Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Byron Moreno: “Pályafutásom egyik legjobb meccse volt a 2002-es vb-nyolcaddöntő”

Csaknem húsz évvel a 2002-es világbajnokság egyik legvitatottabb mérkőzése után ismét a nyilvánosság elé állt az Olaszország-Dél-Korea nyolcaddöntő játékvezetője…

(Photo by Simon Bruty/Anychance/Getty Images)

Az egykori ecuadori játékvezető, Byron Moreno hazájában egy bírói tévedésekkel foglalkozó műsorban szerepel, a minap pedig a hogyléte felől azóta is napi szinten érdeklődő olaszoknak adott interjút, konkrétan a La Gazzetta dello Sport megkeresésére. Az ominózus mérkőzésen két gólt vett el az Azzurritól, tizenegyest adott a koreaiaknál, a házigazda sorozatos, brutális belépői büntetés nélkül maradtak, ellenben Francesco Tottit kiállította szimulálásért.

“Még mindig kapok fenyegetéseket a közösségi médiában, de tiszta a lelkiismeretem” – jegyezte meg az említett vb-nyolcaddöntővel kapcsolatban.

Morenót 2003-ban függesztette fel a FIFA és az ecuadori játékvezetők szövetsége, miután 13 perces hosszabbítással és egy erősen vitatható büntetővel járult hozzá az LDU Quito győzelméhez – azon város csapatának a sikeréhez, amelynek kormányzói címéért is indult akkoriban.

“Sok volt a játékmegszakítás, egy játékvezetőnek ezt figyelembe kell vennie a hosszabbítás megállapításakor” -mondta nemes egyszerűséggel Moreno az említett bajnokiról.

Aztán 2010 szeptemberében Morenót letartóztatták a New York-i JFK reptéren, miután 6 kg heroint találtak nála. Erre is megvolt az egykori sporttárs magyarázta: “borzasztó nap volt az életemben. Mindenki tudta, miért teszem: megfenyegettek, kényszerítettek a csempészetre. A feleségem élete is veszélyben volt.”

 

Moreno bővebben is kifejtette véleményét a koreai-olasz mérkőzésről, amelyen a közreműködése húsz év távlatából is aggályosnak mondható:

“A játékvezetőknek akkoriban, a VAR nélkül, a másodperc töredéke alatt kellett megítélniük egy-egy szituációt és döntést hozniuk. Tiszta a lelkiismeretem, mert tudom, hogy az ítéleteim nem befolyásolták a meccs eredményét. Totti piros lapja például az egyik leginkább vitatott ítéletem volt, de ha megnézik a videót, a koreai játékos éri el előbb a labdát. Az olasz megbotlik és elesik, majd megpróbálja eljátszani, hogy szabálytalankodtak vele szemben, ezért kapta a második sárgát. A szabályok szerint a szimulálásért sárgát kell adni. Én tisztelem a szabályokat, a képek pedig magukért beszélnek. Totti maga sem reklamált, csak Christian Vieri és Angelo Di Livio panaszkodott. Ha egy játékost megbüntetünk, és ő nem reklamál, akkor tudja, hogy hibázott. Totti is ezt tette, amikor felmutattam neki a piros lapot.

Talán egy hibám lehet, hogy volt a mérkőzésen, amikor Sun-Hon Hwang lerúgta Gianluca Zambrottát a 72. percben, sérülés miatt le is kellett őt cserélni. Ez az egyetlen olyan szituáció, amin azóta többször is elgondolkoztam. Utólag azt mondom, ki kellett volna állítanom a koreai játékost. Nyilván én is emberből vagyok, akkor pedig nem ítéltem meg megfelelően annak a belépőnek a súlyosságát. Abban azonban mindenki biztos lehet, hogy soha nem próbáltam meg egyik csapatot sem segíteni a döntéseimmel.”

Mindez még mindig nem volt elég, Moreno tovább ment és újabb bicskanyitogató kijelentéseket tett:

“Damiano Tommasi lesnek ítélt gólja esetében a partjelzőm, Jorge Ratallino véleményére hagyatkoztam. Úgy vélem, hogy az Olaszország-Dél-Korea mérkőzés játékvezetői pályafutásom három legjobban vezetett meccsének egyike volt. Egy 10-es skálán legalább 8,5-es értékelést adnék magamnak. Olaszország több hibát vétett aznap, például Giovanni Trapattoninak csatárt kellett volna behoznia, ezen ment el a meccs számukra, nem miattam.”

Akárhogy szépíti Moreno a történteket, a felvételek még két évtized után is önmagukért beszélnek: