Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

10 fiatal, aki berobbanhat 2018-ban

Hamarosan megkezdődök az új esztendő, a Marca pedig összeszedett 10 olyan nagyon fiatal játékost, akik jó eséllyel berobbanhatnak majd a köztudatba 2018-ban.

Kép: Ajaxdaily

Kép: Ajaxdaily

Justin Kluivert (Ajax, 1999-es születésű)

Manapság az egész internet egy ajaxos tini szépségdíjas találataival van tele. Egy olyan játékos góljaival, akinek az apja sem volt akárki, így már a vezetéknév önmagában is figyelemfelkeltő – pláne akkor, ha a 18 éves támadó mellé még eredményes is. Az Ajax saját nevelése mind a két szélen bevethető, mára pedig elmondható: alapembere lett az amszterdami csapatnak. Pályafutására a legnagyobb veszélyt talán ügynöke, Mino Railoa jelenti (Donnarumma tudna mesélni), de még rá sincs szükség ahhoz, hogy a topcsapatok kedvet kapjanak a holland üstökös megszerzéséhez. Szerződése 2019 végén jár majd le, a pletykák szerint pedig Jose Mourinho nagy rajongója.

Kép: Ghanasoccernet.com

Kép: Ghanasoccernet.com

Phil Foden (Manchester City, 2000)

Elképesztő potenciállal bír az új angol generáció, melynek egyik képviselője a Manchester City 17 éves játékosa, Phil Foden. Az angol tini teve még a nyáron vált ismertté, amikor is Pep Guerdiola nem csak hogy lehetőséget adott neki a bizonyításra az edzőtábor során, de egyenesen le volt nyűgözve tőle – sokakkal egyetemben. Annyira meggyőző volt Foden, hogy azóta a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott, pedig hivatalosan még csak az U23-as csapat tagja. A belső középpályás kreatív és gólérzékeny is – ez utóbbit a spanyolok is megtapasztalhatták, hiszen nekik kettőt is vágott Foden nem rég az U17-es vb-döntőben.

GOL Digital

GOL Digital

Ferran Torres (Valencia, 2000)

Az U17-es Eb és vb másik sztárja, a nagy rivális spanyol csapatból. A Valencia saját nevelése 9 perc erejéig ráadásul még a La Liga légkörét is megízlelhette. Ő az első, ezredforduló után született futballista, aki bemutatkozhatott a spanyol első osztályban, idén pedig folyamatosan a felnőttek között készül. Rohamléptekben fejlődik, de Marcelino mester nagyon vigyáz rá, nem akarja hamar a mély vízbe dobni. Ettől még nem kell félteni, neki is megvannak már a maga ajánlatai, a legkomolyabb szintről.

Kép: Twitter

Kép: Twitter

Jadon Sancho (Dortmund, 2000)

A Manchester City akadémiájáról került ki, briliánsan teljesített az angol utánpótlás-válogatottban, Angliában akárhol tárt karokkal fogadták volna. Ő azonban országot váltott és Dortmundba költözött, hogy ő legyen a következő Dembele. Azóta már be is mutatkozott a Bundesligában, 17 évesen pedig rendszeresen együtt edz Aubameyanggal és Götzével. 2018 az ő éve lehet.

Kép: Bundesliga.com

Kép: Bundesliga.com

Jann Fiete Arp (Hamburg, 2000)

A szebb napokat is megélt Hamburg csatára Arp, aki az U17-es német válogatottban 17 meccsen 15 gólt lőtt. A hamburgiak saját nevelése idén pedig már nem csak az ifik között bizonyít: 9 alkalommal léphetett már pályára ebben a szezonban, 2 alkalommal pedig már be is talált. Fiatal kora miatt a klubnak külön engedélyt kellett kérnie a német szövetségtől, hogy játszhasson a felnőtt csapatban. Az eddigiek alapján nem kizárt, hogy hamarosan nagyobb csapatok is megkeresik majd.

Kép: Sortitoutsi

Kép: Sortitoutsi

Alexander Isak (Dortmund, 1999)

A 18 éves svéd csatárról szeretnék azt gondolni hazájában, hogy ő lesz majd a következő Zlatan Ibrahimovic. Anno kikosarazta a Real Madridot és inkább a Dortmundhoz igazolt, ahol azóta már be is mutatkozott a Bundasligában. Az 1, 90 magas támadó értékét 6 millió euróra teszi a Transfermerkt, a fiatal játékos pedig már felnőtt válogatottnak is vallhatja magát: ő a svéd nemzeti csapat történetének legfiatalabb játékosa, aki valaha magára húzhatta azt a sárga mezt. Hamarosan komoly feladatok várhatnak majd rá, hiszen érik Aubameyang eladása – az utána keletkező űr betöltésében neki kulcsszerepe lehet.

Kép: Goal.com

Kép: Goal.com

Kai Havertz (Leverkusen, 1999)

A tavalyi szezonban a csapat legfiatalabb debütánsa volt, azóta pedig stabil csapattaggá vált. 28 meccs és 4 gól áll a neve mellett Leverkusenben, a 8 milliós csatár értéke pedig meredeken emelkedik fölfelé. Idén a Bundesligában 14 meccsen 1 gólig és 5 gólpasszig jutott. 2022 nyaráig szerződés köti a gyógyszergyáriakhoz.

Kép: Depor

Kép: Depor

Ethan Ampadu (Chelsea, 2000)

Most nyáron, az Exeter U18-as csapatából vitte el a Chelsea, most pedig a kékek U23-as keretének tagja. Az UEFA Ifjúsági Liga mellett azonban nem csak ott számítanak rá: nem rég még a Premier League-ben is láthattuk, hiszen Conte adott neki 10 percet csereként. Ampadu egyébként nem az angol utánpótláscsapatokban vitézkedik, pedig akár oda is mehetne: az U16 után úgy döntött, inkább Wales színeit képviseli, ott pedig már a felnőtt válogatottban is láthattuk.

Kép: Lettera43

Kép: Lettera43

Pietro Pellegri (Genoa, 2001)

A Genoa nagy reménysége, akin a tervek szerint nagyot fog majd szakítani a klub. Az elnök, Enrico Preziosi az új Messiként harangozta be, mára pedig a Serie A valaha volt legfiatalabb játékosa lett. A még mindig csak 16 éves Pellegri eddig 5 meccsen 2 gólig jutott az olasz élvonalban, ami elég jó mutató ahhoz, hogy igazolja: komoly ember válhat még belőle. Habár nem kis fiú már, majdnem 2 méter magas, a Genoánál egyelőre óvatosan bánnak vele, nem akarják idejekorán túlterhelni.

Kép: Goal.com

Kép: Goal.com

Moise Kean (Hellas Verona, 2000)

Végül pedig essen szó még egy Raiola-védencről, Moise Keanról. Ő az olasz korosztályos válogatottakban bizonyított, onnantól pedig már klubjában, a Juventusban is egyre inkább megbecsülték. Nem sok esélye volt azonban Higuainék mögött a játékra, így inkább kölcsönadták Veronában. Az eredmény: 17 évesen már van 2 gólja, ráadásul mindene megvan ahhoz, hogy hosszú távon sikeres legyen. Alkatát leginkább Lukakuhoz hasonlítják, már egészen fiatalon is tekintélyt parancsoló izomzattal rendelkezik.