Beindult a City is, természetesen nem akartak még nagyobb hátrányba kerülni a Chelsea mögött, és erőteljes rohamokat indítottak Mignolet kapuja felé, ám a gyors hazai kontrák miatt nem tudtak mind a tíz emberrel csak a támadásra koncentrálni, mert a Coutinho-Markovic-Sterling trió végig lesben állt, hogy lecsapjanak egy elhulló labdára. Végül nem kellett aggódniuk Agüeróéknak, mert rövid időn belül sikerült az egyenlítés Dzeko révén (közben egyszer az argentin döngette meg a kapufát), és úgy érezhette az ember, hogy ezzel egyenesbe jött a City. De innen már nem volt olyan gondtalan az út, mert a két csapat visszább vett, és csak lallana, és Sterling lehetőségei hordoztak magukban komoly veszélyt. Gól már nem született, de láthatóan Pellegrini mester volt elégedetlenebb, alighanem dörgedelmes hozzászólásai voltak a meccshez a félidőben.

Fordulás után aztán jött is a City, ám ezen a napon igen erőtlennek tűntek Dzekóék. Próbálkoztak ívelésekkel, lapos passzokkal, vagy távoli lövésekkel, de valahogy nem találtak fogást az újra a tavalyi önmagát idéző Liverpoolon. Brendan Rodgers csapata mintha csak varázsütésre állt volna újra össze, a védelem szervezettsége, és a támadósor hatékonysága még sok ellenfélnek fog gondot okozni. Hát még, ha Daniel Sturridge is úgy tud beszállni, ahogy csereként tette. Minden megmozdulás életveszély az egykori City támadónak! És míg a City erőtlen kísérletei elhaltak a hazai tizenhatos környékén, ezt nem engedte meg magának a Pool: Coutinho akkora gólt ragasztott Hart kapujába, hogy még most is keresi az angol válogatott kapus a labdát. Úgy tűnik a portugál nem tud kis gólt rúgni, a Southampton után a Manchester City is megtudta milyen az, ha elsül a jobbos. Nem volt mese, a Citynek jönni kellett, hogy legalább az egyik pontot megszerezzék, és ne süllyedjenek mélyebbre, ha a Chelsea bepótolja a Ligakupa döntője miatt elhalasztott mérkőzését, és azt alighanem be is húzzák Mourinhóék. De nem volt már visszaút, sőt, ha Sturridge kísérlete a szerencsével párosul, akkor bizony hamarabb is eldőlhetett volna a három pont sorsa. Így sem volt rossz meccs ez, a Liverpool pedig ahogy tavaly elbukta a bajnoki címet a Chelsea elleni rangadón, úgy most kisegítette a londoni kékeket, és alighanem kikaparta a gesztenyét 11 fordulóval a vége előtt Hazardéknak. A Manchester City továbbra is öt pontos hátrányban van, és a harmadik helyezett előtt is öt pont az előnye, így nagyon nem kell aggódnia, míg a Pool az ötödik pozíciót őrizve, lőtávolon belül van a dobogó legalsó fokán álló Arsenalhoz képest is. Amilyen simának nézett ki a Premier League tabellája még két hónappal ezelőtt, most úgy vannak összekuszálva a szálak, hogy a hátralévő fordulókban alighanem minden csapatnak a totális maximumot kell nyújtania, mert egy döntetlen esetén akár három helyet is ronthatnak. Az pedig végzetes is lehet, ilyen erős mezőnyben.

http://www.dailymotion.com/video/x2iej4s_liverpool-2-1-manchester-city-all-goals-and-highlights-premier-league-1-3-2015_sport

Demmel László