Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A futballvilág lebecsült alakjai! – 6.rész

A futball már jó 10 esztendeje két névről szól csak. Az egyik labdarúgó a Barcelonában, míg a másik a Real Madridban rúgja a bőrt. A csapat nevek alapján valószínűleg mindenki eltalálja, hogy Lionel Messiről és Cristiano Ronaldoról van szó. Mellettük jó pár olyan képességű játékos nem kap megfelelő mennyiségű figyelmet, akik úgymond nem bánnak rosszul a “zsugával”, de az előbb említett két úriember mindent visz. Ebbe a kategóriába sorolható a Stoke City rutinos támadója, Peter Crouch is…

Cikksorozatunk eddigi részében olyan labdarúgókat mutattunk be, akik magas szinten jegyzettek, ott vannak az európai klubfutball elitjébe, sztár/világsztár csapatokban alapemberek. Hatodik epizódban Peter Crouch személyében egy olyan labdarúgó kerül terítékre, aki megjárt a Premier League berkein belül jó csapatokat, megkarcolgatta a magasabb szinteket, de összességében kis/középcsapatokban vitézkedett. Ennek ellenére talán ő is jobb annál, mint amilyennek a közvélemény és a szakma tartja…

Cikksorozatunk eddigi részeiért KATT:
1.rész: Marek Hamsík
2.rész: Gonzalo Castro
3.rész: Cesc Fabregas
4.rész: Thomas Müller
5.rész: Andrea Barzagli

380147_med_.jpg

Peter Crouch karrierje nem indult túl fényesen, megjárt alacsonyabb angol ligákat, futballozott a svéd másodosztályban, majd közben ingázott az angol Championship és Premier League között. No, de kezdjük ott a történetet, amikor igazán is berobbant. Crouch-t 2004 nyarán a Southamptonhoz igazolt, a “szenteknél” kezdetben alig-alig játszott, majd szépen lassan alapemberré vált. A szezon második felében 9 gólig jutott, míg a bajnoki idény egészében 12 alkalommal volt eredményes. Bevette többek között a Liverpool, a Tottenham és az Arsenal hálóját is. 

peter_crouch_liverpool_2008__254065

Jó teljesítményének hála 2005 májusában debütálhatott az angol válogatottban, míg júliusban a Liverpool bejelentette leszerződtettetését. Crouch első szezonjában mondhatni kirobbanthatatlannak számított, azonban nem tudta azt a teljesítményt hozni, amit a Southamptonban. A következő idénye sokkal jobbra sikeredett, de leginkább a Bajnokok Ligájában villogott, hiszen 6 találatig jutott. Peter Crouch összesen három szezont húzott le a Liverpool színeiben, minden frontot egybe véve 135 találkozón lépett pályára a klub játékosaként, melyek során 42 gólt jegyzett. 

peter-crouc-crouch-tottenham_3450699

Peter Crouch 2008 nyarán visszatért korábbi klubjához, nevezetesen a Portsmouthoz. Egykori csapatában csupán egy évet húzott le, mivel 2009 júliusában szerződtette a Tottenham Hotspur. Crouch a felemelkedőben lévő “sarkantyúsoknál” két szezont húzott le, akár csak annak idején Liverpoolban, leginkább itt is a Bajnokok Ligájában remekelt, a Werder hálóját oda-vissza bevette, gólt lőtt az Internek, míg a legjobb 16 között az ő találatával jutott tovább a Spurs az AC Milannal szemben. Az angol “óriás” összesen 93 tétmérkőzésen jutott szóhoz a Tottenham színeiben, ezeken pedig 24 alkalommal volt eredményes illetve 21 gólpasszt is kiosztott. 

Stoke City v Watford - Premier League

Crouch aztán 2011 nyarán aláírt jelenlege is aktuális csapatához, azaz a Stoke Cityhez. Karrierjének jelentős részét itt töltötte el, bár volt 1-2 idény, amikor úgy tűnt, kikerül, s nem számítanak rá, aztán amikor lehetőséget kapott bebizonyította, ez nagy hiba. Nem lőtt/fejelt túl sok gólt a Stoke színeiben, de azoknak nagy része rendkívül fontosnak bizonyult. Ezidáig 208 tétmérkőzésen jutott szóhoz, melyek során 58 alkalommal volt eredményes. 

Szerző: Németh Boldizsár