Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: Küzdelmes Hali-siker az Újpest ellen

Hiába játszott fölényben a találkozó nagy részében az Újpest, a Haladás egy remek akció végén megtörte a lilák ellenállást, és három vezstes meccs után győzött ismételten. 

haliufc

Ez a találkozó volt az, amelyiken mindkét együttes szempontjából jelentősége volt a három pontnak. Az Újpest az élmezőnyhöz való felzárkózás, a Haladás a kieső helyről történő elmozdulás miatt szerette volna mindenképpen megkaparintani a pontokat. Először kezdett a szezonban a Svédországból igazolt Anton Salétros, ő volt az egyetlen új játékos ezúttal, aki bemutatkozhatott az élvonalban. A másik oldalon Pacsi Bálint nem változtatott az elmúlt hetekben hullámvölgybe kerülő csapatán, így csak az volt a kérdés. vajon mire mennek egymással a felek Sopronban. Nos, a találkozó elején beszorította riválisát a fővárosi alakulat, ám idővel a vasiak kijöttek a szorításból, de komoly helyzetig egyik brigád sem jutott el, a kapusoknak mindössze kósza beadásokkal kellett foglalkozniuk. S bár Ramos előtt adódott egy kisebb lehetőség, de próbálkozását blokkolták. Nem volt ennyire közeli helyzete az Újpestnek, merthogy sok volt a pontatlanság a IV. kerületiek játékában, igaz, a zöld-fehérek sem voltak labdabiztosabbak, ami azért egy kiesés ellen harcoló alakulattól joggal lenne elvárható. Ami azonban ennél is nagyobb baj, hogy félóra játékot követően szaporodtak a gondjai a Halinak. Jancsó András fájdalmas arccal maradt a földön egy újpesti támadást követően, s nem is tudta folytatni a találkozót a védekező középpályás, helyét Kiss Tamás foglalta el a pálya közepén. Hasonlóan alakult a folytatás is, mezőnyjáték rengeteg pontatlansággal, miközben helyzetet egyáltalán nem jegyezhettünk fel. Talán a félidő második felében többet volt a labda a házigazdáknál, ezzel azonban nem sokra mentek, akárcsak Vignjevic tanítványai, akik el-eljutottak lövésig, de rendre Király kezében haltak el a próbálkozások – mind a lövések, mind a veszélyesnek tűnő beadások csemegének bizonyultak a veterán cerberusnak. A félidő záró akkordja a Haladás villanása lehetett volna, amennyiben Pajovic nem robban ki kapujából Williams elé, és szabadít fel.

Fordulás után az első védést Pajovic-nak kellett bemutatnia, miután kiszorított helyzetből Kiss Tamás tüzelt. Nem tartott azonban sokáig a gólmentes állapot a második félidő elején: Bosnjak centerezését állva követték a lila-fehér védők, a berobbanó Williams pedig Pajovic alatt a kapu közepébe lőtte, majd nem sokkal később Királynak kellett nagyot védenie, hogy aztán a kontra végén Kiss lőjön mellé éles szögből. Jót tett a találkozónak a gól, merthogy felpörögtek az események, és végre helyzeteket is láthattunk. Williams elől Pajovic-nak kellett felszednie a játékszert, majd ismét Királynak akadt munkája. Vignjevic érezte, hogy valamit változtatni kellene, így aztán Pauljevic helyére Angelovot küldte be, ezzel átállt a kétcsatáros játékra, amivel támadóbbá tette csapatát. Viszont a futball igazsága, nem a csatárok száma dönti a találkozók sorsát. S aztán hiába szerzett gólt az Újpest Simon beadását követően, a játékvezető les miatt – jogosan – érvénytelenítette a találatot, melyet követően támadásban maradtak a vendégek, viszont rendre pontatlanul fejezték be akcióikat, így aztán nem hogy gólig, kaput eltaláló lövésig sem nagyon jutottak. A Haladás védők rendre jól blokkolták a próbálkozásokat, vagy éppen az újpestiek lőttek fölé-mellé. Mintegy negyedórával a vége előtt Simon szerezhetett volna gólt, de a takarásból leadott húsz méteres lövése a lábak erdejében kerülte el a jobb alsót. Hiába nyomta meg az utolsó perceket az Újpest, egyszerűen nem tudták gólra váltani helyzeteiket, a legnagyobbat Novothny hagyta ki, aki senkitől sem zavartatva Király kezébe fejelt, hogy aztán a kontrából Martinez gólt szerezzen, más kérdés, hogy Erdős József les címén érvénytelenítse a találatot. Martínez nem is értette, miért. Merthogy a támadó lövését blokkolta a gólvonal előtt álló Litauszki, ám Ramos elé került a labda, aki egy csel után a kapuba helyezett. Sokat fognak még vitatkozni ezen az eseten, pro és kontra. Vignjevic erre reagálva cserével operált, és a szélső Simon Krisztián helyett támadót küldött be Tischler Patrik személyében, de továbbra sem akaródzott kinyílni a Király Gábor által dirigált szombathelyi fal. Időközben kiderült, Jancsó András talpcsontja sérült meg az első félidőben, hogy törés, vagy csak repedés, egyelőre nem tudni. A végén már az volt az ember érzése, ha holnap reggelig futballoznak a felek, az újpestiek akkor sem szereznek gólt. A Haladás, bár nem játszott jobban, mint ellenfele, megérdemelten nyerte a találkozót, s lépett el a kiesőhelyről.

Haladás – Újpest 1-0 (0-0)
Sopron, 1710 néző, vezette: Erdős József
Gólszerzők: Williams (53.)
Sárga lapok: Kovács L. (45+1.), Martínez (82.) ill. Salétros (36.), Windecker (73.)
Kiállítva:

Haladás: Király G. – Polgár, Wils, Jagodics, Bosnjak – Jancsó A. (Kiss T., 30.) – Németh Márió (Halmosi, 64.), Tóth M., Kovács L., Ramos – Williams (Martínez, 71.). Vezetőedző: Pacsi Bálint

Újpest: Pajiovic – Szűcs K., Litauszki, Kálnoki Kis, Mohl – Windecker, Salétros (Obinna, 77.) – Pauljevic (Angelov, 62.), Nagy D., Simon K. (Tischler, 83.) – Novothny. Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

~GS~