Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: 13 év után juthat elődöntőbe a Monaco, Reus visszatér – előzetes

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján kialakul a legjobb négy mezőnye a legrangosabb európai kupasorozatban. Az idei sorozat egyik legkellemesebb meglepetése a francia Monaco menetelése, akik a Dortmund otthonában is nyerni tudtak Mbappé vezérletével. A németeknél azonban újra bevethető Marco Reus és idegenben harcolnák ki a továbbjutást.

mondor

Bajnokok Ligája
Negyeddöntő– visszavágó
AS Monaco (francia) – Borussia Dortmund (német)
Helyszín: Stade Louis II (Monaco)

A két együttes formája az elmúlt időszakban:

Monaco: A hercegségbeliek a Manchester City elleni BL-sikert követően négy mérkőzést játszottak köztük a francia Ligakupa döntőjét a PSG ellen. A párizsiak elleni fináléban Falcaoék sima 4:1-es vereséget szenvedtek. Ezenkívül a Monaco a Caen és az Angers otthonából is elhozta a három pontot, majd a Francia kupában a Lille ellen  győztek 2:1-re a negyeddöntőben. A francia Ligue 1 hétvégéi fordulójában a Monaco a Lang Ádámot is foglalkoztató Dijon ellen lépett pályára hazai közönség előtt és Falcao hajrában szerzett találatával otthon tartották a hercegségbeliek a három pontot.

Dortmund: A német Bundesligában szereplő sárga-feketék jelenleg a tabella negyedik helyén találhatóak a német pontvadászatban. A hétvégén a Dortmund hazai pályán aratott 3-1-es győzelmet a Frankfurt ellen. A Bajnokok Ligája nyolcaddöntője után a Dortmund hat mérkőzést játszott, ebből két vereséget könyvelhettek el Reusék, kikaptak Dárdai Herthájától valamint a Bayern együttesétől. A BVB együttese győzelmet könyvelhetett el az Ingolstadt és HSV elleni hazai mérkőzéseken majd a Schalke otthonában 1:1-es döntetlent értek el a sárga-feketék a Ruhr-vidéki derbin.

A két csapat egymás elleni múltja és az első mérkőzés: 

Egyet biztos nem jelenthetünk ki, hogy a Borussia Dortmund – AS Monaco összecsapása unalmas, sokszor látott párharc lenne. Mégpedig azért nem, mert a két együttes még sohasem találkozott egymással a történelem folyamán, tehát a dortmundi összecsapás volt történetük első találkozása. Amely a dortmundi gárda számára nem alakult a legjobban, ugyanis közel 66 ezer néző előtt szenvedett 3-2-es vereséget a német együttes. Az eredményre minden bizonnyal komoly kihatással volt a mérkőzés előtt történt robbanás, amelyben mint tudjuk Marc Bartra megsérült. A mérkőzést ezért keddről szerdára halasztották az UEFA illetéskesi, ami minden bizonnyal nem volt a legjobb hatással a dortmundi játékosokra. A franciák pedig éltek a kinálkozó lehetőséggel és komoly előnyt szereztek a sárga-feketék otthonában, miután Mbappé duplájával. A Monaco legutóbb 2004-ben szerepelhetett a Bajnokok Ligája elődöntőjében, akkor a fináléban a Porto ellen kikaptak a hercegségbeliek.

Sérültek és eltiltottak: 

Monaco: A franciák oldalán nem léphet pályára továbbra sem sérülés miatt Boschilia és Carrillo. Ami pedig a veszélyeztetett játékosokat illeti akik sárga lap esetén kihagyhatják az elődöntőt szám szerint öt is van a hercegségbelieknél. Nevezetesen Jemerson, Falcao, Germain, Lemar, Sidibé sárga lap esetén biztosan nem léphet pályára esetleges továbbjutás esetén az elődöntőben.

Dortmund: A vendégeket komoly sérüléshullám sújtja, Tuchel mester biztosan nem számolhat Götze, Schürrle és Durm játékával  viszont jó hír, hogy felépült sérüléséből a csapat egyik legnagyobb sztárja Marco Reus és a hétvégén a Frankfurt ellen már játszott is. Ami pedig azokat a játékosokat illeti akik sárga lap esetén nem léphetnek pályára továbbjutás esetén a sárga-feketéknél négy ilyen futballista van, Ginter, Guerreiro, Papastathopoulos és Schmelzer.

Játékvezető:

A mérkőzés játékvezetője a 40 éves szlovén Damir Skomina lesz, akinek munkáját Jure Praprotnik , Robert Vukan, Matej Jug, Slavko Vinčić segíti majd valamint a negyedik bíró szerepét Tomaž Klančnik tölti be a Monaco – Dortmund mérkőzésen.  A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2003-tól tartja nyilván bírói keretében Skominat. Az UEFA JB a 2009/2010-es kupaidényben minősítette az elit kategóriában. A 40 éves szlovén sípmester legutóbb a nyolcaddöntőben a Real Madrid – Napoli mérkőzést dirigálta és az idei kiírásban összesen öt mérkőzést vezetett.

Várható kezdőcsapatok:

Monaco:Subašić – Touré, Glik, Jemerson, Mendy – Bernardo Silva, Bakayoko, Moutinho, Lemar – Falcao, Mbappé. Vezetőezdő: Jardim

Dortmund: Bürki – Piszczek, Papastathopoulos, Bender, Schmelzer – Weigl – Dembélé, Castro, Reus, Guerreiro – Aubameyang. Vezetőedző: Tuchel

Végezetül pedig jöjjön egy kis kedvcsináló az első mérkőzés összefoglalójával:

https://www.youtube.com/watch?v=4u49IOi1Q2A

Kép: Bács András

O.G.