Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Nem találja a féket a Barca, Messi egymaga négyet vágott – videóval!

Megint gálát rendezett az FC Barcelona, amely a La Liga 5. fordulójában az Eibart fogadta. Az este főszereplője Lionel Messi lett, aki négy gólt vállalt a kis baszk csapat kitöméséből.

Kép: AS

Kép: AS

A Getafe ellen várt változások nagy része csak most, az Eibar elleni hazai bajnokin következett be a Barcelonánál. Pihenőt kapott Umtiti és Jordi Alba, a helyükön Mascherano és Digne játszottak, illetve Rakitic helyét a középpályán a hétvégén még győztes gólt szerző Paulinho vette át. Dembele távollétében pedig Deulofeu megjelenése a kezdőcsapatban egyáltalán nem meglepő, Denis Suarezé viszont igen. De miért is? Elvégre Denis sokak szerint a Getafe elleni meccs legjobbja volt. A válasz viszont egyszerű: azért volt meglepő a jelenléte, mert Luis Suarez helyét kapta meg a támadósorban, pontosabban a balszélen kellett vezényelnie a támadásokat.

A Barca ezúttal sem kezdett túl jól – pontosabban az Eibar nem volt megilletődött. A baszkok ráadásul a 4. percben a lesről kilépő Enrich révén egy kiugratás után akár vezetéshez is juthattak volna, ám ter Stegen ezen az estén is roppant magabiztos volt. Alapvetően a vendégek játéka közel sem volt olyan fenyegető, mint a Getafe volt a multkor, egyszerűen csak a katalánoknak gondjai akadtak a dominancia kiépítésével. Konkrétabban a középpálya volt az a terület, ahol a zöld-fehérek a vártnál jobban teljesítettek az elején, így az építkezések során elég gyengén haladt a Barcelona.

Iniesta és Busquets is kimerült volt a középpályán, Paulinho pedig az idő nagy részében láthatatlan volt, de azért néha előkerült a hazai drukkerek nagy örömére. A védelem nagyjából jól megoldotta a feladatát – külön ki kell emelni Digne-t, aki meglepően jól illeszkedett be, nagyon magabiztosan oldotta meg a feladatait (nem mintha mindig ez lett volna a jellemző vele kapcsolatban). Elöl Messi volt az agy, őt segítette és egészítette ki Denis, valamint Deulofeu. Utóbbi viszonylag sokat volt játékban, de sokszor rossz döntéseket hozott, vagy pontatlan volt, de az akarásával nem volt gond. Suarez viszont nem igazán érzi ezt a szélső szerepkört, nagyon csúnyán el volt tűnve az első félidőben. A Getafe ellen Iniesta helyén játszott és ott nagyon élt – ezt kéne nála erőltetni inkább.

Kép: AS

Kép: AS

A Barcelona halványságát jól mutatta, hogy a labdabirtoklás és a passzpontosság területén is elmaradtak a tőlük megszokott mutatóktól. Nem is beszélve a helyzetekről, amikből nem akadt nekik túl sok – az Eibar fegyelmezetten tette a dolgát hátul, nem adtak ajándék lehetőségeket Valverde együttesének. Igaz ez még akkor is, ha a 20. percben egy buta hibájuk miatt került fölénybe a Barcelona. Semedo jött fel segíteni a támadást, a tizenhatoson belül pedig a védő a labda érintése nélkül sodorta el. A baszkok reklamálhattak, hiszen lehetett volna ezt test-test elleni küzdelemnek is tekinteni, ám a bíró a tizenegyespontra mutatott. Messi kíméletlennek bizonyult és bevágta a labdát a kapuba, így onnantól kezdve sok minden megváltozott a játékot tekintve.

