Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NBI-es holtszezon összegző: Jelena jelen lesz a Bozsikban? – 5.rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 9-én vége a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál.

jelena

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész
– Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész
– Új útra lépett a Vasas – 3.rész
– Az egykori szövetségi kapitány újra munkában – 4.rész

Már nyáron jelentősen átalakult a Budapest – Honvéd átigazolási stratégiája, hisz a korábban rengeteg külföldi alkalmazó fővárosi klub, elküldte légiósai nagy részét, s helyükre saját utánpótlásukból hoztak fel fiatal magyar játékosokat. Az előző átigazolási időszakban igazolt határon túli játékosokat pedig elkezdték szép lassan “magyarosítani”. Szilágyi Lóránd a román, Ivan Lovric horvát, Djordje Kamber pedig bosnyák állampolgársága mellé megszerezte a magyar papírokat. A hírek szerint követi őket Dusan Vasziljevics is, hisz ő is már több, mint 10 éve Magyarországon él. Tehát “magyarosodik” a Honvéd, s a télen is ‘csak” 1 külföldi játékost igazoltak, s a Magyar Futballakadémia több tehetségét megnézték, ki az aki esetleg már most tavasszal hasznára válhat az egyesületnek.

délczegMeghatározó játékos nem távozott idén télen a Bozsik stadionból. Legtapasztaltabb spíler az a Délczeg Gergely aki Kisvárdára tette át a székhelyét, ősszel 10 meccsen csatár létére egyetlen találatot sem jegyzett. Az előző szezonban Zalaegerszegen kölcsönben játszó játékos, most véglegesen távozott a keleti határ mellé.

Ihrig – Farkas Sebestyén található távozói oldalon még, aki ősszel pályára lépett a Honvéd felnőtt csapatában, az érdekes nevű középpályás 2 meccsen csereként növelte addigi meccsszámát. (4 volt neki korábban) Jelenlegi állás szerint, nincs még új klubja, a korábban az olasz Parma csapatánál is nevelkedő támadó szellemű játékosnak.

Fejes János az 1993-ban született balhátvéd ideje is kitelt a piros – fekete csapatnál, az ősszel 7 NB III-as meccsen 1 gólt szerzett, korábban az élvonalban 4-szer kapott lehetőséget. A továbbiakban Soroksáron az NB2-ben bizonyíthatja hiba volt róla lemondani.

Kapacina Valér az őszt pont ott a XXIII.kerületben töltötte kölcsönben, ahol is 14 NB II-es meccsen pályára lépett, de az ottani téli átalakulások következtében nem tartóztatták, vissza tért Kispestre, onnan pedig tavalyi csapatához a Soproni VSE-hez került véglegesen. Kapacina már 18 évesen bemutatkozott az NB I-ben, de 23 éves koráig összesen csak 6 élvonalbeli meccsel s 1 góllal rendelkezik.

Szemerédi Norbert sem tagja már továbbiakban a Honvéd keretének, igaz ő ősszel már amúgy is csak a 2.csapatban szerepelt. A korábban 1 NB I-es meccsen szereplő hálóőr, Dorogon az NB III-ban küzdhet a feljutásért.

Ugyan most jelentették be az albán Marku Kristi távozását, de ő már ősszel se játszott egyik csapatban se a Honvédnál, továbbiakban hazájában Flamurtari Vlorë együttesében folytatja.

Az ősszel 3.számú kapus Vajda Dániel tavasszal Szigetszentmiklóson mutathatja meg tudását. A decemberben volt 17 éves, a szakemberek szerint, a legnagyobb magyar kapustehetség. Az idő majd eldönti.

Lőrinczy Attila a 22 éves középpályás tavasszal Szolnokon bizonyíthatja, hogy helye lenne a Honvéd első csapatában. Az eddig 7 élvonalbeli meccsen 1 gólt szerző Lőrinczy az ősszel az NB III-as keret tagja volt 11/5-ös mutatója jó ajánlólevél volt egy szolnoki kölcsönadáshoz.

Többen távoztak még a tartalék keretből is, de azok már olyan játékosok akik egyetlen egy alkalommal nem léptek pályára a Honvéd felnőtt csapatában.

Első téli érkező volt a kárpátaljai születésű Nagy Sándor, aki Kemenes Szabolcs helyzetét jött megnehezíteni. A 30 éves kapus magyar állampolgársággal is rendelkezik, korábban Ukrajna mellett a roman 2.osztályú Bihor Oredea együttesében védett. Az őszi szezonban, nem számított első számú kapusnak, hisz 6 mérkőzésen állt a csapat kapujában.

