Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga-döntő: Történelmet írhat a Sevilla! – előzetes

Ma este, 20:45-től rendezik meg Varsóban az Európa Liga 2014/2015-ös szezonjának fináléját! A lengyel fővárosban a címvédő, és negyedik trófeájára hajtó Sevilla az első alkalommal döntős Dnipróval csap össze, így történelmi fináléra kerül sor. Az európai klubcsapatok második legrangosabb sorozatának 6. döntője lesz ez, jogelődjével együtt – az UEFA-kupával – pedig a 44.

CF_vzAPVEAACqP7

Bárki ünnepelhet majd a végén, történelmi kupagyőzelem lesz a mai (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

UEFA EURÓPA LIGA
FINÁLÉ – VARSÓ, STADION NARODOWY
20:45 Dnipro Dnipropetrovsk – Sevilla FC (Digi Sport 1, Story4)

Várható kezdőcsapatok
Dnipro Dnipropetrovsk: 
Boyko – Fedetskiy, Douglas, Cheberyachko, Léo Matos – Kankava, Rotan, Fedorchuk, Matheus, Konoplyanka – Kalinić.
Akikkel biztosan nem számolhat Myron Markevych: Mazuch, Zozulya

Sevilla FC: Rico – Coke, Carriço, Kolodziejczak, Trémoulinas –  Mbia, Krychowiak – Aleix Vidal, Banega, Vitolo –  Bacca.
Akivel biztosan nem számolhat Unai Emery: Pareja (térdsérülés)

Már javában készülnek az andalúz, illetve ukrán klub tagjai az esti, varsói Európa Liga fináléra. Utóbbiaknak első nemzetközi kupadöntőjük lesz ez, míg a Sevilla címvédőként, s egyben úgy lép pályára, hogy a sorozatot – a jogelődjével egybevetve – negyedik alkalommal nyerheti meg! A végső győztes a Bajnokok Ligája 2015/2016-os idényének főtáblájára is megváltja helyét.

Érdekesség, hogy a két finalista egyaránt 3-2-s sikerrel hangolt a hétvégi bajnokijával az Európa Liga döntőjére – a Dnipro hazai pályán a Shakhtart győzte le, míg a Sevilla idegenben a Málagát. Formáját tekintve a spanyol együttes a jobb, ugyanis öt meccs óta veretlen, és zsinórban három találkozóját meg is nyerte az együttes.

Dnipro Dnipropetrovsk:

Az ukrán klub történelmi tett kapujában van, szint történelmi tettek sorozatával elérve ezt. Ugyanakkor a Dnipro a Bajnokok Ligája elődjében, azaz a BEK 1984/85-ös, valamint 1989/90-es szezonjában egyaránt negyeddöntőbe jutott! A régi idők sikerei után ismét egy jó csapat állt össze a Dnipropetrovsknál, ugyanis a tavalyi bajnokságban másodikok lettek, ám legutóbb bajnoki címet 2004-ben ünnepelhettek. A sorozat elődjét már egy ukrán csapat, a Shakhtar Donetsk képes volt megnyerni 2009-ben. Sikerül Ukrajna második európai klubsikerét elérnie a Dniprónak?

Út a döntőig

Az ukrán együttes az Európa Liga mostani szezonjának csoportküzdelmeit az ‘F’ jelű kvartettben kezdhette meg, az olasz Internazionale, a francia St. Etienne, valamint az azeri Qarabag mellett. Talán meglepő módon, de idegenben jobban szerepelt a Dnipro, amely csoportjából másodikként, 7 pontot szerezve, eggyel megelőzve az azeri klubot jutott a legjobb 32 közé. Összességében csoportjában kétszer nyert a finalista, 1 döntetlen, valamint 3 vereség mellett. A Dnipro hazai pályán a St. Etienne-t tudta legyőzni, míg idegenben a Qarabag gárdáját, döntetlent pedig a francia klubbal játszott. Hazai környezetben egyszer győzött csupán az ukrán egyesület, és 4-5-ös gólaránnyal zárt csoportjában.

