Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Összeszedtük, kik vehetnék át Storck helyét – raktunk új neveket a kalapba!

Bernd Storck menesztése óta a közvélemény egyfolytában csak az utód keresésével van elfoglalva. A dolgot bonyolítja, hogy a német szakember a szövetségi kapitány mellett a sportigazgató szerepkörét is betöltötte – azt pedig tudni lehet, hogy ezt a két feladatkört különböző személyek fogják majd ellátni a jövőben. Egyelőre koncentráljunk csak a kispadra: kik jöhetnek szóba, milyen kritériumok vannak, kik azok akiket akár már most ki is húzhatunk a listáról? Ennek próbáltunk most utánajárni.

Az ő neve is felmerült és mint kiderült, két meccsig  biztosan Szélesi Zoltán lesz a kapitány. / Kép: Twitter

Az ő neve is felmerült és mint kiderült, két meccsig biztosan Szélesi Zoltán lesz a kapitány. / Kép: Twitter

Habár a hazai sportsajtó egy héttel Storck menesztése előtt már javában az utódot kereste, Csányi Sándor elnök úr nyilatkozatából az derül ki, hogy az MLSZ valójában csak most, a bejelentést követően kezdte el az utód kiválasztását. Nem kapkodták el… Pláne annak tükrében, hogy a jövő szempontjából két viszonylag fontosnak mondható felkészülési mérkőzés következik majd Luxemburg, illetve Costa Rica ellen – az már eldőlt, hogy beugróként a pályaedző, illetve U17-es szövetségi kapitány, Szélesi Zoltán veszi majd át a csapat irányítását.

Annak idején Dárdai Pál is fiatalon, csak ideiglenes jelleggel vette át a válogatottat, majd lett vele sikeres. Most próbáljuk elképzelni a valamivel talán valószínűbbnek tűnő forgatókönyvet, vagyis hogy Szélesi Zoltán vezérletével a nemzeti csapatunk nem lesz kiemelkedően jó ezen a soron következő két meccsen – vagyis nem hajt végre akkora csodát, hogy véglegesítsék Szélesit. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor az MLSZ-nek bizony új embert kell kineveznie, lehetőleg minél hamarabb.

A HR-esek már dolgoznak…

A casting már megkezdődött. A szövetség olyan szakembert keres, aki több éves edzői rutinnal rendelkezik, van külföldi múltja; lehetőleg játékosként, de inkább edzőként a topligák valamelyikét is megjárta; valamint korábbi munka bármilyen válogatott stábban előnyt jelent. Meg persze az se rossz, ha az illető valamilyen szinten képben van a hazai játékosálománnyal – egyből lehet is egy olyan érzésünk, hogy nem lesz hosszú azok listája, akik megfelelnek a kitételeknek.

Főszerkesztőnk, Őszi Ádám nem rég összeszedett néhány nevet, akik főleg magyarok, vagy magyar kötődésűek, így okkal merül fel a nevük a pozíció kapcsán. Akadnak köztük itthon minőségi szakembernek megbélyegzett, de a határon túlon (ma) már közel sem olyan elismert szakemberek (László Csaba, Bölöni László); a rutintalan, de kétségtelenül tehetséges új, magyar edzőhullám tagjai, akikre lehet és kell is építeni a jövőben (Lőw Zsolt, Szabics Imre, Szélesi Zoltán + Bódog Tamás); a hazai klubfutballban nevet szerző trénerek (Herczeg András, de ide sorolhatnánk még mondjuk Mészöly Gézát is); valamint az itthon már bizonyított külföldiek (Marco Rossi, Paulo Sousa).

Szélesi ugyebár már most megkapja a lehetőséget, de vele kapcsolatban az az általános álláspont, hogy még rutintalan, így majd csak néhány évvel később lenne számára esedékes egy ilyen kaliberű munka. Lőw szintén rutintalan még, de ő jelenleg nagyon jó helyen van Németországban, amit butaság is lenne otthagynia a pályafutása legeslegelején. Szabics esetében már könnyebb lenne a helyzet, hiszen őt könnyebben el lehetne csábítani Ausztriából, de a rutintalanság vele kapcsolatban is felmerül – ilyen szempontból nála valamivel talán jobban áll Bódog Tamás, aki a DVTK edzőjeként hétről-hétre bizonyít. A fiatal magyar trénerek közül leginkább ő tűnik megjátszhatónak, de talán vele kapcsolatban is elmondható: jelenleg jó helyen van Diósgyőrben, pár év múlva viszont akár ringbe szállhat majd a szövetségi kapitányi pozícióért is.

