Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: „Kicsit szomorúak, egyben büszkék is vagyunk” – Zlatko Dalic

Hatgólos mérkőzésen veszítette el a 2018-as világbajnokság döntőjét a horvát válogatott Franciaország ellen. Zlatko Dalic ennek ellenére büszke arra, amit elért a nemzeti csapat.

Igen hosszúra sikerült a horvátok utolsó két hete Oroszországban, hiszen a dánok, az oroszok és az angolok ellen is hosszabbítást játszottak, ráadásul a skandinávok és a házigazda ellen tizenegyespárbajra is sor került, miközben a franciák előbb Argentínát, majd Uruguay-t, végül Belgiumot győzték le a rendes játékidőben, ennek ellenére a fináléban sem játszottak alárendelt szerepet, s azt sem lehetett érezni, hogy a két együttes között plusz egymeccsnyi differencia volt. A helyzeteivel jobban sáfárkodó gallok megérdemelten nyerték meg a trófeát. Zlatko Dalic azonban – bár szomorú volt a vereség miatt – büszkén tekint vissza az elmúlt hónapokra, valamint az ezüstéremmel záruló világbajnokságra. A döntővel kapcsolatban a videóbíróval kapcsolatban is megfogalmazott egy apró kritikát.

„Először is gratulálni szeretnék Franciaországnak a győzelemhez. Jól futballoztunk, irányítottuk a mérkőzést az első húsz percben, aztán jött az öngól. De felálltunk, ismét mezőnyfölénybe kerültünk, aztán jött az a bizonyos tizenegyes. Nem szoktam a játékvezetői ítéleteket minősíteni, de egy világbajnoki döntőben ilyet befújni… A torna során végig szerencsések is voltunk, ma nem állt mellettünk. Most kicsit szomorúak vagyunk, ugyanakkor büszkék is – kezdte értékelését a horvát mester. – Ne vegyék úgy, hogy rosszat mondtam a bírókról. Tisztelem őket, elfogadom a döntéseiket. Tiszteletben tartjuk a videobírót is. Ha a javadra ítél, akkor örülsz neki, ha nem, akkor természetesen nem. Viszont jót tesz a futballnak, a sportág jövőjének.”

A mezőny egyik legkisebb lélekszámú országa Horvátország a maga 4 millió fős lakosságával, s mégis a legnagyobb eredményt érte el. Ezzel kapcsolatban üzent a hasonlóan „kis” országoknak Dalic. „Kis ország nagy álmokkal – ez egy mondás Horvátországban. Ez egy nagyon jó üzenet. Ha keményen dolgozol, hiszel magadban, és minden a helyére kerül, elérhetsz nagy eredményeket. Álmodnod kell, ambiciózusnak lenni, és követni az álmokat. Egy nap talán valóra válik, sosem szabad feladni. Mindig hinned kell benne. Nagyszerűen játszottunk a világbajnokság alatt, ami mutatja, az erőnket, és azt, hogy remek futballistáink vannak. Büszke vagyok rájuk egytől egyig.”

A folytatásról, illetve Luka Modric Aranylabdájáról is beszélt a sajtótájékoztatón. „Most egy kis pihenésre van szükségem, az elmúlt két hónapban nagyon sokat dolgoztunk. Remek játékosokkal dolgoztam együtt, boldog vagyok, hogy az edzőjük lehettem. Kell egy kis idő, hogy döntést hozzunk. Jelenleg csak az jár a fejemben, hogy biztonságban hazaérjünk és pihenjünk egy kicsit. Nem volt elég energia, hogy a játékosok ismét vissza tudjanak jönni a mérkőzésbe. Ezen a világbajnokságon már többször álltunk fel hátrányból, most nem sikerült. Négy gólt kaptunk, márpedig, ha négyet kapsz, nem számíthatsz jó eredményre. Nincs okuk csalódottnak lenni, mindent megtettek, emelt fővel távozunk. Büszkék lehetnek a teljesítményükre. Ha valaki azt mondta volna a világbajnokság előtt, hogy döntőbe leszünk, azonnal aláírtuk volna. Ilyen a futball, nem szabad túl sokat szomorkodni – fogalmazott. – Nagyon örülünk, hogy Luka lett a torna legjobb játékosa, megérdemelte. Nagyszerűen játszott a teljes világbajnokság alatt.”

Emlékeztető:
Franciaország – Horvátország 4-2 (2-1)
G.: Mandzukic (18., ög.), Griezmann 38., 11-esből), Pogba (59.), Mbappé (65.) ill. Perisic (28.), Mandzukic (69.)