Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Quagliarella, avagy egy lebecsült támadó karrierje!

Az olasz futball szerelmesei valószínűleg nagyon jól ismerik Fabio Quagliarella karrierjét, képességeit. Az ő korában minden bizonnyal már jó pár futballista azon gondolkodik, vajon meddig is bírja még a tempót a legmagasabb szinten. Nos, azonban egy dolgot szinte biztosra lehet venni, jelen esetben azt, hogy Quagliarella gondolatai még biztos nem azon járnak, mikor is akassza szögre a stoplist. A rutinos támadó elképesztő szezont fut, ráadásul komoly esélye van arra, hogy adott esetben a Serie A gólkirálya legyen. Minden bizonnyal karrierje egyik, ha nem a legnagyobb sikere lenne. No, de milyen pályafutást is tudhat eddig maga mögött Quagliarella…? Ezt próbáljuk kivesézni… 

GettyImages-624610390

Fabio Quagliarella mindössze 10 esztendős volt, mikor 1993-ban a Torino utánpótlásában került. A Serie A-ban rendkívül fiatalon, már 17 évesen bemutatkozhatott a nagy múltú együttes színeiben. A gyors debütálás ellenére csak évekkel később lett meghatározó játékosa a Torinónak, hiszen a “bikák” két alacsonyabb osztályú csapathoz (az egyik a Fiorentina volt) is kölcsönadták. A 2004/2005-ös idényben visszatérhetett a Torinóhoz, a klub azonban ekkor már a Serie B-ben volt érdekelt, Quagliarella alapembernek számított ebben az idényben nevelő egyesületének színeiben, 34 bajnoki mérkőzésen összesen 7 gólt szerzett… 

Az olasz támadót 2005 nyarán a Serie A-ba frissen feljutó Ascoli szerződtette. Az itt eltöltött időszaka nem nyúlott túlságosan hosszúra, hiszen röpke egy szezont követően tovább is állt a csapattól. Emellett rendkívül kevés gólt is szerzett, hiszen 33 bajnoki mérkőzésen csupán 3 gólig jutott, bár azt is hozzá kell tenni, amikor betalált, az Ascoli mindháromszor nyerni tudott. 

Quagliarella útja az Ascoliból a Sampdoriába vezetett. A nagy múlttal bíró genovai klub mindössze 1,5 millió eurót pengetett ki az akkor még mindig csak 23 esztendős csatárért cserébe. Az ifjú támadó remek szezont futott új csapatában, hiszen 35 bajnoki mérkőzésen 13 gólig jutott. Teljesítményének köszönhetően 2007 márciusában debütálhatott az olasz labdarúgó-válogatottban, ebben az esztendőben többek között azon a bizonyos Magyarország – Olaszország barátságos mérkőzésen is pályán volt. 

114f96196398ae789eda117591235bb2_crop_exact

Fabio Quagliarella-t 2007 nyarán aztán az Udinese igazolta le 10,5 millió euró ellenében. A “kis zebráknak” becézett klubnál két szép idényt húzott le, ráadásul itt nemzetközi szinten is megmutathatta magát. Az Udinese színeiben 87 tétmérkőzésen 33 alkalommal volt eredményes. A bajnokságot mindkétszer 10 gól felett zárta, a 2007/2008-as idényben az UEFA-kupában pedig 11 meccsen 8 találatig jutott. 

nintchdbpict000362691141

Az olasz támadó 2009 nyarán aláírt szülővárosa csapatába, azaz az S.S.C. Napolihoz. Ezzel egy nagy álma vált valóra, azonban az édes álomból idővel rémálom lett. Quagliarella-ra akkoriban rászállt egy Raffaele Piccolo nevű “úriember” (egykori rendőr), aki súlyos vádakkal illette a támadót, többek között pedofíliával. Quagliarella-nak ezért kell röpke egy szezont követően elhagyni a Napoli-t, ahol egyébként 34 bajnokin 11 találatig jutott. 

quagliarella

Fabio Quagliarella 2010 nyarán először kölcsönbe került a Juventushoz, majd a torinói alakulat a szezon végén végérvényesen szerződtette a csatárt. Az akkoriban eléggé mélyponton lévő Juve színeiben gyorsan berobbant, ám egy komoly sérülés miatt csupán csak a szezon feléig tudtak számítani rá a 2010/2011-es kiírás során. Felépülését követően nem igazán tudott ismét meghatározó játékossá válni a zebráknál, ám fontos gólokat ennek ellenére nem egyszer szerzett, ráadásul nagyon megkedvelték a csapat drukkerei. Összesen négy szezont húzott le a Juventusban, 102 tétmérkőzésen pedig 30 találatig jutott.  

105552557-1a52aef1-df2b-4bdf-b81d-dd7109d4390b

A rutinos támadó 2014 nyarán csapatot váltott, de várost nem, hiszen Quagliarella ekkor visszatért korábbi csapatához, azaz a Torinóhoz. Visszatérése jól sikerült, hiszen 34 bajnokin 13 gólt szerzett, ráadásul a torinói rangadón is remekelt, hiszen gólt és gólpasszt is jegyzett a hazai pályán 2-1-re megnyert mérkőzésen. Meggyőző teljesítménye ellenére a következő idényben hirtelen szépen lassacskán kikerült a csapatból, ráadásul a kiírás felénél kölcsön is adták…. 

UC Sampdoria v ACF Fiorentina - Serie A

Quagliarella-t 2016 februárjában volt csapata, a Sampdoria vette kölcsön, majd nyáron végérvényesen is szerződtette őt a genovai alakulat. Fabio Quagliarella megújult régi-új együttesében, ráadásul talán jobb is lett, mint valaha. Főleg igaz ez az aktuális idényére, hiszen még egyik kiírás során sem jutott el 17 gólig, s hol van még a szezon vége. A rutinos támadó tehát megújult, s nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben visszavonulna. 

Hogy vannak nála jobb csatárok a világon jelenleg? Természetesen igen, de őt nem is a Suarez szintű csatárokhoz próbáltuk hozzámérni, hanem a Serie A jelenlegi vagy korábbi csatáraihoz, hiszen még talán az olasz élvonalban sem kap akkor elismerést, figyelmet képességei ellenére, amekkorát érdemelne. Minden bizonnyal ezt őt koránt sem zavarja. Közhelyeket pedig nem szeretnék vele kapcsolatban felvonultatni, azaz nem rakjuk be a jó öreg mi lett volna, ha…. mondókát. Quagliarella alapjáraton egy szerethető figura a Serie A-ban, tisztességes pályafutással (hiszen többszörös olasz bajnoknak és Szuperkupa győztesnek vallhatja magát, ráadásul megjárta a 2008-as Eb-t és a 2010-es Vb-t is…) s minden bizonnyal az olasz futball szerelmeseinek megmarad az emlékében hosszú évekkel később is… 

Szerző: Németh Boldizsár