Jelenleg a legnagyobb esélyes a válogatott irányítására az a Marco Rossi, aki tavaly bajnok lett a Budapest Honvéddal, olasz lévén bőven van tapasztalata egy a magyarnál jóval fejlettebb futballkultúrában, most pedig a felvidéken, a Dunaszerdahely együttesénél dolgozik. Kvalitásairól tavaly meggyőződhettünk az NB I bajnoki hajrájában, amikor is képesek voltak a náluk sokkalta jobb forrásokból gazdálkodó Videotont túlszárnyalni. Jól ismeri a hazai közeget, a magyar játékosokat, ám kapitányként még nem kapott lehetőséget korábban és a nemzetközi foci legszűkebb elitjébe sem sikerült még eddig edzőként belekóstolnia. De kétségtelen, hogy az egyik legerősebb jelölt.

A Digi Sport megkérdezte a helyzetről Bánki Eriket, az MLSZ egyik elnökségi tagját, aki például annyit tudott segíteni, hogy Paulo Sousa biztosan nem tér vissza Magyarországra: az itthon anno elég sokat kritizált, de aztán szép karriert befutó tréner jelezte, nem kíván semmilyen nemzeti együttesnél elhelyezkedni, kimondottan klubedzőnek tartja magát (és nagyon szereti a magyarokat). Ezen kívül pedig azt is elmondta még Bánki Erik, hogy véleménye szerint marad a már megkezdett német vonal, tehát nem kizárt hogy ez is szempont lesz majd az új kapitány kiválasztásakor.

Külföldi jelöltek?

Kép: Bravo

Markus Weinzierl csinált szép dolgokat a Bundesligában és most épp szabadúszó. Mért ne? / Kép: Bravo

A korábban már idézett cikkben felmerült Slaven Bilic neve is. A horvát válogatottal régen nagyszerűen teljesítő horvát úriember lényegében tökéletes jelölt lehetne a pozícióra – az még nem lenne nagy gond, hogy a magyar játékosokat nem nagyon ismeri, az viszont igen, hogy jelenleg élő szerződés köti a West Hamhez. Angliát pedig még a magyar csapat kedvéért sem fogja otthagyni.

Ebből okulva a mértékadó Transfermarkt.com-hoz fordultunk segítségül, ahol szerencsére pont van egy szép kis lista a szabadúszó edzőkről… A realitások talaján maradva egyből ki is szórhatunk néhány olyan nevet, mint Ancelotti, Tuchel, de Boer, vagy mondjuk Luis Enrique. A maradékból aztán már lehet is válogatni – kezdjük is mindjárt a német vonal vizsgálatával.

Kezdésnek itt is van rögtön Bruno Labbadia, aki több száz Bundesliga-meccsel rendelkezik már és nagyjából egy éve munkanélküli. Főleg kis, vagy közepesen erős német csapatoknál dolgozott, mint a Leverkusen, a Stuttgart, vagy a Hamburg. Mike Büskens életrajza sem csúnya, az ő karrierje főleg a Schalke csapatához kapcsolódik. Onnan indult és kisebb kitérőkkel mindig ugyanoda tért vissza (egyszer még a szomszédban is járt, a Rapid Wiennél). Ő április vége óta szabad, akkor küldték el ugyanis a gelsenkircheniektől. Andre Schubert kicsit más pályát járt be: ő kisebb német csapatoknál kezdett, majd szépen építgette magát és végül a Borussia Mönchengladbachnál kötött ki. A Gladbach pedig az ő irányítása alatt mutatott nagyon szép dolgokat. Schubert gyakorlatilag az egész 2017-es esztendőt pihenéssel töltötte és jelenleg épp új kihívásokra vár. Nincs ezzel máshogy Armin Veh sem, aki annak idején olyan csapatoknál dirigált, mint a Wolfsburg, a Stuttgart, vagy a Frankfurt. Nyár óta elérhető még egy német, nevezetesen Markus Weinzierl is, aki ráadásul relatíve fiatalnak is mondható. Az Augsburgnál szerzett nevet magának, majd a Schalkénál is dolgozott. A baj vele az, ami a többiekkel: nincs tapasztalata nemzeti együttessel. Pedig ezek a felsorolt emberek talán még épp a megfizethető kategóriába tartozhatnának (bár erről nincs elérhető és főleg hiteles adat).

Ha tovább csemegézünk a piacon, akkor olyan nevekbe botlunk, mint a Serie A-t és a Premier League-et is megjáró Walter Mazzari; a Mourinho segédeként berobbanó Aitor Karanka, aki a Real Madrid után Angliába, a Middlesbrough-ba került; vagy mondjuk a Spanyolországban kitűnő védelmeket építő Fran Escriba (tavaly az általa irányított Villarreal a liga egyik legkevesebb gólját kapó csapata volt).

Nevek tehát vannak, a kérdés már csak az, hogy kit sikerül megszerezni, kire esik a választás. A felsoroltak közül talán egy olyan sincs, aki minden kitételnek megfelelt volna, de akadnak izgalmas nevek.

Te kit választanál?

Baranyai Balázs