Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: kezdődik a szezon! – előzetes

Ma este eljön a várva várt pillanat, ugyanis kezdetét veszi az MLS, vagyis az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság 2018-as idénye! Ennek apropóján összegyűjtöttük a liga most induló szezonja kapcsán a legfontosabbak dolgokat. Szót ejtünk a klubokról, köztük természetesen az újoncról is, ahogy a lebonyolítási rendszerről is. Természetesen megemlítjük a bajnokság négy magyar labdarúgóját, köztük a gólkirályi címet védő Nemanja Nikolicsot is!

90950032725805.56911c6e0e1eaIndul az új MLS-szezon, immár a mezőnyben a Los Angeles FC-vel! (forrás: behance.net)

A decemberi bajnokavatás óta, amikor a 2017-es idényt megnyerte az észak-amerikai profiligát a Toronto, azóta szünetelt az MLS, ám itt az új idény, ami ma rajtol el! A kanadai klub először lett bajnok, és Giovinco-ék meccsével indul az új idény is ma este!

De a Toronto mellett még bőven lesz kikre figyelni, ráadásul egy új taggal is bővül a mezőny, hiszen új résztvevő lesz a ligában a Los Angeles FC, így a 23. szezonnak 23 csapat vág neki! Az 1996-os induláskor még “csak” 10 klub indult a ligában. A mára a sztereotípiákkal ellentétben népszerű, és elképesztő ütemben fejlődő liga csúcsot döntött nézőszámban az előző szezonban, ugyanis átlagban 22.112 fő volt kíváncsi a meccsekre. A hangulatról pedig nem is beszélve! Aki figyeli a ligát, az tudja miről van szó, aki pedig nem, az tegye meg, nem fog megbánni semmit sem e tekintetben, a jó hangulat garantált! Ami pedig a nézőszámot illeti, az MLS új rekordja a Serie A és a Ligue 1, azaz a francia élvonalbeli bajnokság 2016-17-es szezonjának is átlagát is túlszárnyalta. Ebből azért jól látszik, hogy már korántsem arról van szó, hogy a leszálló ágban lévő csillagok bajnoksága lenne az MLS, amely népszerűsége évről-évre nő, és több nagy tehetségnek vélt futballista is feltűnik. Ha pedig már a nézőszámot említjük: tavaly az akkor újoncnak számító Atlanta United új otthonában a Toronto vendéglátása alkalmával 71 ezren voltak a helyszínen, a Mercedes-Benz Arena-ban! Az meg már csak hab a tortán, hogy ezt a létszámot többször is meg tudták közelíteni az Atlanta arénájában, míg több stadionban is rendszeres teltház vagy teltház közeli a rajongók száma! Az Atlanta egyébiránt is rekorddal indított, hiszen újoncként átlagosan 48.514 drukker ment ki a klub meccseire.

mls-adidas-nativo-2018-hAz új MLS idény hivatalos labdája, az Adidas által készített Nativo a ligához készített változata (forrás: sport365.com)

2018-BallÍme egy másik fotón is (forrás: mlssoccer.com)

A páratlan létszám következtében a Nyugati Főcsoportban 12 klub, míg a Keletiben 11 foglal helyet. A liga alapszakaszból és rájátszásból áll, ahogy a legtöbb amerikai sportban ez jellemző, de természetesen a csapatok nem csak a saját konferenciájukon belüliekkel küzdenek meg a rájátszásig. A playoff-ig, vagyis a rájátszásig pedig minden klub 17 hazai és 17 idegenbeli bajnokit játszik le, de természetesen nem oda-visszavágós rendszerben az ellenfelekkel, mármint nem minddel, ugyanis az adott klub a saját főcsoportjában mindenkivel meccsel. Ezen felül minden együttes összecsap egy másik konferenciabeli alakulattal is. A teljes mezőnyben egyébiránt az USA-beli csapatok mellett 3 kanadai együttes is szerepel, és immár két Los Angeles-i csapat is része a Major League Soccer-nek.

A csapatok és Főcsoportjaik

Most pedig jöjjön a teljes mezőny felsorolása, lebontva, hogy mely klubok mely Főcsoportban vesznek részt.

