Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Átigazolási piacot érintő szabályt hoztak Kínában

Az utóbbi időben gyakorlatilag naponta kerül napirendre valamilyen Kínával kapcsolatos átigazolási pletyka, sőt számos esetben a pletykából valóság is lesz, amikor egy-egy klasszis európai labdarúgó a Távol-Keletre igazol busás összegekért. Azonban a Kínai Szuper Ligában hamarosan új légiósszabály lép életbe, amely kihathat az átigazolási piacra, és talán visszafoghatja a kínai klubok eszeveszett költekezését.

14363383676076

A Kínai Szuper Liga (CSL) 2017-es kiírásának küzdelmei március 7-én kezdődnek, és a kluboknak most egy új regulával kell megbarátkozniuk. A Kínai Labdarúgó Szövetség döntésének értelmében ugyanis az eddigi öt helyett csupán három külföldi futballista lehet pályán a tavasszal rajtoló bajnoki idényben.

Ez elég drasztikus lépés, hiszen a kínai klubok számos légióst igazoltak az utóbbi hónapokban, márpedig a vadonatúj szabály alaposan lekorlátozza a csapatok lehetőségeit a keret összeállítását illetően. Több edző is kifejezte nemtetszését az új szabályt illetően, álljon itt példának a portugál André Villas-Boas néhány mondata:

“Időt kellene hagyni a kluboknak arra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz… Ez a hirtelen változtatás rosszul érinti a bajnokság színvonalát, sőt a csapatokat gazdasági értelemben is veszteség éri így. Tudom, hogy a döntés hátterében az áll, hogy a kínai szövetség a kínai futballt szeretné fejleszteni, de azt is észre kéne venni, hogy az új szabály drasztikusan megemelheti a hazai játékosok árát is.”

Villas-Boas jelen pillanatban a Shanghai SIPG vezetőedzője, csapata pedig gyakorlatilag egyik élharcosa a kínai átigazolási hullámnak, ugyanis korábban megszerezték többek között a brazil Hulkot és a Chelsea-től Kínába igazoló Oscart is, és a két dél-amerikain kívül is három idegenlégióssal rendelkeznek. Nyilván érzékenyen érintené a portugált, ha külföldi futballistáinak pályára küldésével időről időre sakkoznia kellene.

A Kínai Labdarúgó Szövetség mindenesetre azzal indokolta döntését, hogy semmiképpen se szeretnék, ha a futószalagon érkező légiósok elszívnák a levegőt a kibontakozni vágyó helyi tehetségek elől. Az új szabályozás kitér arra is, hogy a meccskeretbe két olyan kínai játékost is be kell nevezni, akik 1994. január 1. után születtek, egyiküknek pedig pályára is kell lépnie.

Szerző: Draskovics Tamás