Az Eibar sokkal kevésbé lett tényező, a Barca játékosai pedig egyre kevésbé erőltették meg magukat ahhoz, hogy érvényesítsék akaratukat. Kényelmesebb lett a játék, körvonalazódott egy kisebb kedd esti katalán gála képe. Ezt a gondolatot erősítette a 38. perc eseménye is: Denis Suarez szöglete után Paulinho érkezett nagy lendülettel és fejelt zavartalanul a hálóba. A brazil zsinórban a második meccsén talált be és önbizalom terén egyre inkább kezd feljebb törni. Ekkor akár azt is gondolhattuk volna, hogy eldőlt a dolog, ám a második játékrész jóval több történést hozott, mint ahogy azt akkor gondolhattuk.

Az 53. percben Denis Suarez a gólpassza mellé egy gólt is bezsebelt, miután Messi lövése után bevágta a kipattanót – ekkor álltunk 3-0-ra. Viszont valami megindult. 4 perccel később a másik kapuban rezdült a háló: egy mutatós Eibar-akció végén a gólvágó Enrich volt eredményes, visszahozva a két gólos különbséget. Ám még mielőtt elhihettük volna, hogy a baszkok képesek feltámadni, Lionel Messi percei következtek. Két perccel a szépítés után megszerezte második találatát, majd újabb két perccel később meglett a mesterhármas is. Rövid időn belül jött egy csomó gól, pedig ennek semmi előjele sem volt az első félidőben, amikor még a helyzetek ritkaságszámba mentek.

Kép: Football.com

Kép: Football.com

Miután eldöntött mindent a Barcelona, a pihenésen volt a sor. Az utolsó félóra gyakorlatilag csak egy levezetésnek fogható fel a korábbiakhoz képest. Iniesta és Busquets lejöttek pihenni, helyüket Rakitic és Sergi Roberto vették át (később bejött még Aleix Vidal is a sokat vállalkozó, de még mindig nem túl hatékony Deulofeu helyére). Az Eibar futballistái közben igyekeztek támadni, ha már egyszer az ellenfelük nekiállt húzni az időt. Mindent megtettek, hogy tiszta lelkiismerettel jöhessenek le a pályáról (a végén csak kapufáig jutottak), de ezen már nem múlt semmi – akkora volt a tudáskülönbség a két alakulat között, hogy azt lelkesedéssel nemigen lehetett pótolni. És csak hogy ne érje szó a ház elejét, biztos ami biztos rúgattak még egyet Messivel: a végén Aleix Vidal is kiosztott egy gólpasszt neki, ha már úgy beállt a hajrára.

A szintén kedd este rendezett Valencia-meccs az olasz Zaza mesterhármasáról marad majd emlékezetes, aki azzal egy gólra meg tudta közelíteni Messit a góllövőlistán. Két órával később Zaza hátránya hirtelen 5-re nőtt… Ezzel a 6-1-es sikerrel a gránátvörös-kékek továbbra is hibátlanul vezetik a spanyol bajnokságot, mindössze 2 kapott, valamint 17 lőtt góllal. Hullámvölgyek persze vannak olykor, de ahogy mondani szokták, a számok nem hazudnak. Általában nem így néz ki egy olyan csapat, ahol válság van. Talán azért, mert Barcelonában erről egyelőre szó sincs.

https://www.youtube.com/watch?v=NDcoEScBEsk

https://www.youtube.com/watch?v=aiaySrLdgQU

Barcelona – Eibar 6-1
Helyszín: Camp Nou (Barcelona), Vezette: Hernandez Hernandez.
Gól: Messi (20. – büntető, 59., 61., 88.), Paulinho (38.), Denis Suarez (53.), Enrich (57.)
Sárga lap: – ill. Capa, Galvez
Kiállítás: –

Barcelona: ter Stegen – Digne, Pique, Mascherano, Semedo – Iniesta (Sergi Roberto), Busquets (Rakitic), Paulinho – Denis Suarez, Messi, Deulofeu (Aleix Vidal). Vezetőedző: Valverde.

Eibar: Dmitrovic – Junca, Galvez, Oliveira, Arbilla – Dani Garcia (Rivera), Escalante, Jordan – Inui, Enrich (Charles), Capa (Pena). Vezetőedző: Mendilibar.

Baranyai Balázs