Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Pályakép – “Mikor lesz már a következő?”

Új sorozatot indítottunk, mely a “Pályakép” névre hallgat és a footgolf jeles képviselőit mutatja be honi szinten. A sportág szépen halad a profizmus irányába, idén pedig már negyedik alkalommal írták ki a Footgolf Országos Bajnokságot (FOB), mely immáron féltávnál tart. Sorozatunk első részében a Fradi Footgolf kétszeres női bajnokát mutattuk be, második nekifutásra pedig a nemzetközi porondon rendszeresen feltűnő Podusil Györggyel beszélgettünk. Ezúttal az a Balogh Tibor állt képzeletbeli kameránk elé, aki megnyerte a legutóbbi viharral tarkított bajnoki fordulót.

2016EFT_1

– Hogyan találkoztál a footgolfal?
– 2015 közepén rendezett az MTDSC egy Footgolffal egybekötött családi napot Monoron. Akkor játszottam először. A sportszerű versengés fogott meg benne a legjobban, és az hogy az eredmény csak rajtam múlik. Még egy pár próba a kisoroszi pályán és már kezdődött is az első téli bajnokság. Azóta nincs megállás, igaz legtöbbször csak versenyre járok. A szép környezet, a szabad levegő és a jó társaság is sokat számít, de az hogy versenyezhetek, az mindennél többet jelent.

– Mit jelent számodra a footgolf és milyen változást hozott az életedbe?
– Egy olyan kikapcsolódást sikerült beépíteni a mindennapjaimba, ahol feltöltődhetek. A verseny előtti izgalom, vagy a verseny utáni, „Mikor lesz már a következő?” hangulat hiányzott az életemből. Ugyanakkor segít, hogy fejben erősebb legyek. Ha el is rontottam az előző rúgást vagy szakaszt, el kell engedni és a következőre koncentrálni.

1– Melyik magyar footgolf pálya a kedvenced?
– Zirc az első számú kedvencem, az első győzelem és egy gyakorló napon, a 18. szakaszon elért hole in one miatt. A legnagyobb kihívás viszont az Albert szakasz Kisorosziban. Ott még nem sikerült kiemelkedő eredményt elérnem.

– Ki a legjobb magyar és külföldi játékos, akit láttál játszani?
– Sajnos a nemzetközi mezőnyben még csak Ben Clarke játékát figyelhettem meg a közös flight miatt. De a tavalyi magyar EFT szétlövése is nagy élmény volt (Jim Kuipers, Mathias Perrone, Tomas Bartko). A magyar mezőnyből Németh Gábort és Podusil Györgyöt említeném a jó átlagteljesítménye miatt, de ezt Zsuppán Péter és Bacskai Bence még győzelmekkel is meg tudta toldani az elmúlt két évben.

– Melyik magyar játékostól vennél át technikai elemet, rúgásfajtát, vagy stílusjegyet?
– Szerintem a rúgás fajtákban és technikailag jól állok. Nem kell másoktól „lesnem”. Ha a sajátjaimat jól alkalmazom, akkor meg lesz a lehetőségem a jó helyezésre. Az más kérdés, hogy sokkal több gyakorlás kellene, hogy szinten tartsam a tudásomat.

– Miben kell fejlődnöd, hogy jobb eredményeket érhess el?
– Tudatosítani magamban, hogy minden rúgás számít, és hogy nem lehet feladni se szakaszt, se versenyt. Pontosabb, erős belső kellene a jobbos pályák jobb megjátszásához. De a legnagyobb gondot a 30-50 méter távolság jelenti, a megemelt labdák megjátszása nem az igazi. Ebben van a legnagyobb lemaradásom.

– Milyen céljaid vannak a footgolfban?
– Ameddig csak lehet, szeretnék a magyar mezőnyben a legjobbak közé tartozni. Évente megnyerni egy-egy versenyt, akár a kategóriámban, akár abszolútban. A csapatversenyben is jó lenne diadalmaskodni. EFT versenyen bekerülni a csapatverseny pontszerzői közé.

Balogh Tibor

– Állítsd össze az álom flightodat, természetesen önmagadat beleértve…
– Christian Otero, Tomas Bartko, Németh Gábor

– Álom flight labdarúgó világsztárokkal…
– Roberto Carlos, Ronald Koeman, Marco van Basten

– Milyen labdával játszol?
– A 44. születésnapomra kapott Adidas Beau Jeu-val, ez a tavalyi Eb hivatalos labdája.

– Van-e bármilyen babonád, rituáléd, vagy érdekes egyedi szokásod?
– A verseny napján mindig megborotválkozom. A labdát és a cipőmet is megtisztítom minden verseny előtt. Mindig kihegyezem a ceruzáimat. Ezek inkább az alapos felkészülés részei, mint babonák, rituálék. Alapvetően nem vagyok babonás.