Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtező: Mertens-duplával belga siker, nyertek a ciprusiak

Ugyan megszerezte második gólját is Gibraltár, ám a csoport a belgák gázolásáról marad emlékezetes.

2422331_s2

Mertens-gála után

1. félidő

Parádésan kezdett a belga válogatott Észtország ellen, hiszen a „Vörös Ördögök” már az első féliőben dűlőre vitték a dolgokat. A találkozó előtt is esélyesebbnek tartották Lukakuékat a bukmékerek, de azt talán ők sem gonolták, hogy ennyire pehelykönnyű lesz az összecsapás. Már az első negyedórában négy gólt szerezhetett volna a németalföldi brigád, ám kettőt így is sikerült ebben a periódusban lőnie a hazaiaknak. Elsőként Carrasco beadását Meunier fejelte a léc alá. Ezt követően Lukaku trafálta telibe a jobb kapufa tövét, majd Vertonghen lövése kerülte el kevéssel a kaput. Aztán beinult a Mertens-show. Az addig is igen aktívan futballozó középpályás a tizenhatos sarkáról vágott remekbe szabott gólt, majd adott gólpasszt Hazardnak. A kettő között De Bruyne is kiszolgálta a Chelsea támadóját, ám Hazard ekkor még hibázott. Ezzel azonban nem volt vége a gólzápornak, lévén félóra elteltével Anier találatával szépített Észtország, de mielőtt a balti állam játékosai elhitték volna, hogy lehet további keresnivalójuk, Mertens tett róla, hogy továbbra is uralkodjon a félsz az északiakban. Kevéssel lőtt a bal kapufa mellé.

2. félidő

Ahol abbahagyta, ott kezdte a második negyvenöt percet a belga csapat, igaz el kellett telniebő negyedórának, hogy újabb góllal végleg elrendezze az összecsapás sorsát az Eb-negyeddöntős. Carrasco szépségdíjas góljával már négynél járt a csoport favoritja, két perccel később Klavan balszerencsés öngóljával tovább nőtt a különbség, hogy aztán Lukaku próbálkozását védje Aksalu. Még le sem pergett újabb négy perc, megvolt a hatodik belga találat is, ezt Mertens vágta be. Ugyanakkor érzékenyen érinthette volna Roberto Martinez legénységét Eden Hazard sérülése, ám nem fogta meg a csapatot az egyik vezér kiválása, bár egy nagy helyzetet azért kihagyott Észtország a kényszerű csere után, de a házigazdák végül csak megszerezték hetedik találatukat is. Ezt Lukaku jegyezte, aki addig rendre kihagyta a ziccereit, a kegyelemdöfést ugyanő vitte be nem sokkal a vége előtt. Az eddig „szűz” Courtois 300 perc után kapott gólt a selejtezősorozatban, míg Lukau öt góljával eleddig harmadik helyen áll a mesterlövészek listáján.

Belgium – Észtország 8-1 (3-1)
Stade Roi Baudouin, Brüsszel, vezette: Tudor (román)
Gólszerzők: Meunier (8.), Mertens (16., 67.), E. Hazard (25.), Carrasco (62.), Klavan (64., öngól), Lukaku (83., 88.) ill.: Anier (29.)
Sárga lapok:
Kiállítások:

Belgium: Courtois – Dendoncker, Ciman, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel (Simons, 88.), Carrasco – Mertens (Tielemans, 79.), Lukaku, E. Hazard (Mirallas, 73.)

Észtország: Aksalu – Teniste, Baranov, Klavan, Kallaste – Mosnikov (Kams, 63.), Dmitrijev, Mets, Luts (Marin, 84.) – Vassiljev – Anier (Ojamaa, 85.)

2422343_s2

Ami a csoport másik két találkozóját illeti, a ciprusiak az előzetes várakozásoknak megfelelően megverték a továbbra is pont nélküli Gibraltárt, míg Görögország egy pontot megmentett Bosznia ellen. Ez utóbbi találkozón minkét együttes tíz emberrel fejezte be az összecsapást, miután Edin Dzeko és Papadopoulos is a kiállítás sorsára jutott. A hellének ezt követően a ráadás legvégén tudtak egyenlíteni.
A hatost így Belgium vezeti hibátlan mérleggel, és elképesztő gólterméssel megspékelve.

Ciprus – Gibraltár 3-1 (1-0)
G.: Laifis (29.), Soteriou (65.), Sielis (87.) ill.: Casciaro (51.)
Kiállítva: Mascarenhas-Ilivero (80., második sárgával)

Görögország – Bosznia-Hercegovina 1-1 (0-1)
G.: Cavelasz (90+5.) ill.: Karnezis (32., öngól)
Kiállítva: Papadopoulos (80.) ill.: Dzeko (80., második sárgával)

Gavalovits Sándor