Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Habkönnyű Barca-siker szerda estére – videó!

Hétközi fordulót rendeztek Spanyolországban, ahol az FC Barcelona a Sporting Gijont látta vendégül. Sokan sok mindent próbáltak belelátni a meccsbe, ami miatt érdekes lehet, vagy esetleg fordulatos – mindezek ellenére viszont a papírformán kívül nem sok minden érvényesült.

Kép: AS

Kép: AS

Komoly terhelés alatt a Barcelona, amely a hétvégén majd a Celta Vigóval találkozik, majd következhet a Paris Saint-Germain elleni visszavágó. Emellett a csapat eredményességét illetően is érkezik feléjük kritika bőséggel a BL kieséses szakaszában mutatottak kapcsán, ami miatt Luiz Enrique állása is komoly veszélyben van. A nyomás tehát adott, innentől pedig akár az sem volt elképzelhetetlen, hogy a mérsékelt szurkolói támogatás mellett a Gijon ellen akár meg is izzadhatnak majd a gránátvörös-kékek – nem így lett.

Talán a legfontosabb pont az volt, hogy Lucho próbálgatta a három belső védős felállást, amely nem is vizsgázott rosszul – persze nem is a Gijon a legkeményebb ellenfelük. Visszatért a védelembe Mascherano is, aki Umtiti és Jordi Alba mellett nagyjából simán lehozta a találkozót. A középpályán visszatért a kezdőbe Denis Suarez is, aki szintén nem nyújtott rossz teljesítményt. De ahogy arra számítani lehetett, a dolgok mikéntjéről első sorban az MSN formája döntött. A Barca csatárt-triója pedig most éppen jó napot fogott ki.

Már a 9. percben vezetéshez jutott a Barca, amikor Messi futott be kitűnő ütemben a védők mögé, majd fejelte talpról a labdát a rosszul kifutó Cuellar kapus fölött a hálóba. Mascherano indításakor egyébként egyértelműen nem állt lesen Messi, így a védők ezt alaposan bebukták. Két perc múlva aztán folytatódott a gólgyártás: a vendégek középhátvédje, Rodriguez vett el egy gólt Suareztől – vagy mégsem. A lassítás alapján lehet azon tanakodni, hogy az üres kapu felé tartó labda bement volna-e vagy sem, a védő viszont minden kétséget kizárva saját kapujába juttatta a labdát és a gólt így neki adták. Ezzel lényegében 10 perc alatt eldöntötte a meccset a Barcelona.

A folytatásban ez hatványozottan érződött. A hazaiak nem adták oda a labdát ellenfelüknek és meglehetősen ráérősen járatták azt. Támadtak ők, de nem voltak rákényszerítve, hogy nagyobb sebességet diktáljanak. Intő jel volt viszont, ami a 21. percben történt: egy pillanatnyi kihagyást használt ki a Gijon, amely Castro találatával megfelezte a különbséget, aggódni viszont ezután sem kellett. Alig több, mint 5 perc múlva ugyanis jött a válasz: Suarez kapásból vette be a Sporting kapuját, ezúttal tényleg feliratkozva a góllövőlistára.

Kép: AS

Kép: AS

A második félidő így már lényegében csak formalitás volt. A Sporting Gijon eleve nem tett semmit sem azért, hogy ez a párharc szoros legyen. Ők abban gondolkodtak, hogy viszonylag kis veréssel mehessenek haza. Részükről tehát főleg az óra járatása, az időhúzás került előtérbe, ezt pedig a hazai játékosok sem vetették meg. Jöttek a betervezett cserék és a rotáció, hogy senki se sérüljön meg, illetve minél kevesebb fáradt játékos legyen a keretben. Persze ez az idő sok minden másra is jó volt. Bizonyos személyek sok önbizalmat meríthettek egy esetleges találattal.

Lucho együttese ilyen szempontból is igyekezett a maximumot kihozni az estéből: a második félidő elején Suarez helyére érkező Alcacer volt eredményes. Paco az akkor még pályán lévő Messi passzát váltotta gólra, de aztán az argentin is lejött pihenni. A varázslatnak viszont ezzel még nem volt vége. Akadt még ugyanis olyan találat, amely kiérdemelte a hazai publikum elismerését. Neymar ballábas szög ide, vagy oda, rávágta a szabadrúgást jobbal – nem is akárhogyan! Kellett ehhez az is, hogy a sorfal ne ugorjon fel, ettől függetlenül viszont maga a találat élményszámba ment. Zárásképp pedig még érkezett egy bomba közvetlen közelrő Rakitic részéről, aki a 88. percben beállította a 6-1-es végeredményt.

Ilyen sima győzelmeket csak igazán nagy csapatok tudnak aratni, márpedig a Barca ezen az estén épp ilyen benyomást tett. Az viszont egyértelmű, hogy nekik nem épp a Gijon ellen kell bizonyítaniuk nagyságukat, hanem majd mondjuk a PSG ellen; míg a Sportingnak sem a bajnokaspiránsok ellen kell maradandót alkotnia a bent maradásért. A Barca jelenleg két meccsel többet játszva, két ponttal vezeti a bajnokságot a Real Madrid előtt; a Sporting Gijon a 18., még épp kieső helyen tanyázik.

http://www.dailymotion.com/video/x5dm7mc_barcelona-vs-sporting-gijon-6-1-all-goals-highlights-la-liga-01-03-2017-hd_sport

Barcelona – Sporting Gijon 6-1
G.: Messi (9.), Rodriguez (11. – öngól), Castro (21.), Luis Suarez (27.), Alcacer (49.), Neymar (65.), Rakitic (88.)

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Mascherano – Denis Suarez, Rakitic, Busquets, Rafinha – Neymar, Luis Suarez (Alcacer), Messi (Andre Gomes). Edző: Luiz Enrique.

Sporting Gijon: Cuellar – Elderson, Babin, Rodriguez, Castellano – Burgui, Cases, Torres, Alvarez, Pereira – Castro. Edző: Rubi.

Baranyai Balázs