Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajba kerülhet a Sahtar Donyeck Fred miatt?

Kedden gól nélküli döntetlennel ért véget a török Fenerbahce, és az ukrán Sahtar Donyeck Bajnokok Ligája selejtezője Isztambulban, ám könnyen lehet, hogy ez a párosítás nem a gyepen, hanem a zöld asztalnál fog eldőlni a vendégek brazil játékosa, Fred miatt. 

Kép forrása: theguardian.com  Fred üldözi Nanit a kedd esti mérkőzésen

Kép forrása: theguardian.com
Fred üldözi Nanit a kedd esti mérkőzésen

Ha sikerül a török Fenerbahcénak érvényesítenie a sportdiplomácia adta lehetőségeket, akkor előfordulhat, hogy az ukrán Sahtar Donyeck elleni BL-selejtező visszavágója már csak formalitás lesz jövő héten, vagy le sem játsszák a megállapított eredmény miatt, mert ez is benne van a pakliban. Történt ugyanis, hogy az isztambuli mérkőzésen pályára lépett a vendégcsapatban a brazil válogatott Fred, akinek a chilei Copa Américán pozitív lett a doppingtesztje, és amíg az úgynevezett B-próba eredményére várnak, a Fener vezetői szerint nem játszhatott volna csapatuk ellen a középpályás. Erről másképpen vélekedik az ukrán klub edzője, a román Mircea Lucescu, aki szerint éppenséggel semmi nem tiltotta, hogy Fred játsszon kedd este (az utolsó pillanatokban, időhúzó jelleggel cserélték le).

“Nehéz erről beszélni, mert ez egy komoly támadás ellenünk. Mielőtt kihirdettem volna a kezdőcsapatot, az UEFA azt javasolta, hogy Fred ne lépjen pályára. Én viszont a csapatba tettem, mert ez nem hivatalos tiltás volt a szövetség részéről, hanem csak egy ajánlás. Semmi több. Fred nincs eltiltva, és amíg a második teszt eredményét nem ismerjük, addig ártatlan. Ezt megbeszéltem vele is, és a csapattal is. Fred élvezi a bizalmamat, és a társaiét is.” 

A Fenerbahce viszont nem nyugodott meg ettől, és hivatalos panasszal él a Sahtar, illetve Fred ellen az UEFA felé, mondván, hogy aki pozitív doppingtesztet produkál, az nem léphet pályára. Egyelőre a szövetség nem állt elő az álláspontjával, de ha a törököknek adnak igazat, a Sahtar akár 0-3-s eredménnyel kezdheti a visszavágót, vagy akár ki is zárhatják a sorozatból, bár erre vajmi kevés az esély. És, ha egyszer csak megérkezik a B-teszt eredménye is, akkor lehet még zűrösebb az ügy. Ha Fred valóban tiltott szerrel élt (ami jelen esetben hidroklorotiazid), akkor a játékos hosszú eltiltásra számíthat, míg a klubja kizárással büntethető. Persze jogosan merül fel a kérdés, mi van akkor, a Sahtar hazai pályán kiharcolja a csúcsligába jutást, és a B-teszt eredménye már a BL csoportköre alatt érkezik meg, s ne adj’ Isten pozitív lesz? Na, akkor állhat elő egy cifra helyzet, mert a csoportkörben addig újra csak pályára léphet Fred, és ez igencsak összekuszálná a szálakat jogos szerepléstől kezdve, a csapat jogosultságán át, az eltiltásig minden téren. Most kivételesen nem kellene az időt húznia senkinek, mert ez alkalommal tényleg a játék tisztasága a tét. Az ártatlanság vélelme természetesen megilleti Fredet mindaddig, míg a második tesztje pozitív nem lesz.
Addig is: Fenerbahce – Sahtar Donyeck 0-0.
Visszavágó szerdán.

Demmel László