A kieséses szakaszt a BL-ben nagyot küzdő, ám onnan az Európa Ligába pottyanó görög Olympiacos ellen kezdte meg a Dnipro. Meglepetésre sima, 2-0-s sikert aratott Görögországban az ukrán csapat, majd a visszavágó 2-2-s döntetlennel zárult, így ekkor is kevésnek bizonyult – akárcsak a BL-ben – a hellén klub játékosainak küzdése. A nyolcaddöntő első meccsén otthon győzött a Dnipro az Ajax ellen, majd idegenben hosszabbításra került a sor, a meccset pedig 2-1-re nyerte a keleti gárda, így bejutva a negyeddöntőbe. A legjobb 8 között felejthető gólnélküli döntetlen után hazai pályán verte 1-0-ra a döntős a belga Club Brugge csapatát. Majd jött az elődöntő, amelynek nagy visszhangja volt. Akárcsak a Sevilla, a Dnipro is olasz csapattal került szembe a döntő kapujában. A nápolyi odavágón a Napoli előnyének ellenére a hajrában egy óriási bírói hibát követően lesgóllal egyenlített a Dnipro. A visszavágón 1-0-ra nyert az ukrán klub, melynek tagjai nem vetették meg a keménységet sem.

Egyre feljebb(?)

A Dnipro a tavalyi bajnoki szezonban jelezte, hogy képesek jó teljesítményre, ráadásul már az Európa Ligában is voltak korábban felvillanásai a csapatnak. A 2000-s évek elején a ligában is tudott elsőként végezni a Dnipropetrovsk, azonban csendesebb évek jöttek sikerek terén a klub számára. Az EL-ben menetelő együttes még sosem jutott európai kupafináléba ezt megelőzően, de még csak elődöntőbe sem. A 97 éves klub életében újra sikeres időszak jöhet el, ha megnyerik – a Shakhtar 2008-as sikerei után – második ukrán csapatként a második számú európai kupasorozatot.

Sevilla FC:

A spanyol együttes nagyszerű formában van, és Unai Emery alakulata címvédésre, egyben arra készül, hogy eddig egyedülálló módón negyedik alkalommal hódítsa el Európa második számú kupasorozatának trófeáját. Először 2006-ban nyert UEFA-kupát a Sevilla, majd címét a következő szezonban meg is védte, most pedig 2008 után ismételten címvédő a gárda.

Út a döntőig

Az andalúziai gárda a sorozat G-csoportjába kapott besorolást, a holland Feyenoord, a belga Standard Liege, valamint a horvát Rijeka mellett. A csoportkört másodikként zárta a Sevilla, a Feyenoordtól csupán egy ponttal lemaradva. Három győzelme, valamint két döntetlenje mellett egy vereséget is elkönyvelhetett a spanyol együttes a csoportkör során, a legjobb 32 közé jutását pedig a csoport utolsó, Rijeka elleni meccsén biztosította be. Gólarányát tekintve hárommal volt jobb kapott találatinál a Sevilla (8-5). Hazai környezetben lehengerlő teljesítményre volt képes a csapat, ugyanis mindhárom otthon lejátszott meccsét megnyerte, s góljainak 80%-át Andalúziában szerezte, s mindössze egy gólt kaptak Sevilla városában a klub tagjai (6-1) – csupán a Standard Liege tudta bevenni idegenben a spanyol döntős kapuját, míg a Sevilla mindhárom ellenfelének otthon két gólt tudott rúgni. Az otthoni teljesítménnyel tehát lényégében 9 pontot szerezve megalapozta továbbjutását a Sevilla, így idegenben belefért egy vereség (a Feyenoord otthonában), valamint a csupán két szerzett pont is.

A kieséses szakaszt Spanyolországban kezdhette meg a Sevilla, amely a legjobb 32 között a német Borussia Mönchengladbachhal került szembe. A hazai jó szériáját folytatta Andalúzia sikercsapata, s 1-0-s győzelmet aratott, majd a visszavágón is diadalmaskodott a Sevilla, hiszen a Borussia Parkban 3-2-re nyert a címvédő. Ezt követően egy igazán izgalmasnak ígérkező spanyol párharc következett a nyolcaddöntőben, ugyanis a háromszoros győztes a Villarrealt kapta ellenfélül. A Sárga Tengeralattjáró otthonában magabiztos, 3-1-es sikert aratott Emery legénysége, majd hazai pályán is nyert – akkor 1 góllal, 2-1-re – a Sevilla, így simán jutott a negyeddöntőbe. Hazai sikersorozatát a Zenit ellen is folytatta a címvédő, amely 1-0-s félidei hátrányt követően két gólt szerezve nyerte az odavágót az orosz csapat ellen. Szentpéterváron a Sevilla kezdett jobban, majd fordított a hazai gárda, végül a hajrában 2-2-re mentette a meccset és megszerezte a továbbjutást a menetelő klub.
A döntő kapujában sima kettős győzelemmel – az odavágón Sevillában 3-0-ra, a visszavágón Firenzében 0-2-re nyerve – ejtette ki az olasz Fiorentinát a legutóbbi bajnok.

