Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Barca: Yerry Mina megérkezett, itt van minden amit róla tudni érdemes

Ahogy arról már beszámoltunk, az FC Barcelona 11,8 millió euróért megszerezte a brazil Palmeirastól Yerry Mina játékjogát, így a kolumbiai védő 2023 nyaráig szóló szerződéssel rendelkezik. Íme néhány fontos információ vele kapcsolatban.

Kép: Mundo Deportivo

Kép: Mundo Deportivo

A Palmeiras az Independiente Santa Fe csapatától szerezte meg Minát 2016 nyarán. A kolumbiai klub akkor 3,2 millió euróval gazdagodott – ebből látszik, hogy a brazilok sem csináltak rossz üzletet, hiszen most ennek a többszöröséért tudtak túladni rajta. A Transfermarkt.com mutatói alapján innentől folyamatosan nőtt az értéke: nem csak hogy folyamatosan játszott csapatában, de még a válogatottban is bemutatkozott, valamint brazil- és kolumbiai bajnokként érkezett Barcelonába. Kivásárlási árát 100 millió euróban állapították meg.

Ami az adottságait illeti, magasságát tekintve nem Mascheranóra ütött, az biztos. Az argentinnal ellentétben Mina nagyon magas (1,95 m), érdekes viszont, hogy ehhez képest viszont relatíve könnyű (75 kg). A Marca elemzése szerint ez azért jó, mert így a magassága nem megy a sebesség rovására. A könnyűléptű játékos így tudja majd tartani a lépést a fürge és technikás támadókkal is – akikből van egy-kettő a brazil bajnokságban, találkozott már ilyenekkel.

Termetéhez pedig még egy adalék ide kívánkozik: kitűnő célpont a beíveléseknél, pontrúgásoknál. Nem csak az adottságai alapján lehet erre következtetni, hanem a számok is azt mutatják, hogy gólerős. A brazil első osztályban 5-ször, a Libertadores Kupában pedig 7-szer volt eredményes, a válogatottban pedig 9 meccsen 3 gól a mérlege. Egész Dél-Amerika egyik leggólerősebb védője volt az utóbbi időszakban.

Kép: El Tiempo

Kép: El Tiempo

A fentiek fényében talán nem újdonság, de azért szögezzük le: egy technikás futballistáról van szó. Jó barátságban van a labdával, megvan a sebessége és eredetileg védekező középpályásnak készült – onnan vezényelték egyel hátrébb a védelem tengelyébe. Éppen ezért jó eséllyel lehet majd várni tőle kreatív megoldásokat hátul, szép labdakihozatalokat és sok-sok passzt. Ami viszont nagy kérdőjel nála, hogy taktikailag menyire lett felkészítve erre a szintre – a tavasz során vélhetően bőven lesz majd ideje belerázódni Valverde rendszerébe.

Végül pedig emlékezzünk még meg egy fontos dologról: nagyon tisztán játszik, nem az a vérengzős fajta. Tőle nem érdemes őrült mészárlásokat várni, vagy meggondolatlan rugdosódást. Általában nagyon keveset szabálytalankodik és ebből adódóan sárga lapot is ritkán kap. Felnőtt pályafutása során csak egyszer állították ki, az is 2013-ban volt.

Ő lenne tehát Yerry Mina, aki Mascherano várható távozásával a csapat negyedik számú belső védője lehet majd. Arról nem is szólva, hogy a világbajnokságon is láthatjuk majd, hiszen a kolumbiai csapatban vélhetően kezdőként számítanak majd rá. Érdekes karakternek tűnik, főleg a tánctudása miatt gondolhatjuk ezt. Ha csak a csípőmozgáson múlna, már most az Aranylabdáért harcolna.