Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: Hogy festhet a következő idény?

Az ismert tények tudatában három variáció lehetséges.

Vajon hány csapat készülhet a következő szezonra? - fotó: vasas11.hu /illusztráció/

Vajon hány csapat készülhet a következő szezonra? – fotó: vasas11.hu /illusztráció/

Öten biztosan nem lesznek tagjai a következő idénynek, amely lehet teljes létszámú (16), csökkentett (14 vagy 12) indulóval rajtol el. A három lehetséges verzió közül az első adja magát, így 30 forduló lenne, míg a másik két esetben több variáció is elképzelhető. Tizennégy csapat esetén kétszer 13 forduló, azaz huszonhárom hétvége alatt játszanák le a szezont, viszont ez kevesebb meccsterhelést adna a labdarúgóknak, míg a tizenkét csapatos NB I-re is további lebonyolítási formák jöhetnek szóba. A szövetség leginkább a háromszor tizenegy köröst favorizálja, ami 33 fordulót jelent, ellenben lehetne még a kétszer tizenegyes is, amely végén egy rájátszásos rendszert iktathatnának be, ami plusz nyolc fordulót jelent.

Tizenhat együttes esetén a nagy kérdés, hogyan oldanák meg a feltöltést. A Győr alapból nem lesz jelen, a Pápa nemcsak a pályán, de immár papíron sem tagja a jövő évi mezőnynek, míg a Pécs, Nyíregyháza, Kecskemét trió a zöld asztal mellett veszítette első osztályú tagságát.

Akik ott lesznek (9):
Debrecen, Diósgyőr, Ferencváros, MTK, Videoton, Újpest, Paks, Vasas (feljutott az NB II-ből), Puskás Akadémia.

Akik még izgulhatnak(8):
Haladás, Dunaújváros, Honvéd – a bennmaradásért harcolnak, Gyirmót, Békéscsaba, Mezőkövesd (harcban állnak a feljutásért), Sopron, Szolnok (feltöltés esetén).

Tizenhat együttes esetén egy alakulat nem lehetne jelen a júliusi rajtnál, ez valószínűleg az NB II. ötödikjét érintené, hacsak a szövetség nem kegyelmez meg a legjobb kiesőnek (Haladás, Honvéd, Dunaújváros is lehet). Ugyanis ekkor  a z NB II. negyedik helyén végző csapat lehetne az, amelyik még indulhat az élvonalban.

Tizennégynél  az élvonal jelenlegi tizenegy tagja mellé – Nyíregyháza, Pécs, Kecskemét, Győr, Pápa búcsúja miatt – a feljutó Vasas, illetve a második és harmadik helyen végző csapat kerülhet.

Tizenkét együttesnél viszont mindössze egy csapat csatlakozhat a mezőnyhöz. Ez legfeljebb a Vasas lehet, miután már automatikusan feljutott. Amennyiben ez utóbbi valósulna meg, úgy a következőképpen nézne ki a 2015-2016-os mezőny:
Ferencváros, Diósgyőr, Debrecen, Videoton, Puskás Akadémia, Újpest, MTK, Vasas, (Dunaújváros vagy Haladás vagy Honvéd – közülük ketten biztosan maradnak), illetve a Paks.

Gavalovits Sándor