Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az Arsenalnak lehet még egy dobása a nyáron

Még nem végleges az Arsenal kerete, kisebb változások még történhetnek augusztusban – például érkezhet egy középpályás Franciaországból.

Kép: Football Whispers

Kép: Football Whispers

Michael Yokhin, az ESPN szakírója írt egy hosszabb cikkben arról, hogy az Arsenal leigazolhatja a Nice játékosát, Jean Serit. Az Ágyúsok idén csak az Európa-ligában indulhatnak, ami nem jellemző, ám annál fájóbb fejlemény. Ez adott esetben Seri átigazolásának gátját is képezhetné, ám a pénteki sorsolás óta változtak a dolgok. A Nice az olasz Napolival csap össze a BL-főtábláért, a párharc fő esélyese pedig egyértelműen a nápolyi alakulat. Amennyiben jön a papírforma és a nizzaiak csak az El-be kerülnek, akkor Seri mindenképp Angliát, azon belül is az Arsenalt választhatná. De ki is az a Jean Seri?

A Nice 26 éves, elefántcsontparti légiósa olykor egészen fantasztikus dolgokat művel a labdával, ahogy tette azt az Ajax elleni selejtezőben is – lényegében neki köszönhető, hogy kiejtették a nagy nevű holland ellenfelüket. Nagy üzletet csinált vele a Nice: két éve, mindössze egy millió euróért szerezték meg a portugál Pacos de Ferreirából, most pedig egy 40 millió eurós kivásárlási záradék van a szerződésében, vagyis nagyot szakíthatnak rajta a franciák.

A korábbi monacói játékos, Cyrille Domoraud elefántcsontparti akadémián figyeltek fel rá. Seri alacsony termete ellenére a többiek előtt járt egy lépéssel, kiemelkedően tudta irányítani a labdát. Technikai tudása már akkor is bámulatos volt, hamarosan le is csapott rá egy nagy klub, az ASEC Mimosas. Egy éven belül az ország legjobb játékosai között tartották számon. Személyiségéről csak a legjobbakat hallani: nagyon tiszteletteljes, egyfolytában tanul és fogékony a negatív kritikákra, hiszen csak ezekből tud profitálni.

https://www.youtube.com/watch?v=nEWPB-NZ3kw

(A videóban Serit 6-os számmal kell keresni és 4:28-nál varázsol: sarokkal ad gólpasszt és így jutnak tovább az Ajax ellen)

2012-ben az akkori szövetségi kapitány, Sabri Lamouchi meghívta őt a válogatottba, onnan pedig már egyenes út vezetett Európa felé. Lecsapott rá az FC Porto, ám valamiért sose volt neki elég hely az első keretnél. Eleinte csak a tartalékok között jutott neki hely a másodosztályban, majd onnan kölcsön adták a Pacos de Ferreirának. A Pacosnál aztán beindult nála valami. Itt ütközött ki a legjobban a játéktudása, technikai adottságai és ahogy tudta diktálni a tempót – ezek miatt hamar a szurkolók kedvencévé vált.

A Nice itt csapott le rá, még mielőtt komolyabb nevet szerezhetett volna magának – nem túlzás kijelenteni, hogy szinte egy névtelen újoncként került Franciaországba, a drukkerek nem sok reményt fűztek hozzá.

Seri szinte azonnal kezdte megkedveltetni magát játékával. Claude Puel, az akkori edzője a “rejtett passzok mesterének” nevezte. A 2015/16-os szezonban alapemberré vált, csapata pedig végül a 4. helyet csípte meg. Puel aztán ment a Sotonhoz Angliába, helyét pedig Lucien Favre vette át, akinél még jobban játszott Seri. A Leicesterbe igazolt Mendy helyén Seri fantasztikus szezont futott: 7 gól, 9 gólpassz, de az ő hasznosságának leírásához a statisztika kevés. Favre úgy is nyilatkozott róla, hogy több játékrendszerben is sokféleképp használható, taktikailag sokoldalú játékos.

“Étkezések után többnyire ő beszél és a többiek hallgatják. Mindig megnevettet másokat. Összességében tudja, hogyan vonja magára a figyelmet.” – mondta róla Favre. Seri tehát rendszeresen hallatja a hangját, de ahogy arról föntebb is szó esett, mindezt becsületesen és udvariasan teszi (a káromkodás messze áll tőle).

https://www.youtube.com/watch?v=j_EmpwtfLSs

Nagyon hálás Nizzának. Itt adtak neki egy színpadot, hogy csilloghasson, emellett pedig remekül érzi magát Dél-Franciaországban (meg tudjuk érteni). Fontos neki a jó idő, nehezen viseli a hideget (jó kérdés mi lenne vele Angliában, ahol nincs olyan nagyon hideg, de sokat esik az eső). Emellett pedig nagyon ambiciózus: saját bevallása szerint a Barcelonában játszana a legszívesebben és Xavival mérné össze tudását. Nos, ha talán most még nem is tart ott, hogy oda kerüljön, a Camp Nouban jobban teszik, ha fél szemüket rajta tartják. Az elmúlt két évben ugyanis sokat tett Seri azért, hogy oda kerüljön a gránátvörös-kékekhez.

Egyelőre azonban a következő lépcsőre kell koncentrálni: az Arsenal akár le is csaphat rá a nyáron, de a Tottenham is érdeklődik iránta. Persze mindez csak akkor számít, ha a Napoli legyőzi a Nice-t a selejtezőben. Viszont ha Seri mondjuk felülmúlja a középpályán Hamsikot, akkor már közel sem biztos, hogy ez megvalósul. Érdemes odafigyelni erre a srácra.

(A cikk Michael Yokhin cikke alapján íródott, amelyet az espnfc.com-on publikáltak.)