Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejzető: Észak-Írország kijutott, Románia pontot mentett

Észak-Írország az utolsó fordulók eredményétől függetlenül kijutott az Európa-bajnokságra, míg Románia a hosszabbításban mentett ponttal saját kezében tartotta a továbbjutás kérdését.

északír 1

Davis (balra) két gólt szerzett (www.uefa.com)


Észak-Írország – Görögország 3:1 (1:0)
Helyszín:
Belfast, Windsor Park Vezette: Nijhuis (holland)
Gólszerők:
Davis (35.59.), Magennis (49.) ill. Aravidisz (87.)

Az északír válogatott abban a tudatban lépett pályára Görögország ellen, hogy egy esetleges győzelemmel nem kell számolgatnia, kijut az EB-re. Sok sérült és eltiltott nehezítette a dolgukat, ennek ellenére nem bíztak semmit sem a véletlenre, és a félidő közepén a csapatkapitány Steven Davis becsúszva talált a hálóba egy remek centerezést követően (1:0). A félidő utolsó momentumaként Mitroglu lőtt egy nagy kapufát, így szünetre maradt az egygólos hazai vezetés.
Fordulás után hamar megduplázta előnyét Michael O’Neill legénysége, egy szöglet után az eltiltott Laffertyt pótló Magennis fejelt gólt, első találatát szerezve ezzel a nemzeti csapatban (2:0). Érett a hazai győzelem, melyre a koronát Davis tette fel a második góljával, szintén szöglet után volt eredményes (3:0). A hajrában ugyan szépítetetk a hellének Aravidisz révén, de ez valószínűleg cseppet sem zavart egy északír szimpatizánst se a belfasti Windsor Parkban, hiszen Észak-Írország a győzelmével története során először jutott ki Európa-bajnokságra.

Románia – Finnország 1:1 (0:0)
Helyszín: Bukarest, Nemzeti Aréna Vezette: Thomson (skót)
Gólszerzők: Hoban (90+1.) ill. Pohjanpalo (67.)

Románia rögtön a találkozó elején nekiesett a finneknek, Hradeckynek többször kellett nagyot nyújtóznia, amikor pedig már ő is tehetetlen volt, akkor a kapufa segített neki. A finnek legnagyobb lehetősége egy megpattanó lövés volt, melyet Tatarusanu szögletre tisztázott. Nagy fölényben játszottak a románok, ám ez gólban nem nyilvánult meg.
Szünet után újra kapufával indítottak a hazaiak, ezúttal Torje volt az “elkövető”. A sok kimaradt helyzet azonban visszaütött, és egy kontra végén Pukki passzát Pohjanpalo értékesítette (0:1). A románok nem adták fel, mentek előre, tudták ekkor a magyar válogatott már vezetett, így visszacsúsznak a harmadik helyre, de a végén jött a “szokásos” finn dráma és bukás, és a védekező középpályás Hoban betalált egy lecsorgó labda után, ezzel a Románia egy pontot otthon tartott, amivel megőrizte a második helyét a csoportban, így az utolsó fordulóban, amikor a feröeriekhez látogatnak a saját kezükben lesz a sorsuk.

Az F-csoport állása az utolsó forduló előtt (tabella: www.eredmenyek.com)

román tabella
Munkácsi Ádám