Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Arany Kupa: Stadionmustra – képekkel!

Alig ért véget a dél-amerikai válogatottak csúcstalálkozója a Copa América Chilében, máris nyakunkon a következő válogatott torna, az  Észak-és Közép – amerikai és Karib térségek nagy megmérettetése, a 13-ik alkalommal kiírt, Arany Kupa. 

Kép forrása: ussoccerplayers.com

Kép forrása: ussoccerplayers.com

Hiába ért véget Chilében a 44. Copa América, a futballkedvelők nem maradnak válogatott torna nélkül júliusban sem. Az Egyesült Államokban rendezik ugyanis július 7. és 26. között a 13. Arany Kupát, melyen 12 ország vehet részt. Ez alkalommal a torna helyszíneit, és stadionjait igyekszünk bemutatni. A három kvartett tagjai összesen 9 nagyszerű futballstadionban fognak dönteni a továbbjutókról, majd az egyenes kieséses szakaszban továbbállnak, és öt újabb helyszínt avatnak fel, melyekkel a csoportkör után foglalkozunk. Ezúttal a csoportmérkőzéseknek otthont adó létesítményeket hozzuk el olvasóinknak. A Kupa sajátossága, hogy minden kör után költöznek a csapatok, tehát kétszer ugyanazon a helyen nem láthatják a szurkolók kedvenceiket. Járjuk be együtt az Államokat!

A csoport: 

Frisco – Toyota Stadium: A 20.500 néző befogadására képes stadion Texas állam szívében 80 millió dollárból épült, és 2005 óta szolgálja az Észak-amerikai labdarúgó-bajnokságot (MLS). Átadása után nem sokkal otthont adott az MLS-kupa döntőjének is. Az FC Dallas mellett otthona még a Frisco ISD középiskolai csapatnak, valamint NCAA amerikai-futballmérkőzéseket is rendeznek itt. Összesen 18 luxuslakosztályával igen nívósnak számít még az Államokban is.

Kép forrása: visitfrisco.com

Kép forrása: visitfrisco.com

Kansas – Sporting Park: A “Kék Pokol”, ahogyan csak az amerikaiak hívják, Kansas városában található, az USA kellős közepén. Superman otthonának stadionja 18.467 férőhelyes, de ez koncertek alkalmával 25.000-re is bővülhet. A kansasi csapat harmadik, végleges otthona, miután beköltöztek 2010-ben. A válogatott kabalája is lehetne a létesítmény: három lejátszott mérkőzéséből, mind a hármat megnyerték a hazaiak, így nem számít rossz ómennek a július 13-án rendezendő Panama elleni meccs előtt.

Kép forrása: turnerconstruction.com

Kép forrása: turnerconstruction.com 

Foxborough – Gillette Stadium: A kimondhatatlan nevű Massachusetts államban található Foxborough város büszkesége a 68.000 nézőt befogadó stadion. Érdekessége, hogy csak amerikai-futball meccsen engednek be ennyi szurkolót, az MLS-meccsek alkalmával, ez a szám 20.000-re csökken. A New England Revolution, és az NFL-résztvevő Patriots játssza itt hazai mérkőzéseit, Bostontól 34 km-re. A 2002-ben átadott stadionban 87 luxuslakosztály található, és összesen 426 millió dollárba került a felépítése.

Kép forrása: visitingnewengland.com

Kép forrása: visitingnewengland.com 

B csoport:

Houston – BBVA Compass Stadium: A legdélebben elhelyezkedő helyszín mind közül, Dallas mellett a másik texasi. A Houston Dynamo otthona, emellett az NCAA csapat meccseit is itt játsszák. Befogadóképessége 22.039, és alig több mint egy év alatt épült meg 95 millió dollárból.

Kép forrása: houstondynamo.com

Kép forrása: houstondynamo.com 

Toronto – BMO Field: Az egyetlen nem amerikai helyszín a kilencből. A kanadai létesítmény 30.991 nézőt képes befogadni, bár kezdetben csak 20.000 főre építették. A Toronto FC otthonául szolgál, de emellett rendre itt rendezik a kanadai férfiválogatott, és a női válogatott mérkőzéseit is.

Kép forrása: bmofield.com

Kép forrása: bmofield.com 

Carson – StubHub Center: A nyugati part ékkövének számító Los Angeles Galaxy otthona a carsoni létesítmény, mely 30.510 nézőt fogadhat mérkőzésenként. A 150 millió dollárból felhúzott aréna a második legnagyobb az MLS-ben, és a bajnokságon kívül még lacrosse, és rögbimeccseknek is gyakran otthont ad.

Kép forrása: ussoccer.com

Kép forrása: ussoccer.com 

C csoport: 

Chicago – Soldier Field: A “Szeles Város” stadionja 1922-ben épült, utoljára 2003-ban újították fel. Nem kevesebb, mint 61.500 néző fér be a Chicago Bears NFL csapatának otthonába. 2005-ig a Chicago Fire is itt játszotta mérkőzéseit, de végül a közeli Toyota Parkba költözött. NFL stadionban labdarúgó mérkőzés? Miért, ne?

Kép forrása: hubhomedesign.com

Kép forrása: hubhomedesign.com 

Charlotte – Bank Of America Stadium: Újabb NFL stadion, de az átalakításoknak köszönhetően kiválóan alkalmazható futballmeccsekre is. A 74.455 néző egy igazán pompás arénában találhatja magát Charlotte városában, mely a Carolina Panthers csapatát fogadja be már 1996 óta. Idén végeztek rajta egy kisebb renoválást, aminek köszönhetően senki nem panaszkodhat majd az állapotokra. A 373 milliós építési árat, maximálisan kiszolgálja évente.

Kpp forrása: patrickschneider.photoshelter.com

Kpp forrása: patrickschneider.photoshelter.com 

Glendale – University Of Phoenix Stadium: Utolsó helyszínünk a 2006-ban átadott többcélú sportlétesítmény. Az Arizona Cardinals NFL csapatának otthona, MLS mérkőzéseket nem rendeznek itt, de a legutóbbi Super Bowlnak a csodás stadion adott otthont. Az 530 millió dollárból épült minden igényt kielégítő aréna 78.600 nézőig bővíthető.

Kép forrása: trover.com

Kép forrása: trover.com 

Demmel László