Keleti Főcsoport – 22 csapat: Atlanta United, Chicago Fire (Nikolics Nemanja), Columbus Crew, DC United (Stieber Zoltán), Montreal Impact, New England Revolution (Németh Krisztián), New York City, New York Red Bulls, Orlando City, Philadelphia Union, Toronto FC

Nyugati Főcsoport – 23 csapat: Colorado Rapids, FC Dallas, Houston Dynamo, Los Angeles Galaxy, Los Angeles FC, Minnesota United, Portland Timbers, Real Salt Lake, San José Earthquakes, Seattle Sounders, Sporting Kansas City (Sallói Dániel), Vancouver Whitecaps

Az újonc

Az előző szezonban két új klub is csatlakozott az MLS-hez, név szerint az Atlanta United, valamint a Minnesota United. Előbbi nagyon szép idényt futott, bejutott a rájátszásba, arról nem is beszélve, hogy elképesztő hangulatot varázsolt az Atlanta új arénájába többször is a szurkolótábor, amely a helyszínen 70 ezer fölötti is volt tehát!

Idén is bővül a mezőny, és immár 23 klub vág neki az új szezonnak. A mostani újonc a Los Angeles FC, így a városnak már két élvonalbeli klubja van, hiszen itt van még a Galaxy is.

TIM25GWL2ZDUFNGHD46C7N6YD4Az újonc Los Angeles FC címere (forrás: latimes.com)

A Los Angeles FC is könnyen esélyes lehet arra, hogy hasonlóan jó szezont produkáljon, mint a tavaly a Keleti Főcsoportban 4. helyet elérő Atlanta. Az új klub edzője USA korábbi szövetségi kapitánya, a címvédő klubban szereplő Michael Bradley édesapja, Bob Bradley. A játékosok között pedig olyan ismert neveket is találunk, mint a Kansastól érkezett Benny Feilhaber, aki 44-szeres válogatott játékosnak mondhatja el magát, aki a Kansasben eltöltött őt szezon alatt 180 meccsen 32 gólig és 37 gólpasszig jutott! Rajta kívül a csapat tagja még például Carlos Vela, Diego Rossi, Walker Zimmerman, Laurent Ciman, és a szintén az MLS-ből ismerhető Steven Beitashour.

Az viszont egyelőre természetesen nagy kérdés, hogy a veretes névsor ellenére mire lesz képes idén a Los Angeles FC. Az MLS-ben eddig a debütáló csapatok közül egy tudott csak rögtön bajnokságot nyerni, még 1998-ban a Chicago Fire, melynek edzője akkor éppen a Los Angeles-i gárdát most irányító Bob Bradley volt. Ez persze nem garantálja a sikert, de kíváncsian várhatjuk, hogy milyen szintet tud elérni a csapat, melynek többet között résztulajdonosa a YouTube egyik alapítója, Chad Hurley, valamint Will Ferrell, méltán híres komikus is, ám összességében 33 társtulajdonosa van a klubnak!

160425_LAFC_Stadium-Launch_Cam-3_Final-2web.0Így fog festeni a Los Angeles FC lélegzetelállító stadionja, mely április végére készül el teljesen (forrás: la.curbed.com)

Annak a klubnak, melynek elképesztő arénát építenek. A 22 ezer fő befogadására alkalmas Banc of California Stadium 17.500 biztos bérletes drukkerel már most rendelkezik, ami nem meglepő annak tükrében, hogy milyen névsort vonultat fel a csapat, valamint azért sem, mert nagyon jól sikerült népszerűsítenie a klubnak magát, eléggé szimpatikus közönségtalálkozók keretei között. A Los Angeles FC stadionja hivatalosan április 29-én nyitja meg kapuit a nagyérdemű előtt.

A liga magyarjai

Nikolics Nemanja
Az MLS-ben összesen 4 magyar labdarúgó szerepel, köztük természetesen a tavaly már történelmet író Nikolics Nemanja, aki a Chicago Fire gólvágójaként 24 találatával David Villát is maga mögé utasítva lett gólkirály. A chicagói 23-as idén is egyértelműen csapata húzóembere lesz nagy eséllyel, ennek ellenkezőjére realitás egyáltalán nincs. Büszkék is lehetünk Nikolicsra, aki tavalyi szárnyalásával már 3 ligában is gólkirálynak vallhatja magát. Az MLS regnáló aranycipőse ráadásul egy hullámvölgybe is került az elmúlt szezonban, ám ennek ellenére is megállíthatatlannak bizonyult. Több új társsal vághat neki Niko az új idénynek, de természetesen ott lesz még mellette a német világbajnok, Bastian Schweinsteiger is. Ha Niko tudja hozni azt a szintet, mint tavaly, vagy csak annak közelébe is tud érni – ami szinte biztos – , akkor ismét nagyszerű idényt futhat, és minimum újra rájátszásba juthat a Chicago, de akár többre is képes lehet.

