Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NBI-es holtszezon összegző: ki pótolja a gólgyárost Újpesten? – 11.rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 9-én vége lett a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál.

vignjevic5

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész
– Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész
– Új útra lépett a Vasas – 3.rész
– Az egykori szövetségi kapitány újra munkában – 4.rész
Jelena jelen lesz a Bozsikban? – 5.rész

Vajon újra robog a Loki? – 6.rész
– Soproni Szombathely – 7.rész
– Ciki helyzetben az MTK – 8.rész
– Pakson a helyzet változatlan – 9.rész

– Edzőjükért is küzdhetnek a fehérvári legények – 10.rész

diagne316

2015.december 12 szombat este 21 óra 45 perc környékén felrobbant a Groupama Aréna vendégszektora, ugyanis Mbaye Diagne megszerezte vezetést a vendég liláknak. Senki nem gondolta volna ekkor, az újpesti szurkolók közül, hogy szeretett csapatuk, ekkor még szeretett csatára, utolsó gólját szerzi. Pedig igen. Elmentek téli szabadságra, s a szenegáli késett. Na jó, ez nem olyan meglepetés, egy afrikai focistánál. Késve ugyan megérkezett, de nem öltözött át az edzőmeccsre se. Kijelentette ő távozni akar. S ha ő valamit kijelent, az olyan, mint mikor a kapu felé lódul. Nem ismer ellenszegülést. Biztos volt benne, hogy a Sporting Lisszabon fogja szerződtetni, már kint is járt a portugál csapatnál. Persze előtte nem ment el az újpestiekkel a török edzőtáborba. Már odáig jutottak a dolog, hogy az edző Nebojsza Vignjevic kijelentette, reméli nem marad Diagne. Szerencséjére sikerült értékesíteni, a múlt héten Kínába a Tiencsin Teda csapatához igazolt, Nem kevés pénzért. A hírek szerint, közel 2millió Euróért. Majd kiderül, hogy mennyire fognak hiányozni a góljai, hisz évekig nem volt befejező csatár Újpesten. A tavasz majd választ ad erre.

forro_gyula_takacs_mihalyAz előző szezon kellemes meglepetése volt Forró Gyula teljesítménye, aki sokat futó játékával belopta magát minden lila szimpatizáns szívébe. Dárdai Pál szövetségi kapitány is felfigyelt rá, s 3-szor (a finnek, az oroszok, és a litvánok ellen) pályára is küldte. Ebben a bajnokságban viszont csak 4-szer lépett az Újpestben pályára, míg 5-ször az Újpest II-ben. Megunva mellőzését, hisz az őt kiszorító Mohl Dávid sem játszott rosszul, továbbállt, s Felcsútra a Puskás Akadémiához írt alá a balhátvéd.

Tavaly nyáron amatőr szerződést írt alá az Újpesthez Sallói Dániel, aki ennek ellenére bekerült a felnőtt csapatba. A Sporting Kansas Citybe igazoló csatár, 12 meccsen 1 gólt lőtt, ami nem épp egy tipikus befejező csatárra vall, de hasznos játékával, megszerették a szurkolók.

Falaye Sacko az a futballista, aki senkinek nem fog hiányozni, hisz valószínűleg az Újpest szurkolók egy része azt se tudja ki volt a mali középpályás. Tavaly nyáron érkezett, ősszel a Sint Truiden-ben volt kölcsönben, ahol 1 kupamérkőzésen játszott, ennek ellenére a portugál élvonalbeli Vitória Guimaraesbe szerződött a Mali U20-as válogatottban 11 alkalommal pályára lépő focista.

2 fiatal, a védő Gubacsi Zoltán és a csatár Tóth Patrik a tavaszt az NBII-ben töltik kölcsönben. Előbbi a Szigetszentmiklós védelmének jobb oldalát foglalhatja el. Utóbbi a Budaörs támadósorában riogathatja az ellenfeleket. Közülük csak Tóth szerepelt ősszel a felnőtt csapatban, 6 meccsen 1 gólos mérleget produkált.

182332_viktor_angelovMiután távozott a befejező csatár, körbe kellett nézni a Megyeri úton, használható támadó után. Még Diagne távozása előtt leigazolták a macedón utánpótlás válogatott Viktor Angelov – t a Metalurg Skopje csapatától. Ősszel 13 meccsen 1 góljával és 1 gólpasszával, nem kápráztatta el a helyieket, de ez is elég volt az újpesti szerződéshez.

Kedden robbant a bomba, hogy Lázok János a Vasassal szerződést bontó támadó középpályás 1,5 évre aláírt a liláknál. Az egykori Magyar válogatott játékos, az utóbbi időben nem kápráztatta el csapatainak szurkolóit, hisz többször nagyon gyenge teljesítményt nyújtott. Székfoglalásakor elmondta, célja, hogy újra fel akarja magát építeni, s úgy érzi ebben Vignjevic mester partner.

p1ab36m015jhv15km2342ma1us31Az átigazolási időszak utolsó napján kölcsön vették a Puskás Akadémia támadóját Lencse Lászlót. Eddigi élvonalbeli pályafutása alatt 152 meccsen 58 gólt szerzett, a korábban az MTK, a Videoton, a Kecskemét, az izraeli Kiryat Shmona, a görög Asteras Tripolis szineiben is játszó befejező csatár.

Most télen kerültek fel a felnőtt csapathoz a védő Bauer Péter, és a csatár Gere Zoltán. Előttük a jövő, hogy bizonyítsák helyük van a csapatban.

Dobogóra esély: 50%

Külföldiek száma: 8

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

Kecskés Ákos, ugyan ősszel csak 1 meccsen, az utolsó fordulóban a Fradi ellen időhúzó jelleggel állt be, de tavasszal már több lehetőséget kaphat az olasz Atalantától kölcsönben lévő védő. Szóba került, hogy esetleg a több játéklehetőség miatt télen tovább állna, de végül maradt a tavalyi U20-as világbajnokságon is szerephez jutó focista.

Pávkovics Bence neve még viszonylag kevés szurkolónak lehet ismerős. Ő tavaly tavasszal mutatkozott be az élvonalban, a PMFC együttesében. Nyáron a pécsi csapat széthullása után került a Megyeri útra. Ősszel 14-szer az NBIII-as csapatban kezdett, tavasszal akár már a nagycsapatban is megmutathatja magát az 1997-es születésű középpályás.

Esély az Eb szereplésre:

Nehéz az újpestiek közül kiválasztani valakit a válogatott keretébe, hisz a meghatározó játékosok közül Heris, Sankovic, Hazard, Perovic, Andric külföldi. A középső védők még nem játszottak a nemzeti 11-ben, így Kálnoki Kis és Litauszki se valószínű, hogy bekerül. Nagy Gábor, Windecker ősszel sérült volt. Filkor és Balázs Benjámin, légióskodás után hazatért, s egyelőre még nem nyújtottak olyan teljesítményt, hogy válogatott meghívót érdemeljen.

Balogh Balázs, nem titkoltan azzal a céllal kezdi el a tavaszi idényt, hogy olyan teljesítményt nyújtson, mellyel újra felhívja magára egy külföldi klub figyelmét. 2 évet már eltöltött korábban Olaszországban előbb az Empoli majd a Lecce gárdájánál, de 2010 augusztusa óta újra Magyarországon kergeti a labdát. Balogh posztján több alternatíva is van a válogatottnál, Pintér Attila kapitánykodása idején szerezte a 2 válogatottságát.

Képek forrása: blikk.hu, csakfoci.hu, pfla.hu, rangado.hu, ujpestfc.hu

Endrődi Dávid