Évek óta befejező csatárt keres a XIX.kerületi klub. Erre a posztra az első érkező a dunaújvárosi időszakát letudó Eppel Márton volt. A korábban az MTK – ban nevelkedő, majd a holland NEC Nijgemen együttesét is megjáró támadó, paksi időszakában egy ideig középhátvédet játszott. Tomislav Sivic ugyanis meg volt róla győződve (egy időben Garami József is pedzegette az MTK-nál), hogy Eppel nagyon jól tudna a védelem tengelyében “muzsikálni”. Sivic távozás után újra a támadósorban kapott helyet, de nem ment neki a játék, ezért újra az MTK – ba, majd tavaly télen az akkor még élvonalbeli Dunaújváros együtteséhez igazolt. Az idei őszi szezonban 14 másodosztályú meccsen 3 gólt szerző játékos, a guineai Youla konkurenciája lehet. Igaz az eddigi élvonalbeli statisztikáján (94/13), bőven javítania kellene, ha egyszer újra külföldön szeretne játszani.

Dark Kadima Kabangu lehet az a csatár akinek nevét az őshonvédos ultrák is az első meccsen megjegyzik? Erre most még nem tudjuk a választ, de az elmúlt években annyi, de annyi afrikai focista fordult meg a főváros piros – fekete felében, hogy ezt elsőre nem mondhatjuk. A Zairében született kongói válogatott (1-szeres) focista eddig, hazájában az FC Saint Eloi-ban játszott. Több információt egyelőre még nem sikerült megtudnom róla, de tavasszal megmutathatja, hogy tovább kellett volna keresgélnem.

Az utánpótlásból a télen profi szerződést kapott Gergényi Bence, Pisont Patrik (a legnagyobb kispesti király, a diósgyőri másodedző Pisont István fia), és az ősszel már az élvonalban bemutatkozó Lukács Dániel is.

Ki is a címben szereplő Jelena Richárd? Szintén egy fiatal 18 éves játékos, aki ráadásul csatár is. A téli edzőmeccseken lehetőséget kapó, fiatalember január 8-án töltötte be a 18.életévét. A Pécsről indult játékos, egy ideig (2 évig) az MTK-nál nevelkedett, mígnem újabb 2,5 év pécsi időszak következett életében. Tavaly nyáron a sajnálatos pécsi események (nem lett licence, megye I-ben indultak, fiatalok sokasága távozott), után került a Magyar Futball Akadémiára. Ősszel az U19-es bajnokságban kapott lehetőséget, ahol is 9-szer kezdett, 6-szor cserként állt be, ezeken a meccseken 6 gólt lőtt. Az ősz vége felé az NB III-ban is megmutathatta tudását, ahol 2-szer csereként lépett pályára, s 1 gólt lőtt. Marco Rossi télen több fiatal kipróbált. s Jelena 3 téli edzőmeccsen 3 gólt lőtt, ezzel is jelezve, számíthatnak rá, Rossi korábban is bátran nyúlt a fiatal játékosokhoz, igaz közülük jó páran sajnos el is tűntek, az NB II-be. Reméljük Jelena élni fog a lehetőséggel, s a magyar foci nagy – nagy ígérete beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Esély a bent maradásra: 70%

Külföldiek száma: 10 (de benne vannak a kettős állampolgárok is: Nagy S., Szilágyi, Lovric, Kamber, Holender)

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

bobalok

Bobál Dávid: évekig a jelenleg Wolfsburg II-ben szereplő ikertestvérével foglalkoztak az újságok, hogy mekkora csatár tehetség. Fiatalon mind a ketten megjárták a Manchester City Akadémiáját, de végül haza tértek a próbajáték után. Dávid korábban főleg a 2.csapatban kapott lehetőséget. Tavaly viszont Supka Attila, kölcsönkérte, s Sopronban megkapta az esélyt a bizonyításra. Ez annyira jól sikerült, hogy Bobál ősszel kirobbanthatatlan lett (18 alkalommal játszott, egy gólt szerzett) a Honvéd kezdőcsapatából. Rá tényleg érdemes lesz figyelni, hisz egész ősszel érett játékot mutatott, a még mindig csak 21 éves védőjátékos.

Gazdag Dániel, az előző szezonban mutatkozott be a Honvéd nagy csapatában, 12 mérkőzésen játszott. Ezen az őszön viszont már 17 alkalommal kezdett. Gólt még nem szerzett, igaz ő inkább a védekezésből veszi ki a részét.

Esély az Eb szereplésre:

Baráth Botond, aki az utóbbi időben megbízható balhátvéddé nőtte ki magát, eddig 82-szer szerepelt az NB I-ben, s 3 gólt szerzett, múltkoriban azt nyilatkozta, szívesebben lenne középhátvéd, hisz az ő eredeti posztja az. Ott jobb teljesítményre képes. Szívesen megnézzük ott is, de aki a Honvéd meccseit látta az elmúlt időszakban, Baráth balhátvédként is nagyon jó teljesítményre képes. Kíváncsian várjuk, mikor igazol külföldre…

Botka Endre, az előző szezonban, ősszel Kecskeméten szerepelt kölcsönben, s ott egycsapásra berobbant, az 1994-ben született jobbhátvéd. Bernd Storck már meghívta a válogatott összetartására, melyen meggyőződhetett, hogy tényleg kiváló erőben van, az eleddig 46 élvonalbeli mérkőzésen 2 gólt szerző Botka.

 Képforrás: m4, nb1.hu, honved.hu, nso.hu

 Endrődi Dávid