Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: A horvátok otthon győztek, Izland a második helyre ugrott – videóval

Folytatódtak az európai vb-selejtezők, melynek végeztével majd a legjobbak a 2018-as oroszországi világeseményre kvalifikálják magukat. A tét már most sem volt kicsi, az I-csoportban az ötödik meccseket rendezték meg. A listavezető horvátok megerősítették vezető helyüket, Koszovó pedig megszorongatta Izlandot, de az északiak így is nyertek, és előre léptek a második helyre. Az est korábbi meccsén a finnek Törökországban kaptak ki.

IMG_20170324_224815Mandzukic (jobbra) és társai az ukránokat gyűrték le Horvátországban (forrás: twitter.com/EuroQualifiers)

VB-SELEJTEZŐK (EURÓPAI ZÓNA), I-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Az I-csoport két eddig veretlen válogatottja, a listavezető Horvátország – amely a meccs házigazdája volt – , valamint a második pozíciót elfoglaló Ukrajna csapott össze. A két válogatott legutóbbi 3 egymás elleni meccse döntetlennel zárult, igaz, ezt megelőzően 2009-ben játszottak egymás ellen a felek, akkor is szintén vb-selejtezőn.

A hazaiak a vártnak megfelelően kezdték a meccset, és két nagy esélyük adódott is a gólszerzésre az első húsz percen belül. A 11. minutumban közelről Badelj hibázott, kevéssel lőtt mellé. Majd a 16. percben Mandzukic lökete épphogy kimaradt, a labda a felső lécen csattant! A 38. percben jött a meccs újabb nagy helyzete, ekkor pedig meg is született az első találat! A vezetést a horvátok szerezték meg – Rakitic passza után Kalinic tekerte el a vetődő Pyatov mellett a labdát (1-0).

A második félidő lényegében komolyabb lehetőségek nélkül telt, azonban az ukránok a horvátok fölé nőttek mezőnyben. Ez azonban nem volt elég a pontszerzéshez sem, ezzel pedig megerősítette vezető helyét a csoportban a horvát válogatott. Ráadásul a hazaiak a végén majdnem megduplázták előnyüket, de Modric lövése a 88. percben Pyatové lett, így egygólos horvát siker született.

Horvátország – Ukrajna 1-0 (1-0)
Helyszín: Stadion Maksimir, Zágráb. Vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Gólszerzők: Kalinic (38.), ill.
Sárga lapok: – , ill. Rotan (37.)
Kiállítás:

Horvátország: Subasic – Jedvaj, Mitrovic, Vida, Pivaric – Modric, Badelj – Brozovic (Rog, 90+1.), Rakitic (Kovacic, 79.), Mandzukic – Kalinic (Kramaric, 87.). Szövetségi kapitány: Ante Čačić

Ukrajna: Pyatov – Butko, Ordets, Kucher, Matviyenko – Rotan (Sydorcuk, 76.), Stepanenko – Yarmolenko, Kovalenko (Besedin, 85.), Konoplyanka – Kravets (Seleznev, 59.). Szövetségi kapitány: Andriy Shevchenko

IMG_20170324_224908

Az izlandi válogatott kettővel is vezetett Koszovóban, végül eggyel tudott nyerni (forrás: twitter.com/EuroQualifiers)

A csoport rangadójával egyidőben Koszovó a pár éve korábbi önmagához sokat fejlődő Izlandot fogadta. A győzelem kötelező volt az északiaknak, akik ennek megfelelően a 25. minutumban Sigurdarson révén előnybe is kerültek (0-1). Ezután hamar, a 34. percben tovább tudta növelni előnyét Izland. Ekkor tizenegyessel duplázták meg vezetésüket a vendégek, a labdát pedig Sigurdsson lőtte a koszovói kapuba (0-2).

A fordulás után meglepetésre betalált Koszovó! A hazai válogatott Nuhiu góljával szépített az 53. percben (1-2). A második félidőben jócskán feljavult a hazai válogatott, amely mezőnyben átvette az irányítást, de az eredmény már nem változott, így a pontmentés nem jött össze, Izland győzött, és előrelépett a második helyre!

Koszovó – Izland 1-2 (0-2)
Gólszerzők: Nuhiu (53.), ill. Sigurdarson (25.), Sigurdsson (34. – büntetőből)

Az I-csoportban a nap kora esti meccsén a találkozó előtt 4. helyen álló törökök fogadták az 5. pozíciót elfoglaló finneket. A meccs favoritja a hazai csapat volt, ennek megfelelően már a 9. percben megszerezte a vezetést Törökország. Ekkor Tosun talált be a finnek kapujába (1-0). Sok időt nem hagyott az első gólszerző Finnországnak arra, hogy fellélegezzen, hiszen a 13. minutumban újból eredményes volt! A hazai labdarúgó fejese ért célba a szöglet után (2-0). A 23. percben Sen, míg a 37.-ben Olcay Sahan növelte volna Törökország előnyét, de egyikük sem célzott pontosan. A hajrában kis híján szépítettek a finnek, hiszen a 43. percben Hetemaj találta telibe közelről a felső lécet.

A folytatásban a finnek tovább próbálkoztak a gólszerzéssel. A 47. percben Pohjanpalo nem talált kaput, majd az 58. minutumban Pukki lövését védte a kapus. Hiába próbálkoztak a fordulás után is tehát a finnek, gólt nem tudtak szerezni, ahogy a második félidőben teljességgel alárendelt játszó szerepbe kerülő törökök, akik a kaput sem találták el. Azonban a hazai sikerhez ez is elég volt, ezzel pedig 8 pontot gyűjtött eddig Törökország, míg a finnek maradtak egy ponttal az utolsó előtti helyen, és már minden reményük elszállt az északiaknak a 2018-as oroszországi vb-n való részvételre.

Törökország – Finnország 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Tosun (9., 13.), ill.

Az I-csoport állása 5 forduló után

IMG_20170324_223851

A horvátok a mai sikerükkel megerősítették listavezető helyüket, míg az izlandiak az ukránokat megelőzve megszerezték a második pozíciót! A törökök is versenyben vannak még a vb-re való kijutásért, ehhez pedig kellett ma a finnek elleni győzelem. Finnország és Koszovó az utolsó helyeken 1-1 ponttal – ennek a két válogatottnak aligha van esélye már érdemben saját érdekükben pozitívumot elérni ebben a selejtezősorozatban. Izgalmas végjáték várható a folytatásban a csoport élén!

Nagy Dávid