Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Florian Thauvin, avagy a nagy felemelkedés!

Az elmúlt esztendők folyamán jó néhány tehetséges, remek képességekkel megáldott francia futballista bukkant fel. Gondolhatunk többek között az aktuális generációt képviselő Kylian Mbappé-ra, Anthony Martial-ra és Kingsley Coman-ra. A korábbi generációból pedig megemlíthetjük Antoine Griezmann-t, Paul Pogba-t vagy éppen Raphael Varane-t. Vannak természetesen olyanok is, akiknek annak idején hatalmas jövőt jósoltak, de valamilyen úton-módon nem tudták beteljesíteni a hozzájuk fűzött reményt. Talán egy időben az előbbi “csoportba” kezdték belesorolni sokan az Olympique de Marseille támadóját, Florian Thauvin-t, miután a francia labdarúgó mondhatni megbukott a Newcastle Unitednél. A fiatal játékos azonban felállt a kudarcból, s az elmúlt 1-2 évben remekül teljesít az OM színeiben…

155990792-e1359226861172

Florian Thauvin 2011 márciusában, az akkor még a francia másodosztályban (Ligue 2) szereplő Grenoble színeiben vált profi labdarúgóvá. Mindössze 18 esztendős volt, amikor bemutatkozhatott nevelő egyesületének legjobbjai között, a 2010/2011-es szezon végén azonban el is hagyta a csapatot, s aláírt a szintén második ligában érdekelt Bastia-hoz. Az első szezonjában nem kapott túl sok lehetőséget. A következő idényben (akkor már a Ligue 1-ben szerepelt a klub) alapemberré vált, a bizalmat pedig jó teljesítménnyel hálálta meg. Nem volt tehát meglepő, hogy télen szerződtette őt a Lille, a kiírás maradék részét azonban a Bastia-nal töltötte. Az ifjú támadó 32 bajnoki mérkőzésen 10 gólig jutott. 

n3gBH

Thauvin viszont 2013 nyarán nem csatlakozhatott a Lille keretéhez, mivel az Olympique de Marseille leigazolta a tehetséges futballistát 12 millió euró ellenében. A fiatal szélső támadó első ciklusa Marseille-ben két évig tartott, kétségtelenül az OM alapemberének számított, teljesítményének köszönhetően pedig várható volt, hogy befuthat számára egy külföldi ajánlat. Első ciklusában 79 tétmérkőzésen lépett pályára a neves francia csapat színeiben, melyek során 15 találatot és 13 gólpasszt jegyzett. 

JS89692216

Florian Thauvin-t 2015 nyarán a Premier League-ben érdekelt Newcastle United szerződtette le több mint 18 millió euró ellenében. A “szarkáknál” tett kitérője azonban elég rövidre sikeredett. A 2015/2016-os szezon legelején többnyire kezdő volt, majd idővel egyre inkább a háttérbe szorult. A kiírás második felében kölcsönben visszatérhetett Marseille-be, a szerződés azonban fél évre szólt, így kérdéses volt egy ideig mi lesz vele.

Az Olympique de Marseille 2016 nyarán újfent kölcsönvette, majd a 2016/2017-es szezon végén végleg leigazolta korábbi csapata Florian Thauvin-t. Az OM remekül tette, hogy így döntött, az előző kiírás folyamán kétségtelenül remekelt, a mostani idényben nyújtott teljesítményével viszont azt is túlszárnyalja. Thauvin az aktuális szezonban ez idáig 47 tétmérkőzésen lépett pályára, melyek során 22 alkalommal volt eredményes illetve 17 gólpasszt osztott ki. Florian Thauvin tehát remekel, s felállt egy nem túl jól sikerült newcastle-i kitérőből. Amennyiben nem éri sérülés az idény maradék részében, biztosra vehetjük azt, hogy ott lesz a francia válogatott tagjaként az idei világbajnokságon…

Németh Boldizsár