Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Na, majd Messi megoldja!

Magyar idő szerint ma este 22:00-kor útjára indul az utolsó labda is a 2015-ös Copa Américán, és a chilei rendezésű kontinensviadal döntőjében a házigazdáknak a torna legnagyobb esélyese, Argentína ellen kell pályára lépniük. Legalábbis a torna előtt még Messiék voltak a fő bajnokjelöltek, de Chile a Copán mutatott játékával igencsak magasra tette a lécet, ha azt az “Albiceleste” át akarja ugrani.

Kép forrása: skysports.com  Messire nagy teher hárul, tőle várják Argentína legújabb sikerét, 24 elteltével...

Kép forrása: skysports.com
Messire nagy teher hárul, tőle várják Argentína legújabb sikerét, 24 elteltével…

Közel egy éve ért véget a 2014-ben rendezett brazíliai világbajnokság, és az akkor döntőben vereséget szenvedő argentin válogatott, most újra csak egy világesemény fináléjában találja magát. A dél-amerikai nemzetek nagy seregszemléjén, a Copa Américán eddi gremekül szerepeltek Messiék, ás az elődöntőben aratott 6-1-es siker Paraguay ellen azt mutatja, hogy igencsak lendületbe jöttek a kék-fehérek. Így látják ezt az argentinok is, és egy korábbi 97-szeres válogatott játékos, Oscar Ruggeri szerint ugyan óvatosnak kell lenni, mert Chile veszélyes ellenfél, de van egy olyan fegyvere Argentínának, amelyet a hazaiak csak szemmel verhetnek. Igen, Lionel Messi. Ruggeri szerint, ha Messi nem, akkor senki sem tudja megszerezni a Copát Gerardo Martino csapatának.

“Amikor mi 1991-ben játszottunk a Copán, nem volt Maradonánk (éppen 15 hónapos eltiltását töltötte), de most van egy Messink! Leo Messi egyik sajátossága, hogy minden előretörésnél három-négy embert lefoglal, ahogy azt láttuk Paraguay ellen is. Ha ezt a formát tartani tudja, akkor nem lehet gondja Argentínának a döntőben. Sokat beszélünk Messiről, de ne feledjük, hogy Di María, Agüero, vagy éppen Pastore rengeteg munkája kell ahhoz, hogy elég területünk nyíljon a támadásoknál. És úgy tűnik, hogy Javier Pastore eddig elég jól faont szab a csapat játékának a középpályáról. Mind remek játékosk, de ha megnézzük a kispadot, úgy látom, hogy valami nagyon nem normális: Gonzalo Higuaín, Carlos Tévez is csak a padon kap helyet? Máshol ez elő nem fordulhatna, és éppen ezért ilyen erős a csapat, mert ha ők beszállnak a játékba hozzák ugyanazt a magas szintet, mint a társaik. Nem írnám le Chilét, nem véletlenül jutottak döntőbe, de nem szabad akadályt jelenteniük ma este. Mindkét csapat elérte célját, és most már nem lassíthatnak, főleg a hazai pályán játszó Chile nem!”

Hasonló nézetek oszt a Copa América döntőjével kapcsolatban az 1978-as világbajnok argentin csapat szövetségi kapitánya, a 76 esztendős Cesar Luis Menotti is. A hazájában igen nagy tiszteletnek örvendő szakember szerint Gerardo Martino és csapata Messivel az élen, a finálé toronymagas esélyese.

“Argentína jobb futballt játszik mint Chile, és ez az elődöntőben is látszott. Úgy játszottak Paraguay ellen, ahogy a torna megnyeréséhez kell, és ennél csak jobbak lesznek a fiúk. Chile jó erőkből áll, de mint csapat, Argentína sokkal jobb, és ez a különbség ki kell, hogy jöjjön este. Ja, és van egy Messink is, akihez nincs még egy fogható a világon, és már alig várja, hogy magasba emelhesse a trófeát. Folyamatosan javult a csapat játéka a csoportmeccsek óta, és ha volt is hiányosságuk, azt már régen kijavították. Ez annak köszönhető, hogy jobb játékosokból áll az argentin keret, mint a chilei, és úgy tűnik eddig, hogy egy szinttel feljebb is vannak ellenfelüknél.”

Nagy nyomás nehezedik Messiékre a tavalyi elbukott világbajnoki döntő után, most itt az alkalom a javításra, hogy egy kicsit enyhítség nemzetük fájdalmát. Ám nem lesz könnyű dolga a Messi vezette argentinoknak, mert a hazai pálya minden bizonnyal nagyot lök majd az eddig remeklő chilei csapaton. A bizalom mindkét oldalon töretlen, a játékosok, és a szakemberek hisznek csapatuk végső sikerében. Másképpen nem is lehet. Reméljük, hogy felejthetetlen 90 percnek leszünk tanúi ma este 22:00-tól!

Demmel László