Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gondok a keretben és a kispadon – bajban lehet a Sevilla sportigazgatója

Nagyon úgy tűnik, a sevillai vezetőknek nem sikerült megfelelően pótolni korábbi sportigazgatójukat, Monchit. Most megnéztük, mit tud felmutatni az őt pótoló Oscar Arias.

Kép: El Sevillista

Kép: El Sevillista

Még szeptember elején emlékeztünk meg arról, hogy milyen aktív volt az átigazolási piacon a Sevilla. Az a Sevilla, amely az elmúlt években kitűnő érzékkel üzletelt: olcsón vettek kitűnő futballistákat, akiket aztán az eredeti áruk többszöröséért adtak tovább európai sztárkluboknak. Ezekből az ügyletekből nagyon jól eléldegélt a klub, amely a minőségi játékosoknak hála komoly eredményeket is el tudott érni. A siker túlnyomó részt egy ember érdeme: Monchi a világ egyik, ha nem a legjobb sportigazgatója. Nagyon jó szeme van, távolról kiszúrja a tehetséges játékosokat, a jó szakembereket és képes őket megszerezni is. Ő azonban nyár óta Rómában űzi az ipart, így kénytelenek voltak új embert találni a helyére.

2017 július elsejétől Oscar Arias vette át a szakmai munka irányítását. Oscar annak idején játékosként nem futott be nagy karriert: másodosztályú klubokban játszott, sportigazgatóként azonban már sokkal biztatóbban alakult a pályája. A Recreativo Huelva kínált neki először munkát (2004-2009), onnan vitte el a Las Palmas, ahol összesen két szezont töltött (2009-2011). A kanáriknál töltött ideje alatt olyan játékosok kerültek a sárgák első keretéhez, mint Mariano Barbosa (ma Villarreal), Jonathan Viera, Vicente Gomez (mind a ketten az utonpótlásból és a mai napig a Las Palmasban szerepelnek), illetve Vitolo, aki pont most kezdte meg a munkát az Atletico Madridnál (ő is saját nevelés volt). Az említett négy játékost akkor ingyen sikerült megszereznie – nem is csoda, hogy elégedettek voltak vele.

Oscar Arias 2013 nyarán került Sevillába, ahol gyakorlatilag Monchi jobbkezeként funkcionált. Négy évig leste el a szakma fortélyait a mestertől, így teljesen érthető, hogy a vezetésnek a már említett római bejelentés után rá esett a választása. Feladata volt bőven: egyfelől a távozó Sampaoli helyére megszerezte a Celta Vigo argentin mesterét, Eduardo Berizzót; illetve a játékoskeretben is sürgős erősítésekre volt szükség. A nyáron távozott tőlük a már említett Vitolo, Iborra, Konoplyanka, Rami, Mariano, Cristoforo és Tremoulinas is – az érkezők oldalán összesen 11 nevet jegyezhettünk fel. Ahogy ezt egy korábbi cikkünkben is jeleztük: 75 milliót költöttek, de kerestek 81,5-öt, így összességében nyereséggel hozták le a nyarat. Ám ahogy akkor zártuk az írást: “(…) de hogy mégis mennyire válnak majd be az újoncok, az csak később derül ki.”

Muirel, a legdrágább téli érkező - a csatár eddig 3 gólnál tart a La Ligában. / Fotó: Chicago tribune

Muirel, a legdrágább téli érkező – a csatár eddig 3 gólnál tart a La Ligában. / Fotó: Chicago tribune

Nos, jelen állás szerint a friss igazolások nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A legnagyobb vétel, a 21,5 millióba kerülő Muriel volt, akinek az értéke a Transfermarkt.com szerint az elmúlt fél évben 2 millió eurót zuhant. A Sampdoriától igazolt csatár eddig csak három alkalommal talált be a bajnokságban. Ezzel szemben a dán válogatott Kjaer bevált, ahogy a klubhoz visszatérő Ever Banega is, ám ők inkább csak a kivételek közé tartoznak. A Manchester City-től elhozott Nolito értéke például megfeleződött (csak 2 gólja van), de Jesus Navas is adós a jó játékkal, nem beszélve Geisről, Carole-ról, Corchiáról, vagy Guido Pizzarróról, akik utóbbi kivételével leginkább csak kiegészítőemberek. A legérdekesebb fogás viszont mind közül az az Arana, aki 10 millióért érkezett a brazil Corinthianstól, ám még csak pályára sem lépett a felnőttek között eddig (20 éves).

Az Alaves elleni vasárnapi vereség után a Sky Sports szakírója, Guillem Balague is kritizálta Ariazt: állítása szerint a megvett játékosoknak csak mindössze a 10%-a vált be, a csapatot pedig további kritikákkal illette. Vincenzo Montella, aki Berizzo munkáját vette át, egyelőre nem alkot maradandót: 4 meccsen eddig 2 győzelem és 2 vereség a mérlege, mind a két siker a másodosztályú Cadiz ellen született a Kupában. Bemutatkozásképp az olasz mester a sevillai derbin szenvedett kínos vereséget csapatával hazai pályán a Betisszel szemben (3-5), majd most a kiesőjelölt Alaves lepte meg őket – Balague szerint Montella azt sem tudja, hol van, jelen állás szerint az sem biztos, hogy a szezon végéig megtartják majd.

A Sevilla zsinórban 3 vereségnél jár a bajnokságban és visszacsúsztak a 6. helyre a táblázaton. A változások egyértelműen érződnek, a csapat stílusa változik – már nem ugyanazt a focit próbálják meg megvalósítani, mint amit Emery, vagy Sampaoli idejében. Az új irány viszont még mindig homályos, a csapat játéka pedig finoman szólva nem megnyugtató. Hacsak nem következnek be komolyabb változások hamarosan, akkor nem csak Montella, hanem talán Oscar Ariaz is búcsút inthet Sevillának.