Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező: Újabb kiszenvedett Portugál győzelem!

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat I csoportjában két mérkőzést rendeztek a vasárnapi játéknapon, melyek a továbbjutásról is könnyedén dönthettek, és a küzdelemsorozat felénél járva alighanem döntöttek is.

Kép forrása: euronews.com  Coentrao gólja 3 pontot ért Portugáliának

Kép forrása: euronews.com
Coentrao gólja 3 pontot ért Portugáliának

Portugália–Szerbia 2–1 (1–0)
Lisszabon, Estádio da Luz. Vezette: Rocchi (olasz)
Portugália:
Rui Patrício – Bosingwa, Bruno Alves, R. Carvalho (J. Fonte, 17.), Eliseu – Moutinho, Tiago, Fábio Coentrao (Quaresma, 78.) – Nani, Danny (W. Carvalho, 86.), C. Ronaldo.
Szövetségi kapitány:
Ilídio Vale.
Szerbia:
Sztojkovics – Baszta, Ivanovics, Nasztaszics, Kolarov – Petrovics, Matics – Markovics (Djuricsics, 65.), Ljajics (Szkuletics, 85.), Tadics (Tosics, 78.) – Mitrovics.
Szövetségi kapitány:
Radovan Csurcsics.
Gólszerzők: Carvalho (10.), Coentrao (63.), ill. Matics (61.)

A hazai pályán játszó portugál válogatott nem engedhetett meg magának még egy olyan blamát, mint az albánoktól elszenvedett vereség, így hamar dűlőre akarták vinni a dolgot a mindenkire veszélyes szerb nemzeti csapattal szemben. Ricardo Carvalho fejesével az alaphangot már a tizedik percben megadta a piros mezes csapat, és az előny a második félidőig állt is. Ám nem akartak üres kézzel távozni a szerbek sem, és az egykori Benfica-, ma Chelsea-játékos Nemanja Matic csodaszép ollózós góljával egyenlítettek a vendégek. Az öröm mindössze másfél percig tartott: a középkezdést követően a hazaik rárontottak a szerb csapatra, és Coentrao góljával újra megszerezték a vezetést. Bár felrémlett egy rövid időre a meglepetés képe is, a portugál válogatott ez alkalommal nem engedte ki kezéből a győzelmet, és csoportja első helyét kisajátítva, alighanem begyalogol a francia fővárosba. Ezalatt a szerbek csak egyetlen ponttal szerénykednek az utolsó előtti helyen, és ugyan még négy mérkőzés hátravan a selejtezőkből, déli szomszédaink esélyei igencsak megcsappantak.

Albánia–Örményország 2–1 (0–1)
Elbasan, Elbasan Aréna. Vezette: Borbalán (spanyol)
Albánia: Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Kukeli – Xhaka, Abrashi (Lenjani, a szünetben), Memushaj (Gashi, a szünetben), Roshi (Salihi, 69.) – Cikaleshi.
Szövetségi kapitány: Giovanni De Bias
Örményország
: Berezovszkij –Hambardzumjan, Arzumanjan, Andonjan, Harutjunjan – Jedigarjan (Korjan, 84.) – Manucarjan, Mhitarjan, Pizzelli, Ghazarjan – Movsziszjan.
Szövetségi kapitány: Bernard Challandes
Gólszerző: Mavraj (77.), Gashi (81.), ill. Movsziszjan (4.)
Kiállítva: Hambardzumjan (70.)

Az albán válogatott a Portugáliában aratott győzelemmel letette a névjegyét csoportjában, ám a dánok elleni döntetlennel, majd a szerbek elleni botrányosan véget ért mérkőzés után még a gyorsan jött esély is elúszni látszott, amit csak megerősített az örmények elleni selejtező negyedik percében szerzett vendégtalálat is. Ha eddig nem lett volna elég döcögős az albán nemzeti tizenegy útja, akkor most tényleg azzá vált. Bár többet birtokolta  a labdát a hazai csapat, mindössze egy lövés találta csak el a kaput az első 45 perc során így a szünetben váltania kellett az albánoknak. Amit sikeresen meg is tettek, miután a mérkőzés utolsó 15 percére kifulladtak a vendég örmények, és ezt kihasználva előbb egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték a hazaiak. Győzelmével az albán válogatott  őrzi harmadik helyét csoportjában, hat ponttal megelőzve a legyőzött örmény, és a portugál földön zakózó szerb nemzeti tizenegyet.

Az I csoport állása 4 forduló után:
1. Portugália 9 pont
2. Dánia 7 pont (6-4)
3. Albánia 7 pont (4-5)
4. Szerbia 1 pont (-3 pont)
6. Örményország 1 pont

Demmel László