Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A tartalékos magyar csapat kikapott a svédektől

Svédország elleni barátságos mérkőzéssel zárta a magyar foci-válogatott a 2016-os évet. Ezen a meccsen búcsúzott a válogatottságtól Király Gábor és Juhász Roland is. Mindketten a kezdőcsapatban kaptak helyet, mellettük Vanczák Vilmos és Hajnal Tamás is búcsúzott, igaz ők nem kerültek be a keretbe.

hunswe

Alaposan felforgatta a szövetségi kapitány a kezdőcsapatát, hiszen a vasárnapi Andorra elleni kezdőcsapatból senkit nem fedezhettünk fel a kezdő tizenegyben. A vb-selejtezőn csereként beállt játékosokat nevezte Storck, Stiebert és Némethet a kezdőbe, míg Bödét a kispadra. A már említett búcsúzók mellett, az Eb-keret tagjai kezdhettek, plussz a bővebb keretben szereplő Vida Máté. A kispadon Dibusz és Böde mellett csupa újonc ülhetett Megyeri, Botka, Hangya, Nagy D., Berecz személyében. Tehát a jövő válogatottját láthatta kilátogató nagyérdemű, mely a nyári Eb-lázhoz képest elég sovány, félház volt. De ilyen az élet, a svédekkel ellen véget ért az éj, legalábbis márciusig.

kiraly-gaborA király elbúcsúzott.

Eddig 42 találkozó, 16 magyar és 16 svéd siker mellett 10 döntetlen volt a meccs előtt a két csapat örökmérlege. Támadott – támadott mindkét csapat, de az első igazán nagy helyzet a svédek előtt adódott, de még mekkora. Wendt 16-osról lőtt, Király előtt megpattant a labda, így a kapus csak ütni tudta, Thelin előtt kötött ki aki lövése a bal oldali kapufáról pattant vissza. A 21.percben a magyar kapus megmutatta, miért is volt hosszú évekig király! Nyman passza után Jansson jobbal a jobb alsóba tartó lövésére Király egy villámgyors vetődéssel leért. A 27.percre jött el az idő arra, hogy Storck mester úgy gondolja, meggátolja, hogy Király Gábor gólt kapjon utolsó válogatottságán. Ráadásul újoncot is avatott, lévén Megyeri Balázs első alkalommal léphetett pályára címeres mezben. Király a csapatkapitány karszalagot, Juhász Roland kezére tette fel. A német Greuther Fürt kapusa jobb bemutatkozásra számított, hiszen első kapura tartó lövésből gólt is kapott. Sam Larsson 25 méterről szabadrúgásból megeresztett lövése után a bal sarokba kötött ki a labda. Középen Priskin pattant meg a lövés, így az egyik újonc betalált a másiknak, hiszen Larsson is először szerepel hazája nemzeti csapatában.

juhasz-roland

A 44.percben Juhász válláról is lekerül a csapatkapitányi szalag, ugyanis ő is elköszönt a válogatottól. Juhászt a Vasas balhátvédje Hangya Szilveszter váltotta. Érdekes, hogy Hangya az MTK neveltje, ott is játszotta első NB I-es meccsét, majd a másodikat Dunaújvárosban, a harmadikat pedig a Vasasban. 2015 nyara óta a piros-kékek meghatározó játékosa az élvonalban, s Storck kapitány már többször behívta összetartásra. 2015.11.15-én pedig bemutatkozhatott a válogatottban. Az első félidőből hátralévő perc, pedig szép csendben lecsorgott. Így a szünetre 1-0-ás svéd vezetéssel vonulhattak be a csapatok.

15068871_1439221589436304_2440384314129575471_oA szurkolók újból fantasztikusak voltak. (mlsz.hu)

A szünetben újabb újoncot avatott Storck kapitány, Vida Mátét Berecz Zsombor váltotta. Támadóbb szellemben lépett pályára a csapatunk, de nagyobb helyzet nem alakult ki. Az 57.percben újabb cserét jelzett a negyedik játékvezető, s megint a csapatkapitány jött le Priskin személyében, így már retteghetett az akinek a kezére került a szalag, hisz még volt csere a padon. Egyébként a várt Böde Dániel állt be, aki az összes keretben lévő játékos közül egyedül játszott vasárnap Andorra ellen. (5 percet) Priskin egy évvel ezelőtt Eb-re lőtte a válogatottat, most egy valamivel haloványabb teljesítménnyel búcsúzott a nézőktől és a 2016-os évtől. Majd a 60.perc után a svédek magukhoz ragadták a kezdeményezést, Megyeri több védést is bemutatott, mígnem Thelin Fiola és Pintér határozatlanságát kihasználta a 67.percben szép cselek után a bal oldalról a bal hosszúba lőtt, s megszerezte a második gólját a svéd csapatnak. A 69.minutumban a bizonytalankodó Fiola helyére újabb újoncot küldött be Storck, méghozzá a Honvéd jobbhátvédje Botka Endre személyében. A 72.percben újból kipasszolták a védősorunkat az északiak, de Nyman kiváló passzáról ezúttal lemaradt Thelin. A támadónak ez volt az utolsó mozdulata, ugyanis lehívta a pályáról a kapitány. Nálunk a 77.percben Nagy Dominik is bemutatkozhatott a nemzeti csapatban Lovrencsics Gergő helyett. A hátralévő időben gól már nem esett, több újonc már nem mutatkozott be, így kettő nullás vereséget szenvedett csapatunk a szezonzárón.

Elbúcsúztak a nagy öregek, ifjú magyarok húzhatták magukra első alkalommal a nemzeti csapatban. 2016-ot lezártuk. Várjuk 2017-et!

Magyarország – Svédország 0-2 (0-1)
Groupama Aréna
Gól: Larsson (0-1 29.p), Thelin (0-2, 67.p)
Sárgalap: ill. Rohdén (19.p), Jansson (87.p)

Magyarország: Király (Megyeri 27.p) – Fiola (Botka 69.p), Pintér, Juhász (Hangya 44.p), Kádár – Vida (Berecz szünetben), Elek – Németh K., Stieber, Lovrencsics (Nagy D. 78.p) – Priskin (Böde 57.p)
Svédország: Nordfeld – Krafth (Walhqvist 73.p), Jansson, Granquist (Lindelöf szünetben), Wendt – Rohdén, Johansson (Fransson 81.p), Hiljemark, Larsson (Claesson 65.p) – Thelin (Guidetti 73.p), Nyman

https://www.youtube.com/watch?v=hi8dHmpeWEc&feature=youtu.be&a

https://www.youtube.com/watch?v=OdlcSO2S7p8

Endrődi Dávid