Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U17-es Eb: Edouard mesterhármasa aranyat ért a franciáknak!

Nagyszerű formában lévő nemzeti csapatok csaptak össze a bulgáriai korosztályos Európa-bajnokság fináléjában! Az eddig kapott gól nélkül menetelő franciák azokkal a németekkel szálltak harcba a trófeáért, akik szintén jól teljesítettek, és egy kapott góllal jutottak el a döntőig. A gólkirállyá váló Edouard mesterhármasával, és a végén egy német öngóllal simán lettek Európa-bajnokok a franciák!

2250541_w1

Edouardra a németek sem találták az ellenszert – a gólkirállyá váló játékos mesterhármasával lett Európa-bajnok a francia U17-es válogatott! (forrás: uefa.com)

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BULGÁRIA
FINÁLÉ

Franciaország – Németország 4-1 (1-0)
Helyszín: Lazur, Burgas
Vezette: Paweł Raczkowski (POL)
Gólszerzők: Edouard (40′, 47′, 70′), Gül (80+3′ – öngól), ill. Eggestein (50′)
Sárga lapok: Reine Adelaide (49′), Cognat (66′), Upamecano (74′), ill. Passlack (76′), Janelt (80+4′)

Franciaország: Zidane – Maouassa, Doucoure, Upamecano, Georgen – Makengo, Cognat – Ikone, Boutobba, Reine Adelaide (Pelican 61′) – Edouard (Samba 81′)
Szövetségi kapitány: Jean-Claude Giuntini (FRA)

Németország: Frommann – Busam, Nesseler (Özcan 48′), Abu Hanna, Karakas – Gül, Janelt – Kohlert (Saglam 68′), Schmidt (Serra 51′), Passlack – Eggestein
Szövetségi kapitány: Christian Wück (GER)

Közel 18 ezer ember előtt, tehát majdnem teltházas fináléban lépett pályára Franciaország és Németország U17-es válogatottja. A finálé nagyszerű ütemű játékot hozott már az első perctől kezdve, de inkább a franciák dominanciája volt jellemző. A galloknál jóval többet volt a labda, és folyamatosan nyomást gyakoroltak a német védelemre. A kék mezes francia válogatott tagjai sokszor jutottak el veszélyesen az ellenfél tizenhatosáig és annak belsejébe is, és tették be veszélyesen a labdákat. Fromann kapustól többször is védésre volt szükség. A német hálóőr Ikone nagy löketét, majd a csapatkapitány Cognat próbálkozását is kivédte, és állta a további kísérletekkel szemben is a sarat. Ennek ellenére viszont a német válogatott teljesen veszélytelen volt a franciákra. Sőt, a félidő végén Franciaországnak sikerült megszereznie Edouard révén a vezetést! A tornán már hatodik találatát jegyző gólvágó Georgen labdáját juttatta nagyszerűen a kapuba (1-0). Ezzel a minden téren kialakított francia fölény góllá érett még a szünet előtt.

A folytatásban is a franciák tudtak célratörőbben játszani, amelynek révén 7 percnyi játék után ismét Edouard talált be, tehát duplázni tudott! A fiatal tehetség a vele szembe érkező védőn is túl jutott, sőt, a német játékosról a francia elé került a labda, aki a tizenhatos előteréből szerzett szép gólt (2-0). Viszont hamar jött a németek szépítő gólja ezután, ami nem akármilyen körülmények között született meg! A beívelést követően Eggestein fejelte kapura a labdát, amit a kapu torkában felfelé ütve kivédte a francia kapus, majd még egyszer a labdába paskolva a játékszer behullott a kapuba (2-1). Az 55. minutumban azonban tovább növelték volna előnyüket a rohamozó franciák! Ekkor a beadás után a kapu előterében Reine Adelaide pöckölt finom mozdulattal a labdába, de Frommann nagyot mentett, így nem született gól a nagy helyzetből. A németek próbáltak küzdeni az egyenlítésért, de a franciák sokkal lendületesebbek voltak, és egy briliáns akció végén a 65. minutum hajrájában Ikone visszaállította volna a kétgólos különbséget, de Frommann ismét nagyot mentett lábbal! Majd a franciák csapatkapitányát, Cognat-ot sérülés miatt kénytelen volt lecserélni Giuntini, így a játékos helyét Callegari vette át a 69. percben. Az ezt követő minutumban viszont már ünnepelhettek Edouardék, hiszen ekkor is Ő, az előző két francia gólt jegyző és a gólkirályi címét is immár bebiztosító csatár talált be! Ekkor mindezt Boutobba labdáját követően tette meg, nagy lépést téve ezzel a franciák végső győzelme felé (3-1). A németek mentek előre, és továbbra is harcoltak, többször jó helyről végezhettek el szabadrúgást is, ám Zidane kapusnak nem akadt félnivalója a germánok próbálkozásait követően. A rendes játékidő leteltével 5 perc hosszabbítás következett, amely újabb francia gólt eredményezett! Igaz, ehhez szükség volt a betett labdába belecsúszó, de menteni igyekvő Gül, aki a saját kapujába továbbította a labdát. A német hátvéd az Edouardot a 81. percben váltó Samba beadása után szerzett gólt a franciáknak (4-1). Más említésre méltó esemény ezt követően már nem történt, így a franciák nagyon magabiztosan győzték le a németeket, és nyerték meg az U17-es labdarúgó Európa-bajnokságot 2015-ben, Bulgáriában!

A góllövőlista végeredménye:

1. Edouard (Franciaország) – 8 gól – GÓLKIRÁLY
2. Passlack (Németország), Azzaoui (Belgium),Ikone (Franciaország) – 3 gól
3. Van Vaerenbergh (Belgium), Pavlidis (Görögország), Yordanov (Bulgária), Denisov, Pletnev (Oroszország), Edwards (Anglia),  – 2 gól

Nagy Dávid