Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Túlio Costa

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori
10. Emiliano Bonazzoli
11. Nathan Eccleston
12. Rohan Ricketts
13. Paul Shaw

tulio_maravilha_1000_gols_alem_do_placarTegnap végigszaladtunk a nevesebb angol focistákon akik megfordultak a magyar NB I-ben. Korábban már túljutottunk az olaszokon, hát most jöjjenek a brazilok. Sajnos nevesebb brazil viszonylag kevés került Magyarországra, jobbára amatőr ligákból érkeztek, de azért találunk pár ismert focistát. Közülük is a legnagyobb játékosmúlttal rendelkező spíler, Túlio Costa. A csatár aki 15 válogatott fellépésén 16 gólig jutott. Karrierjét már többször lezárta, rengeteg csapatban játszott.

1969.06.02-én született igazi vérbeli befejező csatár. Első profi klubja a brazil Goiás volt. 1992-ben megvette a svájci Sion, s ennél a csapatnál szerepelt 1994-ig. Ezután hazatért s sorjában a Botafogo, Corinthians, Vitória, Botafogo, Fluminense, Cruzeiro, Vila Nova, Botafogo, São Caetano, Santa Cruz, Vila Nova csapataiban szerepelt. 2002 telén visszatért Európába, a már 33 éves csatár, pedig nem is akárhová, a nagy terveket szövő Újpesthez. A lila-fehéreknél ekkor több állami szponzort lehetett felfedezni, s Túlio mellett több kiváló focistát, mint a cseh Sloncikot és Kozelt szerződtették. Hiába a sztárigazolások, az Újpest a szezon végén csak a hatodik helyet szerezte meg, igaz a Magyar Kupát besöpörtök. Elérkezett a nyár, s nem okozott meglepetést, hogy nem marasztalták a brazilt. Túlio ezek után újból rengeteg csapatban fordult meg: Brasiliense, Atlético Goianiense, Tupy, Club Jorge Wilstermann, Anapolina, Volta Redonda, Juventude, Al Shabab Rijád, Nacional Fast Clube, Agremiação Esportiva Canedense, Associação Esportiva Itauçuense.

Saját bevallása szerint 1000 gól felett lőtt pályafutása során, ezekből negyvenet Újpesten. Hát én bárhogy is nézem lila – fehér pályafutása alatt ötöt találtam. Itt léte alatt több rigmussal “éltették” az ellenfelek, melyből a legnépszerűbb a Túlio, Túlio …… egész Rió volt.

193684_med_tulio_maravilhaTulio Humberto Pereira Costa
Nemzetisége: brazil
Sikerei: brazil élvonal gólkirály: 1988-89, 1993-94, 1994-95
Magyarországon játszott: 2002
Magyar klubok: Újpest
Válogatottság: 15/16

Endrődi Dávid