Sallói Dániel
A liga másik méltán kiemelt magyar játékosa a Sporting Kansas City fiatal támadója, Sallói Dániel. Sallói nagyszerű szezont futott szintén, és több, mint 20 bajnokin jutott szerephez, ezen felül döntőnek bizonyuló tizengyest lőtt be és nyerte meg a US Open-kupát csapatával! A rájátszásba is bejutott klubjával, melyet a magyar származású Peter Vermes irányít, ám a New York Red Bulls megálljt parancsolt a kansasi gárdának. A 21 esztendős magyar támadó a tavalyi bajnoki idényben 3 gólig jutott, de emellett is hasznos tagja volt klubjának, melyben 23 MLS meccsen szerepelt 2017-ben. A mostani előszezonban – akárcsak Nikolics – Sallói is jó teljesítményt mutatott gólokkal megspékelve, így részéről is garantálnak látszik az újabb eredményes szezon.

Németh Krisztián
Egykoron éppen a Sporting Kansas City-ben futballozó Németh Krisztián a tavalyi szezonban igazolt újra az MLS-be, azon belül pedig a New England Revolution csapatába. A 29 éves csatár 6 bajnokin 1 gólig jutott tavaly a ligában. Első gólját új klubjában éppen csapata utolsó bajnokiján lőtte a Montreal Impact ellen találatával idegenben 3-2-re megnyert meccsen! Idén egy teljes szezonja lesz arra, hogy ő is több gólt termeljen, és hatékony tagja legyen csapatának.

Stieber Zoltán
Stieber korábban a Bundesligában szép karriert futott be, a 29 esztendős középpályás pedig a második ligás Kaiserslauterntől igazolt USA fővárosába, Washingtonba, és lett a DC United labdarúgója. Szinte azonnal meg is kapta a bizalmat, amit meg is halált a magyar játékos, aki jó játékot mutatott 2017-ben a bajnokságban. Összesen 8 bajnokin szerepelt és szerzett 1 gólt Stieber, aki a mostani előszezonban egy emlékezetes gólpasszal már felhívta magára a figyelmet. Ő is szezon közben váltott, így ezúttal egy teljes idénye lesz neki is arra, hogy még többet kihozzon magából, annyi viszont biztos, hogy biztatóan indult Stieber amerikai karrierje is.

Kezdődik!

Magyar idő szerint ma este már két meccsel lejátszanak az MLS 2018-as szezonjában! A nyitómérkőzésén a címvédő Toronto FC fogadja majd a Keleti Főcsoport döntőjében tavaly kevéssel általa felülmúlt Columbus Crew csapatát. Ezt követően a texasi Houston Dynamo az Atlanta United vendéglátója lesz.

Máról holnapra virradóan már magyar játékos is lehet a pályán, ugyanis Németh Krisztián klubja, a New England Revolution a Philadelphia Union otthonába látogat, miközben Stieber Zoltán alakulata, a DC United hajnali fél 2-től futballozik majd idegenben, az Orlando City otthonában. Holnap késő este pedig, 23 órától bemutatkozik a ligaújonc Los Angeles FC, amely a tavalyi döntős, egyben 2016-os bajnok, 2009-ben debütáló Seattle Sounders pályáján játssza le első meccsét az MLS-ben! Hétfőre virradóan Sallóiék is pályán lesznek, ugyanis a Sporting Kansas City a David Villa nevével fémjelzett New York Cityt fogadja, ráadásul ezt a mérkőzést (is) láthatjuk élőben az Eurosport jóvoltából! Nikolics klubja, a Chicago Fire az első hétvégén még nem játszik élesben, de a következő hétvégén már Niko is a pályán lesz, amikor csapata megkezdi idei szereplését a ligában.

Az MLS 2018-as szezonja nyitóhétvégéjének programja

Ma
19:00 • Toronto FC – Columbus Crew
21:30 • Houston Dynamo – Atlanta United

Vasárnap
01:00 • Philadelphia Union – New England Revolution (Németh Krisztián)
01:30 • Orlando City – DC United (Stieber Zoltán)
02:00 • FC Dallas – Real Salt Lake
04:30 • San José Earthquakes – Minnesota United
23:00 • Seattle Sounders – Los Angeles FC (ÉLŐ – Eurosport 2)

Hétfő
00:00 • Vancouver Whitecaps – Montreal Impact
01:30 • Sporting Kansas City (Sallói Dániel) – New York City (ÉLŐ – Eurosport 2)
04:00 • Los Angeles Galaxy – Portland Timbers

A Fociclub.hu továbbra is beszámol az MLS összes mérkőzéséről és a liga legfontosabb eseményeiről, így továbbra is érdemes minket olvasni!

Nagy Dávid