Az Arsenalnak lehet még egy dobása a nyáron

Baranyai Balázs
Baranyai Balázs
újságíró, 2017 augusztus 7. 14:54

Még nem végleges az Arsenal kerete, kisebb változások még történhetnek augusztusban – például érkezhet egy középpályás Franciaországból.

Kép: Football Whispers

Kép: Football Whispers

Michael Yokhin, az ESPN szakírója írt egy hosszabb cikkben arról, hogy az Arsenal leigazolhatja a Nice játékosát, Jean Serit. Az Ágyúsok idén csak az Európa-ligában indulhatnak, ami nem jellemző, ám annál fájóbb fejlemény. Ez adott esetben Seri átigazolásának gátját is képezhetné, ám a pénteki sorsolás óta változtak a dolgok. A Nice az olasz Napolival csap össze a BL-főtábláért, a párharc fő esélyese pedig egyértelműen a nápolyi alakulat. Amennyiben jön a papírforma és a nizzaiak csak az El-be kerülnek, akkor Seri mindenképp Angliát, azon belül is az Arsenalt választhatná. De ki is az a Jean Seri?

A Nice 26 éves, elefántcsontparti légiósa olykor egészen fantasztikus dolgokat művel a labdával, ahogy tette azt az Ajax elleni selejtezőben is – lényegében neki köszönhető, hogy kiejtették a nagy nevű holland ellenfelüket. Nagy üzletet csinált vele a Nice: két éve, mindössze egy millió euróért szerezték meg a portugál Pacos de Ferreirából, most pedig egy 40 millió eurós kivásárlási záradék van a szerződésében, vagyis nagyot szakíthatnak rajta a franciák.

A korábbi monacói játékos, Cyrille Domoraud elefántcsontparti akadémián figyeltek fel rá. Seri alacsony termete ellenére a többiek előtt járt egy lépéssel, kiemelkedően tudta irányítani a labdát. Technikai tudása már akkor is bámulatos volt, hamarosan le is csapott rá egy nagy klub, az ASEC Mimosas. Egy éven belül az ország legjobb játékosai között tartották számon. Személyiségéről csak a legjobbakat hallani: nagyon tiszteletteljes, egyfolytában tanul és fogékony a negatív kritikákra, hiszen csak ezekből tud profitálni.

(A videóban Serit 6-os számmal kell keresni és 4:28-nál varázsol: sarokkal ad gólpasszt és így jutnak tovább az Ajax ellen)

2012-ben az akkori szövetségi kapitány, Sabri Lamouchi meghívta őt a válogatottba, onnan pedig már egyenes út vezetett Európa felé. Lecsapott rá az FC Porto, ám valamiért sose volt neki elég hely az első keretnél. Eleinte csak a tartalékok között jutott neki hely a másodosztályban, majd onnan kölcsön adták a Pacos de Ferreirának. A Pacosnál aztán beindult nála valami. Itt ütközött ki a legjobban a játéktudása, technikai adottságai és ahogy tudta diktálni a tempót – ezek miatt hamar a szurkolók kedvencévé vált.

A Nice itt csapott le rá, még mielőtt komolyabb nevet szerezhetett volna magának – nem túlzás kijelenteni, hogy szinte egy névtelen újoncként került Franciaországba, a drukkerek nem sok reményt fűztek hozzá.

Seri szinte azonnal kezdte megkedveltetni magát játékával. Claude Puel, az akkori edzője a “rejtett passzok mesterének” nevezte. A 2015/16-os szezonban alapemberré vált, csapata pedig végül a 4. helyet csípte meg. Puel aztán ment a Sotonhoz Angliába, helyét pedig Lucien Favre vette át, akinél még jobban játszott Seri. A Leicesterbe igazolt Mendy helyén Seri fantasztikus szezont futott: 7 gól, 9 gólpassz, de az ő hasznosságának leírásához a statisztika kevés. Favre úgy is nyilatkozott róla, hogy több játékrendszerben is sokféleképp használható, taktikailag sokoldalú játékos.

“Étkezések után többnyire ő beszél és a többiek hallgatják. Mindig megnevettet másokat. Összességében tudja, hogyan vonja magára a figyelmet.” – mondta róla Favre. Seri tehát rendszeresen hallatja a hangját, de ahogy arról föntebb is szó esett, mindezt becsületesen és udvariasan teszi (a káromkodás messze áll tőle).

Nagyon hálás Nizzának. Itt adtak neki egy színpadot, hogy csilloghasson, emellett pedig remekül érzi magát Dél-Franciaországban (meg tudjuk érteni). Fontos neki a jó idő, nehezen viseli a hideget (jó kérdés mi lenne vele Angliában, ahol nincs olyan nagyon hideg, de sokat esik az eső). Emellett pedig nagyon ambiciózus: saját bevallása szerint a Barcelonában játszana a legszívesebben és Xavival mérné össze tudását. Nos, ha talán most még nem is tart ott, hogy oda kerüljön, a Camp Nouban jobban teszik, ha fél szemüket rajta tartják. Az elmúlt két évben ugyanis sokat tett Seri azért, hogy oda kerüljön a gránátvörös-kékekhez.

Egyelőre azonban a következő lépcsőre kell koncentrálni: az Arsenal akár le is csaphat rá a nyáron, de a Tottenham is érdeklődik iránta. Persze mindez csak akkor számít, ha a Napoli legyőzi a Nice-t a selejtezőben. Viszont ha Seri mondjuk felülmúlja a középpályán Hamsikot, akkor már közel sem biztos, hogy ez megvalósul. Érdemes odafigyelni erre a srácra.

(A cikk Michael Yokhin cikke alapján íródott, amelyet az espnfc.com-on publikáltak.)