Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aubameyang a Bundesliga gólkirálya – körkép az afrikai légiósokról

A gaboni csillag, Pierre-Emerick Aubameyang rendesen kitett magáért az idei Bundesliga kiírásban. 31 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, amivel a góllövőlista élén zárta a szezont. Nem csoda, hogy a csatárért több klub is bejelentkezett már, így kérdéses, hogy a sárga-feketék mezében kezdi-e meg az újabb szezont.

A ghánai testvérpár, Andre és Jordan Ayew a Premier League-ben rúgja a gólokat. A kenyai középpályás, Victor Wanyama is remek szezont fut a Spurs színeiben. Nézzük, hogyan teljesítettek az európai topligákban az afrikai légiósok.

Anglia

 Victor Wanyama (Tottenham)

Liverpool-v-Tottenham-Hotspur-EFL-Cup-Fourth-Round

 

Remek szezont futott a Spurs színeiben a kenyai középpályás. Az utolsó két fordulóban pedig igazán kiélhette a kreativitását, mivel már semmilyen súly nem nyomta a vállát. A Tottenham akkor már bebiztosította a második helyet. Az utolsó fordulóban, a Hull City elleni gólzáporos győzelemből 1 találttal vette ki a részét. Összesen 4 gólt termelt ebben a szezonban.

Jordan Ayew (Swansea)

Jordan-new-223

 

Ayew 2017-ben csatlakozott a Swansea-hoz, előtte az Aston Villát erősítette. Első gólját a West Brom elleni 1:1-re végződő találkozón szerezte meg fejjel. Szerves részévé vált a csapatnak, annak ellenére, hogy csak a bajnokság felénél csatlakozott a klubhoz.

Andre Ayew (West Ham)

andre-ayew-west-ham_3766957

Jordan idősebb testévre is viselte a Swansea mezét a 2015/16-os kiírásban, aztán csatlakozott a Kalapácsosokhoz. Rosszul kezdődött a szezon az új klubjában, mivel az első találkozón 35 perc elteltével sérült meg. Ezt követően 70 napot kellett kényszerpihenőn töltenie. A sérülése ellenére is sikerült 6 góllal zárnia az idényt.

Yaya Touré (Manchester City)

 nintchdbpict000298631489-e1486077180788

Touré szezonja egy igazi hullámvasúthoz hasonlított. Pep Guardiola érkezésével sejteni lehetett, hogy a játékos és az edző viszonya nem lesz felhőtlen. Korábban már dolgoztak együtt, és akkor is feszült volt a légkör. Az idény elején a Bajnokok Ligája keretből is kiszorult, így a csoportkörben nem bizonyíthatott. Az egyenes kieséses szakaszra Guardiola az elefántcsontparti teljesítményét látva meggondolta magát, és helyet biztosított neki a 25 fős keretben. A Kékeket a BL-ben a Monaco állította meg. A City végül bronzérmes lett a bajnokságban, így jövőre újra próbálkozhat a BL-ben. Yaya Touré jövője pedig továbbra is kérdéses.

Olaszország

Mohamed Salah (AS Roma)

 letöltés

A 24 éves egyiptomi szélső remek formában futballozik az AS Roma színeiben. A Chievo elleni 3:5-re megnyert találkozón két gólt is szerzett. Csapatársa, El Shaarawy szintén duplázni tudott, és az 5. találat pedig Dzeko nevéhez fűződik. A Farkasok ezzel a győzelemmel még életben tartják a reményt arra, hogy ezüstérmet szerezzenek a szezon végén. Salah ebben a szezonban 15 góllal járult hozzá a fővárosiak sikereihez.

Keita Balde (Lazio)

 Balde-Diao-Keita

A villámgyors szenegáli csatár hamar el fogja felejteni az Inter elleni találkozót. A 18. percben ugyan gólt szerzett, de a második játékrészben 5 perc alatt gyűjtötte be két sárga lapot, így idő előtt mehetett zuhanyozni. Az 1:3-ra elveszített találkozót a Lazio végül 9 emberrel fejezte be. Az utolsó fordulóban a Crotone gárdája vár rájuk idegenben. Szükségük lesz a három pontra ahhoz, hogy megtartsák a 4. helyüket.

Németország

Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)

Pierre-Emerick-Aubameyang

gállíthatatlan volt ebben az idényben, és a Bundesliga góllövőlistájának az élén végzett. 31 gólt szerzett, és ezzel 1 találattal előzte meg a rivális Bayern München játékosát, Robert Lewandowskit. A bajnokságban a Dortmund végül bronzérmes lett, a bajnok Bayern München és az ezüstérmes újonc, Lipcse mögött. Aubameyang jövője a gólkirályi cím ellenére is kérdéses a sárga-feketéknél. Az is elképzelhető, hogy a technikás gaboni Kínában fog szerencsét próbálni a következő idényben.

Franciaország

Younousse Sankhare (Bordeaux)

5a3e5

A Bordeaux együttesével idén 6. helyen végzett a francia pontvadászatban. A szenegáli középpályás már csak abban bízhat, hogy a PSG bezsebeli a francia kupát. Ebben az esetben a Bordeaux indulhatna az Európa-ligában. Az idei Ligue 1-et nagy valószínűséggel hamar el fogja felejteni a 27 éves középpályás, mivel sokkal jobb helyezést is elérhettek volna a klubbal.

Jean-Michael Seri (Nice)

Jean-Michael-Seri

Az elefántcsontparti a Lyon ellen villant meg. A szurkolók már biztosak voltak a három pont sorsában, azonban ő büntetőből módosította döntetlenre az állást. A végeredmény 3:3 lett. A bajnokságban ezzel összesen 7 gólt termelt. A Nizza végül a Bajnokok Ligája selejtezőt érő 3. pozícióban végzett a francia pontvadászatban.

képek: ghanasoccernet, daily mirror. sky sports, sun, espn. lequipe, saharareporterssport

Nagy Gábor