Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: elrontja-e Wenger búcsúját az Atléti? – előzetes

Két igazán jónak ígérkező párosítással elérkeztünk az Európa Liga elődöntőihez: az Arsenal és az Atlético Madrid összecsapására bizonyára sokan előrehozott döntőként tekintenek, de a másik ágat sem szabad leírni, ahol a sorozatban eddig brillírozó Marseille és Salzburg feszülnek egymásnak. 

arsatl

(Fotó: uefa.com)

Arsene Wenger múlt heti bejelentése csak növelte az Atlético elleni párharc tétjét, mely egyébként sem kicsi: ha az Ágyúsok ott akarnak lenni jövőre a BL-ben, ahhoz bizony meg kell nyerniük az Európa Ligát. (A többi csapat számára adott a lehetőség, hogy a hazai porondról kvalifikáljon legalább a selejtezőkbe.) Arról nem beszélve, hogy a francia menedzser bizonyára legalább egy trófeát felmutatva szeretni búcsúzni 22 éves londoni ténykedése után.

Aminek örülhetnek a vendéglátók, hogy a hétvégi West Ham elleni 4-1-es kisebb sérülés miatt kiülő Petr Cech, Jack Wilshire, Mesut Özil trió is Wenger rendelkezésére állhat, viszont Mohamed Elneny szezonja alighanem véget ért, Henrikh Mkhitaryan pedig valószínűleg a visszavágóra épül csak fel. (Pierre-Emerick Aubameyangot pedig ugye nem nevezhették a sorozatra.)

A túloldalon azonban talán még fontosabb hiányzókról beszélhetünk, hiszen bár Diego Costát nevezték az utazó keretbe, a combhajlító sérüléséből lábadozó csatár játéka erősen kérdéses, Juanfran pedig szintén hasonló sérülés miatt hiányzik majd.

Arsene Wenger érdekesen fogalmazta meg a mérkőzés előtt, miben rejlik az Atléti ereje. “Az egyik erősségük, hogy nincs igazán egyértelmű gyenge pontjuk. Nagyon hatékony csapat, mely képes kihasználni ellenfele hibáit” – méltatta a vendégeket a gall.

Persze Diego Simeonét is megkérdezték a rivális edzőjének visszavonulásáról, az argentin pedig hatalmas tisztelettel beszélt Wengerről. “Az első dolog ami eszembe jut róla, az, hogy felnézek rá. Újra fel kellett építenie magát. Én mint fiatal edző, sokat tanulhatok tőle. Elképesztő az, amit elért a futball világában” – mondta a Matracosok trénere.

21:05 Arsenal – Atlético Madrid (Tv: RTL II)
Helyszín: Emirates Stadion; V: Turpin (francia)

omrb

A másik ágon az EL idei két meglepetéscsapata csap össze, melyek azonban nagyon meggyőzőek voltak az egyenes kieséses szakaszban. A Marseille formája elsősorban hazai pályán imponáló, a Velodrome-ban a Bragát, a Bilbaót és a Red Bull másik büszkeségét, a Leipziget is legalább három gólt lőve verték. A Salzburg menetelése pedig talán még tekintélyt parancsolóbb, hiszen a Real Sociedadon, a Dortmundon és a Lazión jutottak túl.

A két együttes egyébként már találkozott a csoportkörben, igaz akkor az OM közel sem volt olyan jó formában, mint most: a csoportkörben egy 0-0 mellett Salzburgban 1-0-ra nyerni tudtak az osztrákok.

Az OM-nél egyébként Hiroki Sakai mellett Steve Mandanda kapus hiányzik továbbra is míg a túloldalon alighanem a legerősebb csapatával állhat ki a Salzburg, ha Amadou Haidara is bevethető állapotban lesz.

21:05 Olimpique Marseille – RB Salzburg (Tv: DigiSport 1)
Helyszín: Stade Vélodome; V: Collum (skót)

Lasányi Csaba