Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: a kétszeri vezetés sem volt elég Japán ellen Szenegálnak – videóval

Felejthető első percek után élénk meccset hozott két futballkultúra összecsapása, amely nagy esélyt adott mind Japánnak, mind Szenegálnak a továbbjutásra.

Győztes csapaton ne változtass! Ezt az elvet követte a japánok szakvezetője, Akira Nishino, míg a szenegáliak korábbi kiválósága, Aliou Cissé egy helyen cserélt: Diouf helyén Papa NDiaye kezdett. Mindkét együttes győzelemmel kezdett a világbajnokságon, így valamelyikük győzelme esetén biztosan megszerzi a továbbjutást, de még esetleges döntetlen esetén sem feltétlenül kell lemondani az esélyekről. A két válogatott közös történelme mindössze egyetlen meccset számlál, még 2003-ban találkoztak felkészülési összecsapáson, akkor Szenegál nyert az ázsiaiak ellen.

1. félidő: Felejthető első tíz percet produkáltak a csapatok, Szenegál szögletekből és oldalról beívelt labdákkal próbált veszélyeztetni, míg Japán a kontráiban bízott. Sokáig azonban nem tartotta a meccsnullt az afrikai együttes, amely egy jobb oldali beadás után szerencsés góllal szerzett vezetést. Niang beadását rosszul fejelte ki a kékek védője, Wague lövését éppen Mané térdére ütötte a rutinos Kawashima, ahonnan a jobb alsóba pattant. Bár a következőkben nagy helyzet nem alakult ki, inkább mezőnyjáték folyt, a japánok próbáltak gyorsan a szenegáli védelem mögé kerülni, de a pontatlan utolsó passzok miatt ez nem sikerülhetett, ami miatt pedig a félpályán megrekedtek a próbálkozások. Az afrikai labdarúgók pedig okosan szűkítették a passzsávokat, míg az egyéni megindulásokat csak szabálytalanságokkal akadályozta meg Japán. Aztán a semmiből jött az egyenlítő gól, merthogy a kékmezeseknek addig nem volt kaput találó lövésük. Hasebe adott jó labdát Inuinak, aki tizenhárom méterről, kissé kisodródva eltekerte N’Diaye mellett a bal sarokba. A hajrára fordulva ismét villantak a szenegáliak, de Kawashima védte Niang próbálkozását, míg a másik oldalon Haraguchi lőtt fölé. Összességében eseménytelen első félidőt láthattunk, a két gól közül a szenegáli szerencsés volt, míg a japánoké egy semmiből talált lehetőséget követően esett. A döntetlen a látottak alapján reálisnak mondható.

2. félidő: Sokkal jobban indította a második etapot Japán, míg a szenegáliak nem igazán találták a ritmust. Ezt jelezte, hogy Osako kevéssel maradt le Hasebe beadásáról, míg néhány perccel később Inui emelt a lécre. A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, lévén Sabaly passza nem volt jó Niangnak, aki mögött a másik oladlaon Wague érkezett és közelről a léc alá bombázott. Nagy lépést tett a továbbjutás felé Szenegál, ám a japánok nem adták fel, mentek előre rendületlenül, ugyanakkor Szenegál sem állt be védekezni a nehezen visszaszerzett előny tudatában. Viszont aztán egy hatalmas hibát kihasznált Honda. Okazaki elől mentett volna N’Diaye kapus, de Sané kifejelte társa elől a játékszert, amit aztán a Inui passzolt vissza, a csereként érkező Honda pedig nem hibázott. Nem bírta ki Szenegál. A koncentrációs kihagyás a későbbiekben is kiütközött az afrikaiaknál, akik azonban így is eséllyel várják az utolsó fordulót Kolumbia ellen. A hajrában mindkét oldalon maradt még helyzet, de további gól nem esett. Ez a két csapat most nagy lépést tett a továbbjutás felé, persze ehhez majd kell, hogy este esetlegesen döntetlennel érjen véget a csoportfavoritnak tartott Kolumbia és Lengyelország csörtéje.

Japán – Szenegál 2-2 (1-1)
Jekatyerinburg, Vezette: Gianluca Rocchi
Gólszerzők: Inui (34.), Honda (77.) ill. Mané (11.), Wague (71.)
Sárga lapok: Inui (68.), Hasebe (90+4.) ill. Niang (59.), Sabaly (90.), N’Doye (90+1.)
Kiállítva:

Japán: Kawashima – Sakai H., Yoshida, Shoji, Nagatomo – Hasebe, Shibasaki – Haraguchi (Okazaki, 75.), Kagawa (Honda, 71.), Inui (Usami, 87.) – Osako. Szövetségi kapitány: Akira Nishino

Szenegál: K. N’Diaye – Sabaly, Koulibaly, S. Sané, Wague – P. Ndiaye (N’Doye, 81.), A. N’Diaye (Kouyate, 65.), Gueye – Sarr, Niang (Diouf, 86.), Mané. Szövetségi kapitány: Aliou Cissé

A csoport állása:
1. Japán 4 p. (4-3), 2. Szenegál 4 p. (4-3), 3. Lengyelország 0 p. (1-2), 4. Kolumbia 0 p. (1-2)

 

https://www.youtube.com/watch?v=MOsK44exuEs