Dicső múlt, jelen, és jövő?

A Sevilla mindig is támadócsapat volt, de az egyszeres spanyol bajnok együttesnek az igazi sikereket 2006, 2007, valamint 2014 hozta meg – ha csak az európai kupaporondon nézzük meg a klub helyzetét. A holland Eindhoven városában a 2005-2006-os UEFA-kupa szezon fináléjában aratta a sorozatban első sikerét a Sevilla. Az andalúz együttes akkor az angol Middlesbrought győzte le nagyon simán, 4-0-ra, majd a címvédés is összejött, az pedig a szintén spanyol Espanyol ellen, 2-2-es állás után, tizenegyesekkel. Tavaly is tizenegyesekkel győzött a Sevilla – akkor a portugál Benfica látta ennek kárát. Az Európa Liga történetében először lehetne címvédés, és ha ez sikerül, már 4., rekordnak számító győzelmét könyvelhetné el a klub Európa mindenkori második kupasorozatában. Hazája bajnokságában is jó teljesítményre képes Emery csapata, ma pedig jó szériájukat folytathatják, vagy szakíthatják meg – vélhetően az előbbire foknak törekedni.

Összevetés

1371436-29422752-1600-900

Ezért a csodás trófeáért megy a harc (forrás: eurosport.com)

Egymás ellen még sosem játszott a két együttes, így e tekintetben is történelmi fináléra kerül sor Varsóban, nem csak a győztes miatt. Ugyanakkor a Dnipro csak egyszer játszott spanyol csapat ellen, 2005-ben. Akkor az kelet-európai együttes vereséget szenvedett, míg a Sevilla négyszer játszott ukrán klub ellen, és veretlenül áll e tekintetben.
Még egyetlen klub sem nyert négyszer UEFA-kupát és/vagy Európa Ligát, de a Sevilla mellett még a Juventus, az Inter, valamint a Liverpool áll három végső győzelemmel a sorozatban. A Dnipro a sorozatban 13 gólt lőtt, míg a Sevilla ennek dupláját szerezte. Gólarányt tekintve a Dniprónál kicsi a differencia, ugyanis a kelet-európai csapat csak 3 góllal lőtt többet, mint kapott, míg a Sevilla találatainak a felénél eggyel kevesebb gólt kapott. Az ukrán klub legeredményesebb játékosa ebben az EL-szezonban Kalinic, aki 3-szor volt eredményes, míg a túloldalon Bacca 5 találatával a legjobb góllövő.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a Sevilla a csoportkörben a Feyenoordtól elszenvedett veresége óta egy döntetlenje kivételével minden meccsét megnyerte az EL-ben.

Dnipro – Sevilla
Gólarány: 13-10;26-12
Meccsenkénti gólátlag: 0,93 – 1,86
Győzelem-Döntetlen-vereség: 6-4-4; 10-3-1
Kaput eltaláló kísérletek: 135-123
Átlag labdabirtoklási arány: 47% – 45%

A döntő

2251821_w1

A helyszínen már minden készen áll a nagy meccsre! (forrás: uefa.com)

A finálé helyszínéül a nagyon impozáns Nemzeti Stadion szolgál Varsóban. A zárható tetejű létesítményt – amely UEFA-mérkőzéseken 58.826, koncerteken pedig 72.900 néző befogadására alkalmas – a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságra építették. Európa második számú kupasorozatának 2014/2015-ös – összességében 44. – fináléjának játékvezetője az angol Martin Atkinson lesz. A 44 éves bíró eddigi legnagyobb fináléjára készül, hiszen első alkalommal vezethet meccset egy európai kupadöntőben.

Nagy Dávid