Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Így múlik el a világ dicsősége, avagy kieshet az élvonalból a 2010-es holland bajnok

A holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Eredivise) bajnoki címét az 1981/82-es szezon óta minden esztendőben a PSV Eindhoven, Ajax Amszterdam, Feyenoord trió valamelyike hódította el két kivételtől eltekintve. A 2009/2010-es bajnoki kiírásban ugyanis a Twente gyűjtötte a legtöbb pontot, maga mögé utasítva ezzel mindenkit, egy évvel korábban pedig az AZ Alkmmar lett a bajnok. Az volt a klub első és egyben a mai napig utolsó bajnoki címe, avagy a dicsőség múlandó, a bajnok csapatból mára már semmi nem maradt, csak egy emlék, a klub pedig jelenleg a bennmaradásért küzd az idei szezonban egyelőre nem túl sok sikerrel…

fct art 01 1680-wide

Az  FC Twente az a klub, mely a fentebb említettet trió (PSV, Ajax, Feyenoord) mögött a negyedik legtöbb pontot gyűjtötte a holland bajnokság 1956 óta íródó történetében. Az ezredfordulót követően a klub teljesen csődbe ment és kis híján meg is szűnt, ám érkezett egy mentőöv, melybe sikerült belekapaszkodni. A 2008/09-es kiírásban az AZ Alkmaar mögött ezüstérmesként végeztek. Az együttest ekkor már az angol Steve McClaren irányította, aki szintet tudott lépni a csapattal és éremre cserélte az előző évek negyedik helyezéseit.

1483988_w2

Megérett a bajnoki arany…

A 2009/10-es év aztán a klubtörténelem legszebb sikerét hozta, a Twente ugyanis bajnok lett egy ponttal megelőzve az Ajaxot. Az aranyérem sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, az amszterdamiak ugyanis nagyot hajráztak és pár fordulóval a vége előtt a Twente kikapott az AZ Alkmmartól, ami lehetőséget adott az üldözőnek. Az előny azonban kitartott, illetve többet a Twente sem hibázott, mely a NAC Breda elleni idegenbeli sikerrel lett bajnok. A szezon végén aztán sokak nagy meglepetésére Steve McClaren lemondott és a Wolfsburg kispadjára váltotta a regnáló holland bajnokét, akit a belga Michel Preud’homme váltott.

Pár érdekesség a Twente bajnoki címének az évéből, avagy a gólkirály az a Luis Suarez lett 35 találattal, aki azóta Liverpoolban klasszissá emelkedett, jelenleg pedig az FC Barcelona szerelésében tündököl. Ebben a szezonban még Dzsudzsák Balázst is a futball érdekelte, 14 gólt jegyzett a PSV Eindhoven szerelésében és még csapatkapitány is volt. A Twente legeredményesebb játékosa a costa ricai Bryan Ruiz lett, aki 24 találattal végzett Luis Suarez mögött a második helyen.

336552

Majdnem sikerült a duplázás

A belga tréner Michel Preud’homme irányítása alatt is jól szerepelt az együttes, mely elhódította a Holland Kupát, legyőzve a fináléban az Ajaxot, mely a bajnokságban aztán visszavágott. Az utolsó forduló beillett egy bajnoki döntőnek, ugyanis a Twente 71 ponttal az élről várta a 70 pontos Ajax elleni meccset, melyet Amszterdamban az ArenaA-ban játszottak. A hazai csapat 3:1-re diadalmaskodott és előzött, így a Twente lemaradt a duplázásról. Érdekesség, hogy Dzsudzsák Balázs még abban a szezonban is tündökölt, 16 góljával a PSV egyik legeredményesebb labdarúgója volt.

Twente-Stadium

A jelen már nem olyan szép…

Ezt követően nem sikerült megtartani a képviselt szintet, a 2011/12-es szezonban már csak hatodikként végzett a csapat, mely azért felsőházi tagságát még éveken át megőrizte, sőt a 2013/14-es kiírásban még egy bronzérmet is bezsebelt. Aztán hosszú idő után az alsóházban találta magát a klub, előbb egy tizedik, majd egy tizenharmadik helyezés is befigyelt, de kiesési gondokkal nem küzdött az együttes. Tavaly még sikerült felkapaszkodni az felsőházba, idén azonban nagyon komoly gondokkal küzd a klub, mely októberben edzőt is váltott, ám a helyzet Gertjan Verbeek érkezésével sem lett jobb.

Mindössze 4 győzelem 24 forduló alatt, a hétvégén pedig döntetlen a sereghajtó Spera Rotterdam vendéglátójaként. Tavasszal már lejátszott hat fordulót a mezőny, a 2010-es bajnok azonban még nyeretlen és jelenleg az osztályozó zónában tanyázik. Hollandiában ugyanis csak az utolsó esik ki, az előtte végző kettőnek pedig osztályozós párharc során kell kiharcolnia a bennmaradás.

Az Eredivise állása a 24. forduló után

Teljes képernyő rögzítése 2018.02.20. 125954