Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: a Videoton idegenben kezdi meg harcát a főtáblára jutásért – előzetes

Ma este 21 órától a Videoton – azaz az egyetlen magyar klubcsapat, amely még áll az európai kupaporondon – Szerbiában, a fővárosi Partizan otthonában kezdi meg az Európa-liga selejtezőjének utolsó körös párharcát. A Vidi jó eséllyel indul arra, hogy 2012 után újra főtáblás legyen a kupasorozatban, persze semmit sem szabad elhamarkodni, de bizakodni bátran lehet.

IMG_20170817_173509Tegnap este már Belgrádban, a Partizan stadionjában edzettek a Vidi játékosai (forrás: instagram.com/vidinstagram)

EURÓPA-LIGA, PLAY-OFF, 1. MÉRKŐZÉS
21:00 • Partizan – Videoton • ÉLŐ – M4SPORT
Helyszín: Stadion FK Partizan, Belgrád
Vezeti: John Beaton (skót)

A belgrádi Partizan még nem játszott az Európa-liga selejtezőjében, míg a Vidi pedig már három párharcon túl van. A Videoton először az első körben a máltai Balzant búcsúztatta, majd az észt Kalju ellen jutott tovább, legutóbb pedig papírformát felülírva a francia élvonalbeli Bordeaux csapatát ejtette ki. A székesfehérvári gárda mostani ellenfele tudásban a két csapat között van papíron, de közelebb a Bordeaux-hoz, mégsem annyira nagyon, s egy ilyen siker után, amit legutóbb elért a Videoton, a Partizan ellen nem kell félni. Persze ezzel nem leírva a szerb klubot, mert szívós csapatról van szó, és meglehet az is, hogy simán kiejti a Vidit, persze az meglepő is lenne részben – legalább is a sima belgrádi siker -, és persze csalódás a drukkereknek idehaza. Mindesetre izgalmas párharcra lehet kilátás, mi pedig bízunk abban, hogy újra lesz magyar klub az európai kupaporondon főtáblás helyen.

Na de lássuk tehát, a Partizan hogyan jutott el az Európa-liga rájátszásáig! Szerbia nagy múltú fővárosi klubja lényegében alanyi jogon a bajnoki címe  a miatt a BL-selejtezőben kezdte  meg szereplését, ahol a Buducnostot is kieejtette, ám a görög Olympiakosszal már nem bírt a szerb bajnoki címvédő, amely így is az El Play-offban folytathatta küzdelmét az európai kupaszereplés érdekében. Az biztos, hogy a Vidinek jó játékot kell mindenképp nyújtania, nem érdemes máshogy neki kezdeni még ha csak elképzelésben sem egy ilyen párharcnak.

A Vidi egyébként nagyon meggyőző az NBI-ben eddig, és persze nem egy és ugyanaz a magyar és szerb bajnokság, de a fehérvári klub többet is mutat, mint mire a legtöbb hazai csapatunk képes, így valamelyest a mezőny fölé is emelkedik.

A két együttes egymás ellen a közelmúltban már találkozott, de csak egy-egy felkészülési meccs során. A Vidi 2016-ban – s ez lehet részben talán irányadó, bár azóta is volt bőven változás – 1-0-ra győzte le a Partizant, 2012-ben pedig 2-2-t játszott egymás ellen a ma is egymásnak feszülő két gárda. Ha pedig a távolabbi múltba tekintünk, akkor azt érdemes megemlíteni, hogy 1985-ben az UEFA-kupa harmadik körében 5-0-ra gyűrte le a Vidi a Partizant, s azon a találkozón idehaza Szabó József 4 találatot szerzett!

A ma esti El-rájátszás első felvonása zárt kapus lesz Belgrádban az UEFA büntetése miatt. Olykor a zárt kapus meccsek is elég két arcúak tudnak lenni. A lényeg, abban lehet a kulcs, hogy kell minimum egy idegenben lőtt gól a Viditől, ha pedig nagyobbat is tud dobbantani együttesünk, az már csak bónusz a hazai visszavágóra, melyen már biztosan kijelentheő az, hogy telt ház lesz!

A Videoton szerb vezetőedzője számára személyes okokból is érdekes lehet ez az összecsapás, ugyanis korábban ő irányította a Partizant. Marko Nikolics, a Vidi trénere a párharc kapcsán azt mondta, a Bordeaux elleni mérkőzés lehet klubja számára a példa. Azt is fontos megemlíteni még, ahogy a szerb szakember is mondta, hogy a Vidi eddig minden El-selejtező meccsén betalált az idén. Ez utóbbit pedig reméljük tudja is folytatni ma a magyar együttes.

A Videotonnak – ahogy Juhász és szintén a szakvezető is mondta – akkor van esélye a továbbjutásra a Partizan ellen, ha olyan teljesítményt tud nyújtani, mint a Bordeaux elleni párharc során. Mindenesetre mi bizakodunk a magyar sikerben, és szorítunk a Vidinek, s természetesen a ma esti odavágóról is beszámolunk!

A Vidi útja az El-selejtezőben a ma kezdődő Play-off párharcig

1. forduló
Videoton – Balzan • 2-0
Balzan – Videoton • 3-3

2. forduló
Kalju – Videoton • 0-3
Videoton – Kalju • 1-1

3. forduló
Bordeaux – Videoton • 2-1
Videoton – Bordeaux • 1-1

Nagy Dávid