Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Uruguay Oroszország legyőzésével végzett az “A” csoport élén – videóval

Ma délután elrajtoltak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a csoportkör utolsó, azaz harmadik fordulói. Az “A” csoportban Uruguay és a házigazda Oroszország nemzeti együttesei mérkőztek meg a kvartett első helyéért, amely egy remek összecsapásnak ígérkezett, hiszen a dél-amerikai válogatott a legkevesebb gólt kapta eddig, míg az oroszok a legtöbbet szerezték. 

A két csapat összeállításában akadtak változások az előző találkozókhoz képest. Az uruguayi kezdőből sérülés miatt kivált az egyik belső védő Gimenez, kinek a helyét a 196 centis Coates vette át. Az oroszok oldalán az egyik legszembetűnőbb kimaradó, az az Aleksandr Golovin, aki az előző két csoportmeccsen remekül futballozott. Az ő pozíciójában Aleksey Miranchuknak szavazott bizalmat Cherchesov kapitány.

Kényelmes előny, nagy öröm uruguayi részről. (kép: FIFA)

A találkozó remek iramban kezdődött, mindkét válogatotton egyaránt látni lehetett, hogy meg akarják szerezni a csoport elsőséget. A 2. percben a dél-amerikaik már tüzeltek is, de Vecino próbálkozása elkerülte az orosz kaput. A házigazdák a meccs első pillanataiban kontrázni próbáltak, de ezek nem vezettek eredményre. A 9. minutumban Gazinsky rúgta fel ellenfelét éppen a tizenhatos előtt, ami után egy remek szögből való szabadrúgás következhetett. A labda mögé a Barcelona sztárja, Suarez állt, aki kíméletlenül kilőtte a bal alsót. Érdekesség, hogy Akinfeev ezen a világbajnokságon még nem volt képes hárítani egyetlen lövést sem. A bekapott gól után jött néhány hazai lehetőség, a 17. percben Dzyuba egyenlíthetett volna, de hiába került ki győztesen az uruguayi védők közül, nem tudott élni ezzel. A 23. minutumban pedig megszerezte második gólját a dél-amerikai együttes, Laxalt révén. A Genoa játékosa jó 24 méterről próbálkozott, ami legnagyobb örömére eredményre is vezetett. Lövése megpattant Cherysheven, amit a FIFA néhány perccel később öngólként könyvelt el. Kis idő elteltével Smolnikov kapott egy vitatható sárgát, aminek a későbbiekben igencsak komoly jelentősége lesz. A két bekapott gól egyébiránt egy kicsit megfogta az oroszokat, Uruguayt pedig érthetően feldobta. A 36. percben Smolnikov megkapta második sárgáját is, amelynek köszönhetően mehetett zuhanyozni a vb-n ma bemutatkozó játékos. A félidő utolsó percire teljesen lecsendesedett a játék, így Godinék egy megnyugtató 2-0-s előnnyel vonulhattak szünetre.

A második játékrész a mezőnyjátékról szólt. (kép: Dean Mouhtaropoulos)

A második félidő úgy kezdődött, ahogyan az első végződött. Csendesen, nyugodtan csordogált a játék. Uruguay a 2-0-s előnyének a birtokában már annyira nem erőltette a támadásokat, az oroszok meg emberhátrányban nem nagyon tudták ezt megtenni. Így többnyire a mezőnyben zajlott a játék. A 63. percben Cavani lőhette volna meg Uruguay harmadik gólját, de a PSG csatárát szerelték az utolsó pillanatban. Tíz perccel később egy kicsit megzavarodott a dél-amerikai védelem, de Dzyuba nagyon rosszul találta el a labdát, lövése jócskán elkerülte a kaput. A 80. percben újra hatalmas lehetőség adódhatott volna a La Celeste előtt, de Suarez passza Cavani irányába nem volt pontos a tizenhatoson belül. A PSG sztárjának ezúttal sem sikerült gólt szereznie, pedig ezt a csapattársak is nagyon akarták már. A 83. minutumban a csereként beállt Rodriguez is célba vette Akinfeev kapuját, de az orosz hárítani tudott. A mérkőzés vége felé de Arrascaeta szögletből próbált meg gólt szerezni, de az orosz hálóőrt nem sikerült megtréfálni. A 90. percben Rodriguez újra próbálkozott, újra távolról, de Akinfeev megint csak a helyén volt. A szögletet követően viszont már ő sem akadályozhatta meg Uruguay harmadik gólját. Cavani a lehető legjobbkor volt a legjobb helyen és nagyon magabiztossá tette ezzel a találkozó végkimenetelét. Uruguay tehát győzött magabiztosan, aminek köszönhetően 100%-osan nyerte meg az “A” csoportot, ráadásul kapott gól nélkül tette ezt. A folytatásban a “B” jelű kvartett második helyezettjével csapnak össze majd. A házigazda Oroszországnak sincs oka panaszkodni, hiszen másodikként továbbjutottak a nyolcaddöntőbe, ahol a “B” csoport első helyezettjével találkoznak majd.

2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokság, Oroszország
Uruguay – Oroszország 2-0 (2-0)

Helyszín: Szamara Aréna – néző; Vezette: Malang Diedhiou (Szenegál)
Gólszerzők: Suarez (10.), Cheryshev (23.-öngól), Cavani (90.) ill. –
Sárga: Bentancur (59.) ill. Gazinskiy (9.), Smolnikov (27., 36.)
Kiállítás: – ill. Smolnikov (36.)

Uruguay: Muslera – Coates, Godin, Caceres – Laxalt, Nandez (Rodriguez 73.), Torreira, Bentancur (De Arrascaeta 63.), Vecino – Suarez, Cavani (Gomez 90+3.); Szövetségi kapitány: Oscar Tabarez

Oroszország: Akinfeev – Smolnikov, Kutepov, Ignashevich, Kurdjasov – Samedov, Gazinskiy (Kuzyayev 46.), Miranchuk (Smolov 60.), Zobnin, Cheryshev (Fernandes 38.) – Dzyuba; Szövetségi kapitány: Stanislav Cherchesov